Novosti sa opsega

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Novosti sa opsega

Postby 9a2jg » Wed Feb 08, 2023 8:31 am

Sve mi je jasno, ali mi nije jasno kako netko zna da je u LOG-u DX-ekspedicije, a oni nisu stavili nijednu vezu, kako na m0oxo, tako i na Clublog ! Svašta !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Sun Feb 12, 2023 6:08 pm

Tomo,dobro ti radi taj beam na 17m.
Čestitam na vezi.
9a6r

Postby 9a2jg » Mon Feb 13, 2023 9:12 pm

Nakon pisanja pametnog Martina, i IOCA managera Nene, postalo mi je jasno zašto je tvrtka RMR jedan od sponzora ! Zahvaljujući njima, saznasmo da su SVI operatori bili na jedrilici, i radili remote sa opremom na kopnu. Pola milje udaljeni. U životu ne čuh ništa slično, ali, bože moj, za sve postoji prvi put. Što se tiče insinuacija o tobožnjim kritikama sponzora i donatora, to Martin i kompanija izmišljaju da bi sebe prikazali "istraživačima, i otkrivačima" RA senzacija na bandu, i oko njega. Smiješno, i žalosno, u isti mah.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Feb 14, 2023 6:29 am

Domaći su im prenijeli iskustva i praksu sa YOTA2022, operator na kontinentu, primopredajnik i remote oprema na Krku ? ;) Da bi se ispunilo Pismo, koje su Milin i Ulip predočili HAKOM-u.
A ja i nadalje tvrdim da u HAKOM-u sjede stručnjaci. Da li su tim stručnjacima vezane ruke, ograničen perimetar, ili podkresana krila, ne znam, i to nije predmet mog istraživanja.
Naravno da bih ja, kao i golema većina RA u RH htio imati izvršnu komponentu HAKOM-a, kao predratne KMC-e, npr. Rijeka, koji nije bio u funkciji represije i kažnjavanja, nego prijateljskog savjetovanja, i međusobne koegzistencije i suradnje.
9a2jg

Postby 9a6r » Tue Feb 14, 2023 8:37 pm

Završila je i ta pi..ja od aktivacije Bouvet isl.FIJASKO.Najavili 200.000 veza da bi na kraju uradili oko 18.000. :(
Ponili o i 7 tona opreme i sve to kanili ukcat,iskrcat i nazad sa dva mala gumenjaka :?: :o Nisu shvatili da se na njega ne ide bez helikoptera! I broda koji ga more ponit do ispod otoka,naravno.
Koji optimisti ali no limit klasa. :D
Gledan danas par fotki...jedan šator,u sredini špaker za grijanje, dvi štap antene,dva K3S uređaja,jedan (pričuvni) agregat Honda 2KW.U brodu su ostala 4 od 5,5 KW! I 15 postaja,isto toliko pojačala,35 antena itd.,itd.Hlebinci su za ove pacere umjetnici.
Sve dane aktivacije jer ovo nije bila DXpedicija,masu idiota radilo smetnje i nama i njima na ionako debul signal.Neko tvrdi da su to Rusi ometali? More bit da je bija koji ali zasigurno i u drugim državama ima more debila,idiota i kretena.
Radili su ih i neki naši RA.Ko sa svoje postaje,ko sa remote postaje a bilo je i onih sa joker zovi.Važnije je danas imat pravi mobitel nego vrhunsku postaju doma. ;) Reka je drug Tito "Snađi se druže!" Mi jesmo izašli iz Jugoslavije ali iz nekih Juga do smrti neće vanka. :roll:

9A6R
9a6r

Postby 9a2jg » Wed Feb 15, 2023 5:32 pm

U životu san dva puta iša u tuđi klub raditi novu DXCC zemlju za sebe. Prvi put u RK Marjan, 1978.g. , moj prvi Cliperton, uspješno. Nakon toga san ga izprokida na svim bandovima, osim na 3,5 i 1,8, jer nemam antene. Drugi put, prije više od 11 godina,u RK Dubrava, PPS u Pionirskom gradu, bim, kilovat, cilo popodne, i nisan uspija puknut Revilla Gigedo.

Na osnovnom tečaju za operatora su nas učili da nije protupropisno, amoralno, i neetično, doći u prijatelja, sjesti (s njegovim dopuštenjem, naravno) za njegovu stanicu, i s njegovim kondicijama, sam odraditi novu DXCC zemlju za sebe, na svoj znak, i davati svoje ime u vezi, ako je i došlo do toga. Prvu takvu vezu sam napravio iz šeka YU2DX-a, prvi i zadnji put, u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Nakon toga sam gostovao u desetak prijatelja - ličnjaka, i nijedan me nije odbio, dapače, većina me je i nutkala, a ta ista većina mi je u ležernom razgovoru rekla da i sama to prakticira.
Samozvani doajen mi je osobno pričao da je, mnogo puta, išao u Dubrovnik, na Petku, ili na Žarkovicu, svejedno, odraditi novu zemlju, otok, ili prefiks. Neke od tih veza sam uživo slušao.

2016.g. sam se, igrom okolnosti, našao u Daruvaru u doba kada su radile 2 ekspedicije, Heard i Palmyra. Njihov, dobrotvor, mecena i donator, 9A2VQ ih zamoli da ga pripuste na lokaciju da to on odradi za sebe. Ja sam čekao odgovor njemu, da i ja zamolim isto. Njega su odjebali, meni nisu ni odgovorili. U isto vrijeme, jedan lik iz Jana Husa je u 7 dana položio, izašao u 9A adresaru, i odradio obje ekspedicije, u mnogo slotova, bandova i načina rada. Prije toga nitko u Hrvatskoj nije čuo za njega. Nije ni poslin, ali pišem ove retke potaknut činjenicom koju sam utvrdio tko je sve, na koliko bandova i svim vrstama rada odradio Bouvet.
Na žalost radioamaterizma, poštenja, i etičnosti, pokazalo se da sam i onda, i sada bio u pravu, kad sam napisao da im je lista od 75+ članova bila samo paravan za sakupljanje love. Nakon sve moje pisanije, ispalo je da je i 27 (?) članova puno, ali, to nije moj problem, nego njihov.
Moj problem s njima nije radioamaterski, nego ljudski. Ja ih dvaput ugostio, domaćinski, jedan put njih 8, drugi put 10, oni mene ni ne dočekaše u prostorijama kluba, iako smo Mihovil i ja sami kupili i donijeli piće !
Oni ne tribaju Kokiju, imaju oni svoje stalne abonente, od kojih curi i kapa u crni fond, a država daje i davaće manjinama dok je šutnje i dizanja ruku.

A da su me pojedini znakovi u 3Y0J logu nasmijali do suza, bome jesu, oni koji do danas nisu marili za DXCC ga radiše. Vuk s jarićima spava. Nema toga ni u Evanđelju. Jutros se, ovdje u Zagrebu spustila gusta magla, ja mislija, podurat će, kad tamo, na kraju još ispa lip i sunčan dan. Tako je i u životu. Samo triba virovati. Ufanje, spasenje.
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Feb 16, 2023 9:54 am

Naravno da je mobitel zvonio nakon mog prethodnog posta. Citirati ću samo riječi jednog lika, iz tog ešalona, citiram, "misliš ti da su se oni s tom sićom obogatili, razapinješ ih..."!
Citat samo potvrđuje ono o čemu godinama pišem, a počeo sam o tome prije više od 20 godina. Remote rad, FT8, i tehničko usavršavanje izdvojenih lokacija, samo je pojačalo tražnju.
Samo ima jedan "mali" zajeb, tražnja je pojačana, ali je tražitelja sve manje ! Prirodan odliv, kao i jebeni život, sa svim epidemijama, životnim teškoćama, uvjetima, i kondicijama, aktivno pridonosi padu broja DX-era, onakvih kakvim smo ih 7,5 desetljeća poznavali.
Citiraću riječi jednog prijatelja i kolege, koji ima više DXCC zemalja od mene, "zar smo mi bedaci koji smo odradili sate, dane, mjesece i godine, za doći do ovog rankinga?" Očito je da je mislio na neke nove klince koji to odrađivaju na FT8/FT4 vrstom rada, neovisno, sa ili bez remote-a !
Da se vratim proširivanju misli iz prvog citata, sugovornik nije negirao sakupljanje love, očito da ta lovica klubu treba za stvari koje ZTK i HRS ne "prepoznaju" kao neki program kojeg trebaju prepoznati, kao valjanog za financiranje.
Na tu lovicu se nakalemi onaj iznos koji dobiju od HRS-a za štancanje mladih operatora, tako operativci kluba dobiju malo manevarskog prostora za šire financiranje potreba PPS-a.

Detektirao sam, bez namjere da se bavim ponašanjem klubova, ali bode oči, da su upravo klubovi koji imaju IZM, financiran isključivo društvenim novcem, koristi kao izvor siće, a ne kao mjesto otvoreno hrvatskim radioamaterima. S time se "trguje", ali je evidentan veliki promet, a mala zarada. Zato su u logu Bouveta i oni koji uopće nemaju DXCC diplomu, niti do nje drže ! Zašto ?
Zato da pokažu da lokacija radi, pa makar i s akterima koji do toga ne drže ! FT8 im je "uzeo" mušterije, koje sada rade te veze od kuće, s skromnim kondicijama, ne moraju se nikome moliti, niti šta kome plaćati.
Na Braču 3 kluba, dva (društvena !) IZM-a, nijedan klub nije sa nijednim svojim znakom u logu Bouveta ! Zato što u tim klubovima nije stvorena atmosfera natjecanja, ona pozitivna energija, koja te tjera na više, bolje, jače, prvo za klub, onda za sebe, kao što je to funkcioniralo desetljećima.
Jedan drugi poziv iz Daruvara je samo potvrdio moje prethodne riječi, uz neizostavnu opasku da "nigdje ne spominjem njega, jer da će u tom slučaju sve demantirati!" Ne čudi me, dapače, samo me učvršćuje u svom uvjerenju i stavovima.
Mogao je komodno poziv biti i iz Istre, i tamo je većina normalnih ljudi, koji normalno misle, ali, avaj, ni oni ne žele da im se ime javno spominje !

Nisu Daruvar, Broćanac, Vidova gora, Istra, jedini primjeri, ima ih još, ne zna se koji je zorniji i eklatantniji, samo u neovisnoj RH nitko, ili skoro nitko, neće da o tome javno polemizira, ili samo da napiše svoje mišljenje, i stavi svoj potpis, u javnom medijskom prostoru.
Zato nam i je ovako.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Feb 17, 2023 10:22 am

Da, tko ne shvaća, nema mu pomoći.
BTW, u posljednjih 5 (pet) godina više od 50 % svih QSO-a napravljeno je s FT8, a tek nešto više od 20 % CW,
pa onda SSB itd. Podatak uzet sa ClubLog-a na uzorku od 330 milijuna QSO-a.
Zašto je to tako? Jednostavno, kad ne može veza CW ili SSB još uvijek odlično ide FT8.

"Svakom loncu poklopac" promptno odgovara svakom neistomišljeniku, nema da omane ! Naravno da je riječ o našem pametnom Martinu. Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti. Osim što se samoproglasio hrvatskim stručnjakom za FT, drži zorna predavanja na YOTA-i, očito se proglasio i stručnjakom za tuđe mentalno zdravlje i situacije.

Ajmo iz početka. S matematikom se nikada nisam svađao, ta bio sam i onaj koji se izdržavao, davajući repeticije iz iste. Statistika, jedan od najtežih predmeta na Ekonomiji, kod prof. Jelavića, mi je bila luk i voda, kruh naš svagdanji.
U tom svjetlu, ijedan moj "argument" protiv suhoparnih iznijetih podataka bi bio autogol. Ono o čemu naša Pametnica nazionale NEĆE da piše jest opora činjenica da se ovo stanje, i trend, savršeno uklapaju u "laškavanju uzda" konju koji je početkom devedesetih počeo bježati iz štale. Tih godina se počeo urušavati sustav, koji je postojao desetljećima, zasnovan na strukturi klubova, koje smo poznavali od 1945. , s količinom znanja, sposobnosti i operatorskih vještina koje su, do tog vremena, operatori imali. Ukidanje obveze telegrafije je samo kamenčić u tom mozaiku.
Poanta je da se , od 1994/95 nadalje, stalno i konstantno ide "niz dlaku" mladeži, i novim operatorima koji dolaze.
Pojava FT8/FT4 je samo ubrzala to podilaženje, a nepošteno manipuliranje remote-om, kao vrstom rada, je usluga strancima, ne Hrvatima, i hrvatskim poreznim obveznicima.

Gledam malobrojne ekspedicije, već treću i četvrtu godinu, od Silvana Borse, nadalje. Pametni vođe rabe jedan znak za DIGI vrste rada, a drugi za sve ostale. Mudro, tako i treba.

Čitam kako su pojedinci navukli 200 - 300 DXCC zemalja, zahvaljujući FT vrsti rada. Osobno nisam zavidan, jer nisam bolestan, a zavist je teška bolest glave. Ono što mi osobno smeta, kao i svim 60+ drugarima, jesu privilegije, statusi i rankinzi pojedinaca koji su se uspeli na virtualnoj ili stvarnoj ljestvici, na takav način, često poduprti remote opremom, za koju nas HRS vrhuška i korisnici uvjeravaju da su besplatni ! Da ne obilazim stranicu tvrtke vlasnika, još bi i povjerovao u to ! On sam NIKADA nije napisao da je besplatno, dapače, tu je cjenik koji egzistira.

Gledam jučer na HTV-u naše skijaše, na trenirci im se kočoperi reklama OiV-e ! Odmah mi je došlo u pamet Buje remote, sva retorika, i pisanija koje su pratili taj projekt.
E sada, ne znam kako staviti u isti koš Filipa Zubčića, i mladu Turkinju koja visi na Buje remote, i čiji se turski znak kočoperi na DXCC listi, rame uz rame s hrvatskim znakovima.

Pametni Martine, umniče naš, objasni ti neukim narodnim masama u Hrvata, kakvi su to napretci, u čemu smo postali bolji, tko je gazda, a ko raja ?

Sjećam se pjesme koju je pjevao guslar , prije sedam desetljeća : Glava glavi, pleća harambaši, a fukara more i rebara...
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Feb 19, 2023 6:59 am

Pomalo jenjava "oštra" polemika na sterilnom forumu oko 3Y0J ekspedicije, pa da i ja stavim točku na i, barem na ovom forumu, i počmemo se baviti ostalim ekspedicijama.

Pažljivo sam čitao sve napisano, a pratio sam i što pišu po svjetskim portalima o tome. Mislim da bi najcjelovitija slika bila da se sublimira pisanje Adama i Nene, u jedan uradak. Bez zajebancije, podmetanja, blaćenja, nipodaštavanja, čista ogoljena istina s oporim činjenicama, a ta se "opasna" situacija mnogima ne sviđa.

Pratio sam signal ekspedicije, cijelo njeno vrijeme, na CW i SSB. Signal je bio jadan, bez uvrede ikome, a što je bilo i za očekivati za bazni uređaj + žica ? Postojali su "prozori", u kojima bi taj signal došao i do 579, ali ti isti prozori nisu trajali ni deset minuta, u najoptimističnijoj varijanti. Samo onaj koji je bio stvarno uporan, i "visio" cijelodnevno na stanici, imao je neke šanse, a to su, po strukturi operatora, pretežito penzioneri.
Ova će ekspedicija biti upamćena i kao jedna od onih koje razotkrivaju koliko bolesnika ima po bandu ; nikad više !?! Toliko količinu namjernih ometanja, štimanja, gaženja, se nije odavno moglo čuti. I to baš, kao što pisah prije 15-ak godina, iz onih dijelova Europe i svijeta koji nas tradicionalno tretira kao zatucane i nepristojne Balkance ! Što reći za njih ? Isto što sam i tada pisao, da smo MI trebali pisati onu knjižicu Radioamaterska etika, a ne oni ! Mi je dobili na poklon, u hrvatskom prijevodu sa bosančice, umjesto da je oni prevode sa hrvatskog originala !
Da zaokružim ovaj pasus, sve normalne RA više je iznerviralo ponašanje "ostatka svijeta" na bandu, nego nikakav signal, i ostale nemile komponente.

Šećer na kraju. Doslovce svi komentatori na HRS sterilnom forumu nisu spomenuli očito, da je car gol ! Naime, ne tako davno je bila hrvatska ekspedicija na Reunion. Zar tamo nije bilo javno obećavano X , a dobili Y, pri čemu je X višekratnik od Y ? ;) Od broja veza, nadalje ! Lokacija, SOTA, i ostalo... Od tri kompleta uređaja radio jedan. Ostali su bili na izletu, kojeg je platilo hrvatsko društvo, mostly ! Nikada nismo vidjeli financijsko izviješće, baš kao i za Vanuatu.
Ovo o čemu pišem je dokaz da, iako smo ne tako davno izašli iz socijalizma, nemamo ni S od samokritike. Jer, lako je pljuvati po nekima tamo, u bijelom svijetu, koje nečeš nikada ni vidjeti, ni sresti ni čuti... Ajde brajo malo ti promiješaj ovaj domaći balkanski, ili bosanski, svejedno lonac, da ne zagori. E , ne meže ! Jer su upleteni samozvani laureati, doajeni, i sl.
S kojima se oni ne bi šteli zamerati, jer su na vlasti ! A kako sve štelaju, naznake su da će i ostati, jer takav teren i pripremaju, od (novih) beneficiranih uređaja, nadalje.
Imaće su čime radit Švabo, ili Rus na Murteru... ;) Sad in je načelnik u pržunu, ali, oporaviti će se oni, žilav je to narod...

P.S. Nisam namjerno dotaknuo pitanje financiranja 3Y0J, jer nisam donirao ništa, i smatram da je , u najmanju ruku, nepristojno išta komentirati, kad nisi dao ništa ! To neke "naše" nije smetalo, no to je stvar kućnog odgoja i osobne kulture. Podvlačim, nekoliko puta, Adamovu rečenicu, koja je, po meni ključna, da ovakvu ekspediciju treba voditi manager, dobar organizator, koji cijelo vrijeme drži sve konce u svojim rukama. Pri tome je nevažno da li je radioamater, operator, ili nije.
9a2jg

Postby 9a6r » Sun Feb 19, 2023 9:49 pm

Čitam na FB stranici 3Y0J,ispovijest Norvežanina Kena,koji je bija vođa DXpedicije.
Te je pa u ocean,ali je ima vodonepropusno odijelo,te ga je napa moski lav na plaži,jedva živu glavu izvuka,te su prvu noć zanoćili pod vedrim nebom bez šatora,vrića za spavanje,na konopima, tako da se malo odvoje od hladne stine,probija in se gumenjak pa su ga krpali,te ovo,te ono.Sto problema,luda kuća.Kako bi se snašli u Ukrajini sada ili na Velebitu zimi? :o
Majke ti Božje,ispada da su im glave više bile u opasnosti nego one od Scotta i Amundsena zajedno ! :lol: Da im je bilo ladno je,ali da su bili u toliko pogibeljnih situacija,to ne virujem.Ali kao i uvik karta sve trpi,osim toga triba opravdat 700.000$ praktički propale DXpedicije.Nije se njima nakon svega radilo veze već su morali da bi se koliko toliko "oprali" pred RA zajednicom. :(
Ja ih mukte savjetujem da nigdi više ne idu,atroke na ovako zahtjevne lokacije.Oni su trebali tamo otić sa brodom i zrakomlatom.I pitanje je bili i s njim uspili pribacit 7 tona opreme ! :o :?
Ova avantura sa malim gumenjacima je smijurija.Od same zamisli do kraja pari da su je dica iz vrtića planirala.Zaigrani mališi. :D
9a6r

PreviousNext

Return to PHRK