Politika na Balkanu

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Politika na Balkanu

Postby 9a2jg » Fri May 09, 2025 7:16 am

Dan Europe ! Slavi se kao završetak rata, pobjeda protiv nacizma i fašizma . U Jugoslaviji je rat trajao 7 dana duže, takav je i naslov knjige generala Baste. Na Dalekom istoku je još trajao par mjeseci. U našoj zemlji KNOJ, pa OZNA, ganjali "bandu" do 1948. Onda je došla rezolucija Informbiroa, opet su dežurni drugovi bili u akciji. Upadanje, redovito po noći, u kuće s jednim jedinim pitanjem : Za koga si, za Staljina, ili Tita ? Moja pokojna mater im je lijepo rekla : Cijeli rat sam bila uz Tita, pa ću i sada ! To joj je spasilo glavu. Ujutro pun šanac onih koji su dali glas Brki, koji je doslovce do jučer bio na fotkama u svim zadružnim domovima uz Tita. Metak u potiljak, nagrada za vjernost revoluciji. Kratak postupak. Revolucija koja teče...
Kad smo dobili neovisnu Hrvatsku, jedan je francuski diplomat upitao kolege u hrvatskom MVP-a : Kako to , svaka zemlja ima Trg republike, a vi mu promijenili ime ?
Htio je reći da je republika civilizacijski doseg, još od Rimskog carstva, do danas. Jadan je onaj narod koji se srami republike, kao institucije.

Gledam, godinama, kako po amaterskim bandovima žestoko slave DP upravo oni koji su javno šurovali s Hitlerom do 1944. Ne moram ih nabrajati, ta sve ih znate.
Mi koji smo, uz SSSR, JEDINI u Europi imali regularnu vojsku, ne slavimo ! Da ne bi pokojnog Mojse, ne bi se čuo znak s sufiksom DP ! Umro Mojsa, nema više tko ?
Ili neki ne žele da se pobjednička vojska slavi ? Pa nije nas nitko oslobodio, iako Rusi i Ukrajinci tvrde da su nas oni oslobodili ! Već sam nekoliko puta ovdje pisao kako je to teklo, na Staljinov ultimatum. Zaludu novi povjesničari, utekli iz Ukrajine, po Zagrebu pišu suprotno. Mi znamo istinu, čuvamo je, i cijenimo našu slobodu.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun May 11, 2025 10:50 am

Danas se slavi Majčin dan. Po mom dubokom uvjerenju to je još jedna uvezena pomodarija iz Sjeverne Amerike, baš kao i Halloween, ili Valentinovo.
Od devedesetih se nastoji uvjeriti neuki ( ;) ) hrvatski narod da je to u duhu katoličke crkve ! Ne, to je uvoz iz Amerike, slavi se u drugu nedjelju svibnja.
Od kad znam za sebe, u pučkoj školi, srednjoj i na fakultetu, Majčin dan se poklapao, i identificirao s Međunarodnim danom žena, 8. ožujka, i nije se vezivao uz nijednu vjeru.
U školi bi bila Akademija, deklamirale su se, i pjevale pjesme i stihovi, majkama u čast. U poduzećima gdje su žene radile, "radilo" bi se do marende, onda zakuska na račun firme, i pravac kući. Svaki je učenik trebao napisati lijepo pismo majci, ili nacrtati, ako je imao dara.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed May 14, 2025 4:14 pm

https://www.index.hr/vijesti/clanak/vel ... ajnovije_d
Šta je ? Sad im ne paše malo migranata ? Prije im je smetalo puno ! Sve u funkciji svemoćnog Svetog Profita. Jer, organizirane seobe sa Bliskog i Dalekog Istoka, i Afrike, nisu bile inspirirane čovjekoljubljem, nego željom za jeftinom radnom snagom ! I to baš zemlje Zapadne Europe, koje su, do jedna, bile kolonijalne sile !
Hrvatska, i ostale zemlje na putu, između Afrike, ili Azije, služe samo kao prirodni filter, tko stigne se može kandidirati za ulaz, ako se drugačije ne naredi.

Za sada im ne zvone u ušima riječi iz zadnjeg obraćanja naciji, bivše kancelarke Angele Merkel, izrečene u berlinskom Bundesratu, da su potrošene puste desetine miljardi eura za kulturnu i civilizacijsku integraciju tih ljudi , a rezultata nema.
Može i hrvatski, potrošili su puste novce, za ništa, a problem u srcu Europe ostaje. Imaju tempiranu bombu, nikad asimilirane ljude, koji se ni nemaju volju asimilirati, nego samo musti bivšu kolonijalnu silu. Tko plaća ? Ne samo bivše kolonijalne sile, nego cijela Europa, samo malim zemljama, poput Hrvatske, začepe usta obećanjima tipa mrkva+batina, i unosna radna mjesta političarima. Za narod ionako nitko i ne pita. Životari se...
9a2jg

Postby 9a6r » Thu May 15, 2025 8:34 am

Proklet bija dan kad smo ušli u tu umjetnu tvorevinu,topionicu i našeg naroda! I nametnuti euro,sutra propa :!: :x :evil: Prokleti bili do 9 kolina :!: :twisted:
9a6r

Postby 9a2jg » Sat May 17, 2025 9:39 pm

https://www.index.hr/vijesti/clanak/nje ... ostalo_d_0
Dobro su se obadali... Bolje ikad, nego nikad !
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon May 19, 2025 9:01 pm

https://www.index.hr/sport/clanak/livaj ... zdvojeno_d
Nikad u životu nisam opravdavao primitivizam, nekulturu, i neodgojenost. Ni u snu neću braniti srednji prst Livaje riječkim navijačima, ali...Uvik isto pitanje ! Šta je bilo prije, kokoš, ili jaje ? Zašto zazivači sankcija Livaji imaju "osječki sindrom" kratkog pamćenja, ili sinkope ? Zar nije sve počelo na treningu reprezentacije ? Zar i tamo Livaja nije bio sam, kao glineni golub na streljani ? Zar nije dužnost selektora da "štiti" igrače, on im je, na neki način, kao otac ! Zar otac jednako ne štiti svu djecu ? Dalić je bio i ostao nijem, na provokacije, vrijeđanje, pozive na linč, i povike "Umri!". Hajduk, zbog svojih navijača, iz dijela torcide, masno plaća puste kazne HRS-u. Mi, pravi navijači, nismo nikad prosvjedovali zbog toga. Diskutabilne su visine tih kazni, ali sama kazna nije. E, sada sve te kriterije preselimo u Rijeku, koja je član HRS-a. Nikad nitko, ni navijači, ni NK Rijeka nisu kažnjeni. Balkanca, čim ne kazniš za očigledan prijestup, ili kazneno djelo, osokoliš, i daš mu podstrijek za ponavljanje.
Rezultat je, neću reći očekivan, ali nije iznenadio nikoga. Ja sam na poljudskoj ljepotici od otvaranja, za MIS79 ; nikada nisam vidio ni čuo da neki navijač viče natjecatelju : Umri ! On, gost, domaćem igraču viče da umre. Ja, koji za sebe držim da imam solidan rječnik, ne mogu naći adekvatne riječi, kojima bi opisao nešto, što je puno više od verbalnog delikta. U hrvatskom zakonodavnom sustavu takvo ponašanje se naziva govor mržnje, poticanje na oduzimanje života, sve delikt do delikta. Bez kazne.

Jesmo li svi pred zakonom jednaki ? Ili su neki jednakiji ? Neki su zaštićeni istrage i kaznenog progona ? Zar nije različito ponašanje vlasti prema skupinama iz različitih regija, katalizator budućih događaja takve vrste ? Da li su neki, iz nekih regija, unaprijed amnestirani, ili zaštićeni kao lički medvjedi ?
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri May 23, 2025 9:09 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/sef ... ostalo_d_0
Sad će to napunit sa škuron dicon, već jutros pišu vladajući po portalima da nam triba još uvoznih radnika !
Ma kako to jedno jutro ne mogu pročitat da su podigli plaće hrvatskim radnicima, da se vrate iz inozemstva ?
Niki dan san bija u birački odbor, priča mi kolegica, član BO, da radi u FINA-i, 22 godine, 850 eura plaće ! Škovacin ima 1.100 ! Plus božićnica, uskrsnica, regres, dar za dicu za malega Isusa, doplatak za dicu, koliko god donese potvrda sa Pilipina...
Ovo netko svjesno radi, baš ka šta je piva Dražen Žanko 1991 : Raselit nas triba, da nas manje ima, nisu tu ni bili, pa će reći svima...
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat May 24, 2025 5:28 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/mig ... ostalo_d_0
Odakle doktorima, inžinjerima i profesorima oružje ? Kako god okreneš, izgleda da je Bulj bio u pravu ; hrvatsku vojsku na hrvatske granice. Prvo pucaj , pa pitaj : Tko ide ? Tako su učili graničare u bivšoj državi. Onda nije bilo ovakvih sranja.
9a2jg

Postby 9a6r » Sat May 24, 2025 1:19 pm

Tako i treba.Dobro uradiše komšije.
9a6r

Postby 9a2jg » Sun May 25, 2025 9:10 pm

https://www.index.hr/sport/clanak/nocni ... no_d_sport
Je li ono Rijeka bila grad - prijestolnica europske kulture ?
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK