by 9a2jg » Sat Feb 28, 2015 8:11 am
Pozdrav Sinek, dobro došao, kao i uostalom svi ljudi dobre volje.
Dolaze novi ljudi, ne poznaju dovoljno povijest, pa moram ponoviti činjenice iz postova koje sam pisao prije desetak godina.
Dakle, mi smo Gradu vratili 4 prostora na najatraktivnijim lokacijama u centru Splita, za prostor koji je bio novogradnja, i koji je namjenski , tehnički i funkcionalno bio namijenjen za edukativne, tehničke, i primopredajne aktivnosti. U tijeku gradnje, DPZ nas je ucijenila, vele, ili češ uzeti u svoje okrilje i CB-eaše, ili od preseljenja ništa ! A mi im vratili već tri od 4 prostora. Dakako da smo pristali, ali pod jednim uvjetom, bez uzmaka, a to je da svi ti novopridošli pođu na tečaj , u klubu , prema sklonostima, dal, C, dal D, dal E, nije bitno, svaki je nešto završio. Većinom su postali sastavni dio kluba.
30, ili 35 godina poslije, svejedno, javljaju se sporadični građani, korisnici CB uređaja, koji volšebnim načinima uspijevaju doći do prostora, a broj članova im stane na jednu ruku. Kako je naš klub , uostalom kao i golema većina klubova u Hrvatskoj, prijateljski i neutralno nastrojena prema CB-u, to mi ni ovaj čin ne doživljavamo kao rezultat suparništva, ili neprijateljstva. To su kruške i jabuke, i to se ni sada, ni ikad neće moći uspoređivati.
Ono što svakog istinskog radioamatera boli jest činjenica da su se u strukture Grada i RH uvukle snage koje nemaju blage veze o radiokomunikacijama, CB-u, kriznim situacijama, sustavima veza.
Splitski gradonačelnik, dobar primjer, nije ni mogao čuti za radioamatere i njihov doprinos obrani Splita, Dalmacije i RH, jer je cijeli rat bio u Italiji ! Čelni čovjek, zadužen za krizna stanja, i zamjenica mu, su neznalice, samo takve.
Mi smo tim, i takvim strukturama obijali vrata, molili, preklinjali, od 92' kad je napisano prvo rješenje o deložaciji, a mi bili po prvim crtama, do konačnog iseljenja, a da nas nitko nikad nije primio ni saslušao. U više navrata sam molio bivšeg predsjednika HRS-a, Peru, da urgira kod DPZ-e i Grada, nije okrenuo telefon, a kamoli poslao dopis, ili nešto slično. Ni tom Peri, ni RA, od Zadra do Dubrovnika, koji su se bili skupili na zadnji sastanak dalmatinskih RA u prostorijama kluba nije upalo u oči da se sastanak održava u 11 sati ujutro (jer nema struje) i da sam osobno donio u WC dvije kante od 20 l vode, da ljudi imaju šta uliti u WC školjku nakon nužde (jer nema vode). Niko od nazočnih nije, u tom katastrofalnom i katastrofičnom okružju vidio sutra SVOJ klub, kao, nažalost, logičnom , slijedu.
Još od instaliranja Severinca za tajnika HRS-a teče proces preferiranja CB-a nauštrb radioamaterstva kod HZTK, postoji mnogo dokaza. Pojava Đuke, i "aktivnosti" CB saveza je logičan slijed.
Zamjena za Severinca u vidu tajnice-marketinškog stručnjaka nije, u tom smislu, donijela radioamaterima ništa dobro.
Imamo situaciju da su nam tajnici, našeg vlastitog Saveza radili PROTIV Saveza kojem su trebali služiti, od onoga što se zaključavao i spavao u uredu, do ove dvojice.
I, nakon toga svega, predlagač novog Statuta HRS-a ima obraza, morala, bez imalo srama i stida, ponovo predlagati institut profesionalnog tajnika, čija nazočnost (bez imalo rada) košta hrvatske porezne obveznike više nego cijelokupna aktivnost HRS-a !
Većina te aktivnosti su ARG i izleti po Europi i svijetu.
Zato je, na žalost radioamaterstva, i narečeni bjelovarski klub, samo vjerna kopija HRS-a. Na još veću žalost, nije jedini u Hrvatskoj.
Last edited by
9a2jg on Sat Feb 28, 2015 12:40 pm, edited 1 time in total.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja