Politika na Balkanu

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Politika na Balkanu

Postby 9a2jg » Sat Mar 28, 2026 11:09 pm

https://www.index.hr/vijesti/clanak/nov ... ostalo_d_0
Nikad ne treba likovati, kad susjedu krepa krava, jer će, koliko sutra, susjeda doć uzajmit kanticu mlijeka za djecu !

Sjećam se, tamo negdje 1970-e, da smo iz Sombora išli, službenim autom grada, u Mađarsku, u šoping, nema toga šta nije bilo jeftinije, govorim o hrani, kod njih, nego kod nas. Pa i sve osamdesete je tako bilo, u Nađkanjiži se više čuo hrvatski, nego mađarski, a u Baji, sve Somborci, i pola Bačke !
Da naši vajni političari nisu prodali INA-u, i gorivo bi oni sada kupovali u nas, ko da ih sad vidim.

Mađarica mlada.....
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Mar 29, 2026 6:11 pm

Pođoh jutros na blagoslov maslinovih grančica, čitanje Muke gospodina našega Isukrsta, i mise. Plato ispred najstarije crkvice na Braču, sv. Ivana, gdje će se obaviti blagoslov, čisti - Nepalac ! Pitam jednog , starijeg od mene, zar ovo nije uvreda, da ispred najstarije hrvatske crkvice, mete bezbožac ? Znam, fatalisti će reći : Šta zna metla ko je drži ?! Ali, nije to baš tako. Svi manovali škuri, svi vozači autobusa isto, privatni kamenoklesari ih rabe, po desetak u svaku radionicu, di su prije radili domaći ljudi ! Nisu svi poumrli, išli u penziju, ili u pečalbu ! Ovo je duboko, sudbinski, bez teorija zavjere, narod govori o smišljenoj zamjeni stanovništva !

U Zagrebu crkvu i župu svetog Blaža, na Černomercu, zovu župa Manila ! Toliko je škurih, a Hrvata svake nedjelje to manje...

Primaknuh se penzionerima, da čujem šta oni govore. Ono šta ih žulja ; američki nosač aviona na atomski pogon, kojeg navodno nijedna NATO zemlja u našem okruženju nije tila primit, a naši političari su bili nejaki za odbit, smijemo pogađati zašto ?
Govori jedan penzić da je ovo isto ka da su nan nacrtali metu na kosti ! Dosta je i mala pizdarija, pa da se pozdravimo s turizmom, od kojega živi tri dila Dalmacije.
Ali, sit gladnome ne viruje. Krešiju nan penzije na deke, a sebi povećavaju plaće na mašure... Jedina smo zemlja di penzionerima tuku porez na penzije ! Meni osobno uzmu, po tom osnovu, godišnje 360 eura, onda ti zamažu oči sa uskrsnicon i božićnicom od po 80 eura, to je manje od pola onoga što su nam već oteli ! Daju nan naše novce, rugaju nan se.

S današnjim svetkovinama smo ušli u Veliki tjedan, kvarantore, Veliko trodnevlje, okretanje i preispitivanje sebe i svoje okoline, u vjerskom duhu. Čini mi se, a volio bih da se varam, da fali duha, onog istog, kojeg smo imali na današnji dan, na Cvijetnicu 1990. Znali smo što hoćemo, viziju svoje Hrvatske, srca koja su kucala kao jedno.
Bojim se da sada kuca svako za sebe.
Quo vadis Croatia ?
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Mar 31, 2026 8:31 am

Jedina smo zemlja di penzionerima tuku porez na penzije ! Meni osobno uzmu, po tom osnovu, godišnje 360 eura, onda ti zamažu oči sa uskrsnicon i božićnicom od po 80 eura, to je manje od pola onoga što su nam već oteli ! Daju nan naše novce, rugaju nan se.

Dokle je došlo da moram sam sebe citirat, ispričat se za netočnost u izrečenoj tvrdnji.
Nije uskrsnica 80 eura, kako sam napisa, nego 50 ! Još veće poniženje za osiromašene hrvatske umirovljenike. Vladajućima na čast.
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Apr 06, 2026 3:13 pm

Danas, na uskršnji ponedjeljak se igraju nogometne utakmice talijanske Prve lige. Gledam, evo drugu zaredom, i pomnjivo slušam komentatora. U prvoj utakmici, od 22 igrača je bio JEDAN Talijan. Sada, u drugoj utakmici, u momčadi Lecce-a je samo vratar-Talijan. A svi imaju omladinsku školu, nogometne akademije, ili kako ih tko već zovu.
No, rijetkim pametnima se upalila žaruljica iznad glave, baš kao i profesoru Baltazaru. Zar nije to jedan od uzroka stalne slabe igre talijanske reprezentacije ?
Zar nije ista situacija i u Hajduku ? Grad daje goleme novce za omladinski pogon, zvučnog naziva Nogometna akademija, a za uzvrat ne dobijamo ništa ! Ni novce, ni igrače.
Znam samo da je jedina situacija primjenjiva za usporedbu ona u kafićima, veća-manja, ili poker aparati. I ondje samo vlasnik aparata dobiva. :(
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Apr 07, 2026 6:48 am

Čitam sinoć na index-u, kako Ameri hoće dobiti državnu koncesiju za plin, na silu, u BiH, nevladine udruge se digle na noge ! Jer, vidili su šta su učinili od Kosova, i da se sada to sprema i njima. Sve se radi na duge staze, prvo naređeni veći kapacitet za plin u Omišlju, davno prije nego šta je pukla prva puška u Ukrajini, veči protok kroz Hrvatsku, da bi mogli opslužiti i BiH ! I to firma koja do neki dan nije ni postojala !
Šta bi Balkanci imali 7 puta jeftiniji ruski plin, treba kupovati američki, skupi, ka i Nijemci, koji dnevno ukidaju na tisuće radnih mjesta, jer nema više jeftinih energenata.
Nije to stvar opredjeljenja političke prirode, to je čisti ekonomski zakon, koji prvo od nas rade zemlju ovisnu o njima, a zatim i nuzprodukt, sve šta, eventualno, proizvedeš, nije konkurentno, zbog visokih ulaznih troškova, od energenata, nadalje.

A raja sve plaća, i navija kao na utakmici Velež - Zrinjski, naši, i njiovi.....
Krepo Velež !
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Apr 09, 2026 4:28 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/moz ... ajnovije_d
Lako in je pisat, kad čitaju ovaj forum ! ;)
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Apr 10, 2026 6:14 am

Kad sam bio mali, teško se živilo, pa je pokojna mater morala držat podstanare. Tako smo imali i stanovitog S.G.-a iz Glavica kod Sinja. nismo mi morali imat doma kalendar, da bi znali kad je deseti travnja ! Dan, ili dva prije, došla bi dva milicionera, i odveli ga u zatvor, Par dana poslin bi ga pustili. Pita ja pokojnu mater, zašto ga zatvaraju. Mater bi rekla, uvik isto : Ma napije se, pa piva pisme o ustašama... Ja bija mali vrag, uporan , nastavlja tlačit mater dodatnim pitanjima, i pita koje su to. Onda ih je meni mater nabrojila, od "guste magle", priko "Trebevića", do "zvizde iznad Metkovića"... Ali majko, nastavija bi ja, ja ga nisan nikad čuja da piva te pisme ! Neće doma, veli mater, nego u krčmu, kad popije malo više, i kad mu alkohol da kuraže. Ukratko, puno toga ja onda nisam shvaćao, dok nisam odrastao, i pročitao sve dostupno o toj materiji, i dok povijesne činjenice nisu meni dale sve odgovore.
Baš ka u Velom mistu, gdje u jednoj sceni Meštar ima monolog, i govori "Koliko san dugo već u braku sa mojon Braškon, a nisan njanci ni zna da san oženija stranjkinju!"

I u srednjoj školi, zapalo nas nesretno vrijeme, uspon i pad Hrvatskog proljeća, ali strah se osjeća iz Zbornice, ne u razredu, gdje su kolege učenici bili većinom normalni i razboriti. Daljnji život mojih ondašnjih kolega je samo potvrdio da nas je većina realno gledala i sudila povijesne fakte, kako onda, tako 91', i tako sada.

I u Kraljevici, na skupštini, nas je dopalo ovo vrijeme. Bome se zna tko se tamo napio, pravio nered, prljao hotel, i ne dao gostima spavat. Poslije su za to, vinovnici tog ekscesa optužili Mihovila 9A2VQ, i mene, a mi ni luk jeli, ni luk mirisali. Od svojih novaca kupili bočicu vina od 7 deca, pijuckali tiho u sobi, i razgovarali . Za razliku od dokazanih izazivača nereda, koji je, osim kaštelanskog crnjaka, kojeg je donio sobom iz Kaštela, pokupio i ono mukte piće što je stajalo u sali, i koga je unaprijed platio HRS. Takvo ponašanje mu je, valjda, kupilo ulaznicu za postati predsjednik ? Jer, kad si miran, tih, nezamjetljiv, svi te gaze, ili barem to pokušavaju.

Kad su iskušavali Isusa, bockali su ga i provocirali pitanjem da zašto mu svi učenici ne poste ? On im odgovori : Grijeh ne ulazi u usta, nego iz usta !
9a2jg

Postby 9a6r » Fri Apr 10, 2026 2:41 pm

Nakon 23 godine velikosrpskog terora nad Hrvatima,(bilo ga je još i prije),bezglavog ulaska u jugoslaviju(čitaj "veliku srbiju"),proglašenje NDH,prirodno je da je novu hrvatsku državu narod prihvatio.Nisu je prihvatili velikosrbi,orjunaši,komunisti zadojeni boljševičkim idejama iz rusije("svjetioniku slobode iz Kremlja"),jer drug Lenin je bio boljševik i prvo se obračunao sa ruskim komunistima da bi sproveo revoluciju i uveo boljševičku diktaturu.Da se vratim na Hrvatsku i BiH,jer je i ona stara hrvatska zemlja.I onaj koji tvrdi suprotno je neprijatelj hrvatske države i hrvatskog naroda!
To što je okupirana i oteta kroz stoljeća,ostavljam za neki drugi osvrt.
Pred rat,1939, ostvarujemo Banovinu Hrvatsku koja je bila privremeno rješenje a nakon nje 1941 dolazi rat i proglašenje veće Nezavisne Države Hrvatske,koja objedinjuje sve hrvatske krajeve.I ćorav vidi da nije uzela milimetar srbiji,koja se nalazi preko rijeke Drine.
I dobar dio muslimanskog stanovništva je prihvatio NDH jer je znao da će puno lakše i bolje ostvarili svoja prava nego što li je imao pod srbskim kraljem i njegovom diktaturom.Pa valjda je svima jasno koliko se oni i srbi "vole"? :o :? Dan-danas!! Sa Hrvatima nisu ni iz bliza imali takvih problema.Ni dio.Tako i dan-danas.
Ono što nije bilo ni dobro ni ispravno ni kršćanski,ni ljudski,ni civilizacijski, su rasni zakoni i progoni režima Ante Pavelića.I to bi svakom normalnom čovjeku trebalo biti jasno.
ALI,ako tu državu onaj drugi minira,napada,podmeće laži,insinuira,govori ono što nije istina(imamo toga i danas u RH),onda je jasno da se država mora zaštititi od takve ugroze unutrašnjeg neprijatelja.Danas mi imamo barem trećinu stanovništva RH koji su protiv ove nove,neovisne RH! I muka im ujutro kad se probude i jer im prvo kroz mozak prostruji da su se probudili u omraženoj državi u kojoj mogu sve ostvariti ali je na karti ne mogu vidjeti a kamoli da ona postoji.I čekaju neke geopolitičke okolnosti da bi je srušili.Sami naravno ne mogu ali se nadaju da bi sa pomoći iz inozemstva mogli to i ostvariti.
Što hoću reći? Nije važno kako se ta naša hrvatska država zove.Ona je njima,ovakva i onakva trn u oku i 120% neprihvatljiva,neprijateljska.Ona je za njih uvijek ustaška,zločinačka i treba je pod svaku cijenu srušiti i prisajediniti u neku novu umjetnu tvorevinu.O tome se radi.NDH kao i SR Hrvatska,Banovina Hrvatska,Hrvatsko Kraljevstvo itd.,su bile,postojale i prošle,ostale u povijesti.Njih se treba prisjećati i vrednovati u datom povijesnom trenutku.Međutim,mi živimo u sadašnjosti,okrenuti budućnosti.Ponovnim osamostaljenjem nismo završili priču.Država se izgrađuje,unapređuje,štiti i čuva.I u što boljem stanju ostavlja potomcima.
LP,9A6R
9a6r

Postby 9a2jg » Sat Apr 11, 2026 5:11 am

Svatko gleda povijest oko sebe svojim očima, pokušava je razumjeti svojom glavom, i ponaša se kako njemu paše.
Pođimo redom, za izbjegnuti očite netočnosti, u svačijem, pa i u mojem pisanju.

Hrvati su, nakon 1. svjetskog rata imali svoje legitimne predstavnike u tzv. Jugoslavenskom odboru, na čelu s dr-om Antom Trumbićem. Naziv je bio "jugoslavenski", ali je duh bio panslavistički. Hrvati i Slovenci su tražili put ka nekakvom ujedinjenju, jer su shvatili da su kao državice premali, da bi mogli opstati. Taj, usudim se reći, naivni skup sanjara, je došao na noge srpskom monarhu, koji je to jedva dočekao, došli su mu kao kec na desetku ! Naravno da je prihvatio što su mu ponudili na pladnju, potvrdio stvaranje države SHS, i prvi mu je korak bio bezobzirna pljačka Hrvatske i Slovenije, u sklopu zamjene valute. Enormno se obogatio, jer su ovi stali kao ukopani. Idući korak je bio razmontiranje tog, tek složenog saveza, u Kraljevinu Jugoslaviju. Hrvatskim jezikom rečeno, Hrvati i Slovenci su naivno upali u klopku koju su si sami priredili, i molili silnika Aleksandra da je ostvari. Ne treba ni komentirati kakva je to tvorevina bila, na štetu svih ostalih naroda u njoj. Krvava diktatura, koja se i mogla riješiti samo ratom.

Ajmo malo na Hrvatsku i zadnje prijeratne izbore. HSS je hametice sve pomeo, na selu mu je pobjeda bila sa preko 90%, a u gradovima nije pobijedila KPJ. Znači, volja hrvatskog naroda je bila za HSS i Vladka Mačeka, a ne za neke ustaše, koji su revno trenirali u Italiji, pod paskom Musolinija i fašista. Zašto im je Duce dao gostoprimstvo ?
Zato jer mu je bilo malo, što je Italija dobila nepoštenim Rapalskim ugovorima, Istru, Rijeku i kvarnerske otoke ; oni su htjeli cijelu Dalmaciju i otoke, a to su najlakše mogli ostvariti preko Pavelića. U zoru, pred 2. svj. rat HSS i njegovo vodstvo je bilo izgubljeno, pregovarali su i koketirali, i sa Berlinom, i sa Rimom, a svog čvrstog stava nisu imali. Tu je, na mig Musolinija, uskočio Pavelić, i umarširao u Zagreb, sa svojim istomišljenicima.
Da je riječ o prokušanom i dokazanom modelu, svjedoči i činjenica da je preuzeo vlast u Zagrebu, na identičan način kao Musolini u Rimu, i kao Franco u Španjolskoj.
Musolini je naoružao sirotinju, bezemljaše i probisvjete s juga Italije, i organizirao povijesni Marš na Rim. Nitko u Rimu, ni putem, nije ni zucnuo, nije se čuo glas protesta ! Isto je učinio i Franco, njegove su se ilegalne postrojbe spremale i uvježbavale u španjolskoj koloniji sjevernoj Africi, odakle su krenuli na legalno izabranu vlast u Madridu, potpomognuti Hitlerom, njegovom avijacijom i logistikom. I Salazar u susjednom Portugalu je učinio isto, njegovi fašisti su trenirali "vojne vještine" na nedužnom crnačkom stanovništvu u njihovim afričkim kolonijama.
Ironija i satira,tih trenutaka povijesti jest da su i Španjolska i Portugal, na papiru bili neutralni, a obilato su pomagali naciste, od logistike, do baza za brodove i podmornice. Usluga za uslugu, rekao bi pjesnik, lopovsko poštenje.

U porodici moje pokojne supruge je bilo sudionika rata, na obje strane, zato mislim da mogu prosuđivati nepristrano. Jučer, kad su zvona bolskih crkava zvonila cijelo jutro, nisu zvonila za pale u ustaškoj odori, nego za sve Hrvate koji su pali na svim stranama. Rat je jedna velika tragedija, na koju mali narodi ne mogu utjecati, ali mogu puno toga naučiti, ako žele. Zbog svoje djece i unuka...

Neki dan čitam blogera Krulu , citiram ga, on kao priča prijatelju : "Znaš li ti da je za 15 godina opet 41-a ?!!! A mi još pričamo o "onoj" 41-oj ! ;) Pametnima dosta !

Mir vama !
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Apr 12, 2026 1:05 pm

Čitam ovaj vikend forume, Hrvati masovno pišu, po jednima po miljuna, po drugima, i cijeli miljun , stanovnika Hrvatske, manje nego u travnju 1991.
Svi pametuju, a odgovor nam bode oči, još od tada , do danas je to sve bilo organizirano, iz europskih i svjetskih centara moći.
Gledam u moje susjede, guloze na šolde, ima 6 škurih na fitu, svih 6 imaju mobitel zadnje generacije, 8 do 10 puta, skuplji od moga ! Ja radim od 13-e godine, on doša u Hrvatsku radit ka manoval, i paradira s tin mobitelon, po cili dan. Ne skidaju ga sa uha ! Pazi, tu je i trošak impulsa, koji je sigurno znatan. Ja pokušao pričati s jednim, kako je došao do njega, i tko plaća impulse ? Odmah se odalečija od mene, ka da san mu opsova mater i oca ! Očito ih je onaj, koji in ga je i da, dobro instruira, šta i kako se ponašati. To je i nesumnjiv dokaz da su oni , ne došli, nego dovedeni, u sklopu jedne pomno organizirane, dugoročne, akcije zamjene stanovništva.
Neki dan, Veliki petak, oni revu do ponoći ; još jin došla "pomoć" od još njih 6 ! Bija bi ja izaša vanka, njih duzina, ja sam. Tragedija je šta i ostalin susidima smetalo, ali imaju svi redom sindrom klasične hrvatske šutnje.
Aj ti pođi u Mumbai, pa na njihov značajan vjerski praznik, nešto izvodi ? Pojist će te noć, u sekundi ! To dokazuje još nešto, da in je netko rekao da mogu raditi šta ih je volja. Zato po Zagrebu tuku policajki glavom o zid, a u Karlovcu namlate službujućeg policajca. Dokle tako ? Treba prema njima, kao oni u svojoj zemlji, prema ostatku svijeta. Nastupio bi božji mir, preko noći. Jer, batina je iz Raja izašla ! Tko ne vjeruje, nazad u vjeronaučnu školu. I u Svetom pismu piše : Oko za oko, zub za zub.
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK