by 9a2jg » Wed Mar 30, 2022 10:03 am
Iako mi moja dobra supruga svaku večer spremi večeru, sinoć sam konzumirao - jezikovu juhu ! Ne od nje, nego od kolege RA iz metropole ! Nazove me on, i počme : Je li Koki, znaš o drugima pisati, a kad ti od prijatelja sin cili dan cipa iz Njemačke, na svoj hrvatski znak, iz Hrvatske, onda mučiš, a...?
Udahnuo sam, promislio, i počeo svoj odgovor. Vrijedan je toga da se i ovako, javno, objavi.
Kao prvo, ne odgovaram ni za svoju ženu, s kojom sam zajedno već 50 godina, a kamoli ću za postupke prijateljevog sina.
Drugo, mali radi od prvog dana preko remote postaje u Hrvatskoj, i o tome sam višekratno pisao, da je jedini Hrvat koji ga koristi, ali iz Njemačke. On to ne krije, dapače, sam je to napisao na qrz.com.
Treće, i neki dan sam pisao kako radi u CWT natjecanju, preko remote postaje u Hrvatskoj.
Koliko je to oportuno, moralno, ili etički, ne komentiram jer nisam kvalificiran, no on, i njemu slični ne daju korespodentu u vezi podatak da rade preko remote station, osobno sam slušao, više puta.
I početnik i sjedina u RA pokretu će se upitati nekoliko pitanja, koja se nameću sama po sebi. Prvo je da li mu je hrvatski znak trebao da korespodent ima iluziju da je on u Hrvatskoj, pa da veza ima veću "težinu" ? Drugo, zar nije mogao koristiti svoj njemački znak, kroz 9A ? Treće, navezano na drugo, da li je možda to da se probije u godinu dana, sa troslovnog na dvoslovni znak, a ako ovako nastavi, ići će i na jednoslovni sufiks ?
Sve ja to, polako, objašnjavam kolegi, a on meni o Amerima, crnim majicama, pokojnima i živima. Nisam htio više slušati, uputio sam ga na IO HRS-a, koji se sastaje prekosutra u Zagrebu. Prognoza je obilata kiša, nakon nekoliko mjeseci. I bog plače...
P.S. Bolje da radi i jedan Hrvat , pa makar i iz Njemačke, jer, kad bi on ferma, Milin i Ulip ne bi imali NI JEDNOG Hrvata koji radi na remote postajama u Hrvatskoj. U laži su kratke noge. Bujrum !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja