Politika na Balkanu

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Politika na Balkanu

Postby 9a6r » Tue Apr 21, 2026 8:34 am

Nemaju love ni za dresove na kojima neće bit imena sponzora a oni bi novi stadion?!
Neka ga sagrade ali od svoje love.Ako je imaju.Nemam ništa protiv.Ali ni centa od moje !!
9a6r

Postby 9a2jg » Tue Apr 21, 2026 9:29 am

Javlja mi insider iz Hajduka da je plaća novog šefa stručnog štaba miljun eura na godinu, a visina otpremnine je - tajna ! Znači, nekome, na neviđeno, oni daju naše pare i povjerenje ? I ako propadne, ne smiš mu dat otkaz, jer se zaštitio visokom otpremninom ? Ko je lud u toj priči ? Mislim, ni kriv, ni dužan - narod. Koji to sve pije, bez Radenske ! Jer, u konačnici, sva ta lova, koja se muća po ustima, je grada Splita, ne Hajdukova !
Sjećam se kad je Dugopolje uređivalo novi stadion, bilo je razumnih ljudi, koji su zagovarali malo veći od postojećeg, kapaciteta do 20 tisuća ljudi. Isti ovi, koji sad progovaraju iz tuđih usta, su skočili, da je to luda ideja, da Split zaslužuje stadion itd. Svi ti, koji samo seru po forumima, nemaju ni dana radnog staža, jedina disciplina kojom se bave je zamućivanje bistre vode rijeke Jadro.

Kako se Split moje mladosti stubokom promijenio, osjećam obvezu i dužnost, ukratko opisati tadašnje stanje, u onom, "nenarodnom" režimu. Dakle, Hajduk je igrao na Starom placu. U Spinutu je bilo igralište NK Dalmatinac, gdje je omladina Spinuta, Varoša i Poljuda igrala do mile volje. Na Gripama, di je sada parking, je bilo igralište ragbi kluba Nada, a kad je bilo slobodno, tamo je hrlila omladina Gripa, Lokve, Sućidar, Kmana, Poišana...Niko nikome nije smeta. Bija je, u punom smislu riječi sportski suživot.
Da ne zaboravim igralište RNK Split, gdje su, osim nogometaša, bili udomljeni i svi atletičari, a u slobodnim terminima bilo širom otvoreno za omladinu.
Aktivno sam igrao u ragbi klubu Nada, i rekreativno trčao, pa sam ovo sve što pišem i iskusio.
Znači, u nenarodnom režimu si moga nać sebe u nekom od sportova, i bez zabrana koristiti sva navedena igrališta. Nije bilo droge, alkohola, ni neprimjerenog ponašanja.
Sad imamo neovisnu Hrvatsku, slobodarski grad Split, koji svojoj mladeži ne nudi ništa ! Poljudska ljepotica i igralište Dalmatinca (službeno , trening igralište Hajduka), su ko fol Hajdukovi. Igralište Splita propada, jer je glavni financijer, škver - propa ! OKo Staroga placa se tuku razne modne i trgovačke kuće, koje ga, već 46 godina hoće pretvorit u moderni prodajni centar. Igralište Nade je nečijom ludom odlukom, posta - parking !

Ima poslovica koja kaže da je svatko kovač svoje sreće ! Hvala drugima, što su odlučivali o našoj sreći, ovakvog tipa ! Ne bi ni neprijatelju ovako !
Druga poslovica kaže da svatko ima vlast kakvu je zaslužio. Mislim da nisam u manjini ako kažem da mi ovakvu - nismo zaslužili.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Apr 24, 2026 10:11 pm

Zadnjih par mjeseci, pedantni statističari stalno izbacuju isti rezultat, da je hrana u Europi najskuplja u Litvi, a Hrvatska drži (ne)slavno drugo mjesto. Kupujem stalno u trgovačkom lancu Pivac, i uvijek su tamo najjeftiniji sirevi iz Litve (!), tipa Džiugas. E sad mi ništa nije jasno, oni najskuplji s hranom, a njihovi sirevi u nas najkonkurentniji.
Onda se sjetim da nas je nedavno portal index "obradova" fotkom i tekstom, koja dokazuje da su Kraš keksi jeftiniji u SAD-a, nego u Hrvatskoj. U tom konkretnom slučaju mi "pomažemo" bidnim Amerima da prebrode krizu, zar nismo pivali još 45-e : Amerika i Engleska, biće zemlja proleterska !
Za one slabog pamćenja, ili koji se još nisu bili ni rodili, mali podsjetnik : Yugo 45, i poslije 55, su MANJE koštali u Americi nego u Jugoslaviji. Brižni roditelji bi ga kupovali dici, da se uče vozit, ili za rođendan, umisto cateringa. Neki još voze...
https://www.youtube.com/watch?v=C0F20z3 ... rt_radio=1
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Apr 25, 2026 4:53 pm

Pisao sam, u dva navrata, gledajući talijansko nogometno prvenstvo, da nije rijetkost da su od 22 igrača na terenu, dva, ili tri - Talijani. Upravo gledam englesku Premier ligu, igraju Liverpool i Crystal palace. U momčadi Liverpula od 11 igrača - dvoje Engleza ! Sve ostalo stranci, nogometni pečalbari.
Oni, malo zločestiji, kažu da ih je stigla karma, to su sve pretežito igrači crne puti, nerijetko porijeklom iz njihovih bivših kolonija. Znači, što su posijali, sada žanju.
Ima i igrača, kupljenih na slobodnom nogometnom tržištu, što čini priču slojevitijom, i intrigantnijom. Dokaz više da je to zaista postao opijum za mase.
Kruha i igara.
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Apr 26, 2026 11:04 am

https://www.index.hr/sport/clanak/hajdu ... 85732.aspx

Je, je, svi mi, Dalmatinci, smo se udružili protiv Hajduka ! Načitao sam se u životu budaleština, ali ovo je jedna od "jačih" ! Ma di nađu ove lumene od pisaca ?!
Problem je u nečemu drugome. Svatko tko ne misli kao grupica koja je zacrtala svoj cilj, je "mrzitelj" Hajduka. Šta god se bude išlo dalje, doći će na red i ostali "epiteti".
Tipa Jugoslaveni, četnici, ustaše, domobrani, fašisti, nacisti, balisti, orjunaši, komunisti, znate već ostatak dugačkog popisa.

Nevoljko citiram Amere, ali sada je neizbježno : Slijedi trag love, dobit češ sve odgovore !
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Apr 28, 2026 5:19 am

https://www.index.hr/magazin/clanak/pit ... zin_prva_d
Dobar je jedan od komentara :
Nisu mrtvi gradovi, mrtvi su ti danas mladi ljudi, izgledaju i ponašaju se kao ispuhani baloni. Dok su ženske postale agresivne, 70 % muškaraca ponaša se kao homići,što se događa

Nažalost, tako o njima misli većina starije populacije, s kojima svakodnevno komuniciram.

"Omladino zemlje ove, zbijajmo se u redove !"
Ali ne u redove za kafić, tulumarenje, ili slično, nego za rad. Osobno svjedočim da u dalmatinskom mistu ne možeš naći dva mlada čovika za neki fizički rad !
Odgovori su, najčešće : "Ajde stari ne tupi, nego plati pivu, i - tutanj!"
"Narod koji ima ovakvu omladinu, ne treba strepiti za svoju budućnost!" JBT
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Apr 29, 2026 1:19 pm

https://www.index.hr/sport/clanak/hajdu ... ajnovije_d
I to plaćaju radni ljudi, penzioneri, i građani Splita ! Stavi "slabog" gradonačelnika, moš radit šta očeš !
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri May 01, 2026 6:27 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/pro ... ostalo_d_0
Jučer san obaša moje penzionere na šentadu, da oni meni objasne o čemu se radi. Sve su mi lipo objasnili. Ameri odavno Hrvatsku doživljavaju za puno stvari i polja - zamorcem. Ono što im ne daju u svojoj zemlji, sada bi progurali kod nas ! Kako i zašto ? Pa vidili su da u ovoj zemlji sve prolazi kod raje koja ne trza, kojoj kradu sve resurse, i čiji se građani pitaju zašto su se borili. Nikad, u nijednoj zemlji, Ameri nisu nešto predlagali, promovirali, investirali, ako oni nisu imali očitu i najveću korist.
Pametniji od mene su mi objasnili da je i ovo ovdje očiti slučaj.
Postavlja se pitanje zašto se narod ne pobuni ? Penzići kažu : "Sve je jasno, neće se buniti oni koji imaju nepripadna primanja, falši branitelji, falši invalidi, krivotvoreni ratni putevi, 35 godina nepotizma, sad se već zapošljavaju i unuci, onih koji su započeli taj proces ! Hobotnica je postala prevelika, a kotač povijesti se ne da vratiti. Ili si u tom kolu, ili izvan njega. Ako si unutra, sustav ti ne da da izađeš, a intimno, i ne želiš, jer tko bi prehranjivao sebe i obitelj sa malim plaćama ili penzijama ?"
Zar nije lakše ovako ? Prodaš obraz, čast, poštenje, prodaš se tuđinu, šta te košta, ta odavno si se odrekao Domovine, kad si je prvi put izdao ?

Sve to mi imamo, u pripadajućoj veličini, i u HRS--u. Nikoga u vodstvu ne handri što su sve rasprodali, od etera, do pozivnih oznaka i dozvola za rad. Ne upirem prstom u nijednog predsjednika, ali svi su radili u korist svoje, i naše, štete, od Nikole do Mate. A svi držali ruku na srcu dok svira himna ! Nešto tu ne štima. Kud riječi pjesme : Oj, budi svoj ?
Jer , ne možeš biti svoj na tuđemu ! U ovom slučaju, ne možeš ni na svome, ako si prodao ono u što se kuneš.
Zar mislite da je slučajno i naivno što su prodali puste hrvatske pozivne oznake ? A prije toga, za vrijeme Nikolina mandata, ih dijelili odabranima, iz inozemstva ?
Kako to, kao veliki Rvati, nisu uzeli bilo koji troslovni znak, ta ionako nisu hrvatski rezidenti, nego jednoslovni ! I onda još drži predavanje u Sisku !
O čemu ? Čojstvu i junaštvu ? Časti i obrazu ? Čistim rukama ?

Svi se sjećamo kako su dvojica naših kolega, a obojicu poznajem više od 62 godine, promovirali hrvatski znak, s sufiksom RBM. Svi znamo, prigodom čega. I promovirali oni, dok je kapala parica. Nesta para - nesta promoviranja. Narod na Balkanu bi rekao : "Nesta para - nesta prijatelja!" Samo ovdje nije riječ o prijateljima. I nije slučajno što je počelo u Dubrovniku. Evo, sada tamo i završava, u sklopu promoviranja akcije da se sve plinoficira i kupuje baš američki skupi plin. Vide ovce, koje same dođu da ih se šiša, pa, što da ne, runo im je ionako samo teret, u nastupajućim ljetnim mjesecima . Punih 30 godina to traje.

Mi , koji smo branili, i obranili, dubrovačko Primorje, Grad i Konavle, ne možemo to sve gledati, ravnodušni, kao da nam je svejedno. Ne brani se svoje, da bi jednog gospodara zamijenio drugim.
Nagoviještaj ovoga smo imali na Murteru, prije 21 godinu. I nisu mi vjerovali, kad sam im govorio što slijedi. Nisam Nostradamus, nego mislim svojom glavom, Vidim jasno.
Kad sam, za vrijeme prve vladavine Mate i Kreše, napisao članak u HRS glasilu Quo vadis, domine, brže bolje su me izbacili sa foruma HRS-a, zapriječili pisanje, a i sve ostale prijedloge i kritike na adresu HRS-a i HZTK, izbrisali, bacili u koš, zatomili negdje duboko, da ne bi, slučajno, i ostali saznali za sadržaj.

Danas, na Praznik rada, umjesto da slavimo rad, mi, kao zadnji jadnici, idemo po besplatan grah, u Maksimir, na Marjan, ili bilo gdje, gdje vladajući sa tonu-dvije graha, i tisuću kobasica, misle da kupuju socijalni mir ?
Zli jezici tvrde, da ćemo, od dogodine, kobasice zamijeniti sisačkim pilićima sa mega farme.

Drugarska se pjesma ori, pjesma koja slavi rad, srce glasno nek nam zbori, da nam živi, živi rad !
Ako imaš gdje raditi ?
Bujrum !
9a2jg

Postby 9a6r » Fri May 01, 2026 4:09 pm

Skup komunjara koji plaču za Šugoslavijom,za njih boljim vrimenima.Meni je onda i danas bilo isto sranje,ne pada mi na pamet slavit ga i gucat taj fažol.
9a6r

Postby 9a2jg » Fri May 01, 2026 4:52 pm

9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK