Pomalo jenjava "oštra" polemika na sterilnom forumu oko 3Y0J ekspedicije, pa da i ja stavim točku na i, barem na ovom forumu, i počmemo se baviti ostalim ekspedicijama.
Pažljivo sam čitao sve napisano, a pratio sam i što pišu po svjetskim portalima o tome. Mislim da bi najcjelovitija slika bila da se sublimira pisanje Adama i Nene, u jedan uradak. Bez zajebancije, podmetanja, blaćenja, nipodaštavanja, čista ogoljena istina s oporim činjenicama, a ta se "opasna" situacija mnogima ne sviđa.
Pratio sam signal ekspedicije, cijelo njeno vrijeme, na CW i SSB. Signal je bio jadan, bez uvrede ikome, a što je bilo i za očekivati za bazni uređaj + žica ? Postojali su "prozori", u kojima bi taj signal došao i do 579, ali ti isti prozori nisu trajali ni deset minuta, u najoptimističnijoj varijanti. Samo onaj koji je bio stvarno uporan, i "visio" cijelodnevno na stanici, imao je neke šanse, a to su, po strukturi operatora, pretežito penzioneri.
Ova će ekspedicija biti upamćena i kao jedna od onih koje razotkrivaju koliko bolesnika ima po bandu ; nikad više !?! Toliko količinu namjernih ometanja, štimanja, gaženja, se nije odavno moglo čuti. I to baš, kao što pisah prije 15-ak godina, iz onih dijelova Europe i svijeta koji nas tradicionalno tretira kao zatucane i nepristojne Balkance ! Što reći za njih ? Isto što sam i tada pisao, da smo MI trebali pisati onu knjižicu Radioamaterska etika, a ne oni ! Mi je dobili na poklon, u hrvatskom prijevodu sa bosančice, umjesto da je oni prevode sa hrvatskog originala !
Da zaokružim ovaj pasus, sve normalne RA više je iznerviralo ponašanje "ostatka svijeta" na bandu, nego nikakav signal, i ostale nemile komponente.
Šećer na kraju. Doslovce svi komentatori na HRS sterilnom forumu nisu spomenuli očito, da je car gol ! Naime, ne tako davno je bila hrvatska ekspedicija na Reunion. Zar tamo nije bilo javno obećavano X , a dobili Y, pri čemu je X višekratnik od Y ?

Od broja veza, nadalje ! Lokacija, SOTA, i ostalo... Od tri kompleta uređaja radio jedan. Ostali su bili na izletu, kojeg je platilo hrvatsko društvo, mostly ! Nikada nismo vidjeli financijsko izviješće, baš kao i za Vanuatu.
Ovo o čemu pišem je dokaz da, iako smo ne tako davno izašli iz socijalizma, nemamo ni S od samokritike. Jer, lako je pljuvati po nekima tamo, u bijelom svijetu, koje nečeš nikada ni vidjeti, ni sresti ni čuti... Ajde brajo malo ti promiješaj ovaj domaći balkanski, ili bosanski, svejedno lonac, da ne zagori. E , ne meže ! Jer su upleteni samozvani laureati, doajeni, i sl.
S kojima se oni ne bi šteli zamerati, jer su na vlasti ! A kako sve štelaju, naznake su da će i ostati, jer takav teren i pripremaju, od (novih) beneficiranih uređaja, nadalje.
Imaće su čime radit Švabo, ili Rus na Murteru...

Sad in je načelnik u pržunu, ali, oporaviti će se oni, žilav je to narod...
P.S. Nisam namjerno dotaknuo pitanje financiranja 3Y0J, jer nisam donirao ništa, i smatram da je , u najmanju ruku, nepristojno išta komentirati, kad nisi dao ništa ! To neke "naše" nije smetalo, no to je stvar kućnog odgoja i osobne kulture. Podvlačim, nekoliko puta, Adamovu rečenicu, koja je, po meni ključna, da ovakvu ekspediciju treba voditi manager, dobar organizator, koji cijelo vrijeme drži sve konce u svojim rukama. Pri tome je nevažno da li je radioamater, operator, ili nije.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja