Zadnjih 7 dana smo mogli čitati na hrvatskim portalima kako poslodavci šalju svoje djelatnike na tečaj, da upoznaju kulturu i navike Nepalaca ! Onda, na nekoliko drugih mjesta, pa i u Bolu, osvanule vijesti o držanju besplatnog tečaja hrvatskog jezika za škure.
Mnogo puta sam napisao da postajemo gosti u vlastitoj domovini, ali, zar se zaista ne ponašamo kao veći katolici od Pape ?
I slijepac vidi da se ovoliko ne trude oko hrvatskog radnika ! Prstom ne miču da se itko, od par stotina tisuća, radnika iz Hrvatske, koji su otišli zadnjih godina vanka, vrati u svoju domovinu !
Jučer me posjetio prijatelj, kćer mu je išla radit u Njemačku prije nešto više od mjesec dana. Ja ga pitam, onako, očinski, kako se snašla, radi li, je li zadovoljna. On otvori dušu, i ispovjedi mi se, u jednom hipu. Ne radi, veli, jer ne možeš dobiti posao, ako nemaš potvrdu o stanovanju i boravku, te potvrdu o poznavanju njemačkog jezika ! Poslao sam joj pare da iznajmi stan, a redovno pohađa tečaj, koji se također plaća, za naučiti njemački jezik. Kad to sve zaokruži, može aplicirati za legalan posao.
Priča mog prike je samo potvrda da su strani radnici u Hrvatskoj povlašteni, i da imaju puno bolje uvjete nego Hrvati u Njemačkoj.
Točku na i je stavila jedna visokopozicionirana funkcionerka HTZ-e, jučer u interview-u na Hrvatskom radiju, kad je lakonski izjavila da će ove godine trebati oko 100 tisuća stranih radnika u turizmu više nego lani ! Hrvatskog radnika, i njegovo pravedno i pošteno plaćanje, i status, više nitko, pa ni ona, ne spominje !
Bože mili, kud sam zašo, noć me stigla u tuđini, nigdje puta, nigdje staze, kojom ljudske noge gaze...