by 9a2jg » Mon Dec 24, 2018 3:02 pm
Nisan mislija pisat, na današnji dan, ipak je Badnjak, ali moran van špjegat šta je najranije bilo ; repriza Smojine Borbene ponoćke, u Naše malo misto.
Pođimo redom. Pođen ja jutros na misu, malo ranije, da se pomolim za mrtve, kad iman šta i vidit. Na 5m , doslovno, od crkve, bager, hidraulički čekić od jedne tone, pravi kanal na sporednom putu.
Obadan se ko je za volan, kadar SDP-a. Ko ga je posla, načelnik, ortodoksni SDP, čiji me je otac prokaziva u stanicu Narodne milicije u Supetar, ka subverzivni elemenat, i sumnjivo lice.
Omar san zbrojija dva i dva, i odlučija se na taktiku, umiljato janje, dvije majke sisa.
Doša ja kod vozača, pitan ga ja zna li on koji je danas dan. On ka iz puške : Znan, ponediljak i Badnjak ! E, nastavih ja, u socijalizmu, kad god je tribalo napravit štagod nezakonito, uvik se radilo vikendon, i praznikon, kad nema inspekcije. Je, je, potvrđuje on meni.
A znaš li ti , sokole moj, da je za 15 minuti misa, i da je drži padre Ivo, koji ima 84 godine, i ne može nadjačat tvoj pikamer ? Vidija on, nema šale, pita mene : A kad misa svrši ? A za jedno 35, do 40 minuti, jer je Jutarnja bez propovidi, odgovorih ja. Budite bez brige, zaključi on, nastaviću od 08:45. Pozdravili se, i svak na svoju stranu. Održa je rič. Nije moga s manjin.
Ali to nije sve !
Gornja štorija je iz samostanske crkve. Drugu, još goru, štoriju imamo u centru mista. Isti nalogodavac, SDP, zna se. Na kuću do župne crkve uvatili se skidat krov i kupe, 15 dana prid Božić, iako su znali da neće finit do Božića ! Stavili puste ograde oko objekta, tako da vjernici mogu teško do crkve, kako za mise zornice, tako i za ponoćno bdijenje. Druženje poslije ponoćke je totalno onemogućeno, jer je prostor zagrađen. Ukratko, komunjare se svete vjernicima, jer su na vlasti, i jer in može bit.
SDP naziv minja, ali stil ponašanja nikad.
Da se Smoje digne iz greba, Borbena ponoćka bi bila sto puti bolja.
Ima još, ali, ostaviću za sutra...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja