https://www.index.hr/vijesti/clanak/pak ... 41776.aspx
E moj Mahmutoviću, promašio "ceo fudbal" ! Priča o sportskom klubu branitelja, kojeg, navjerojatnije, financira lokalna zajednica, jer po novom zakonu to MORA, zaista nema veze s gajbama, pivom, ni onima koji to upražnjavaju.
Ti jadni ljudi, nisu ni migranti, ni predratni Srbi, ni sadašnji Bosanci, oni su jedan sloj ljudi kojima je život i okolnosti uzeli pravo na rad, normalan život, i, što je najgore , perspektivu.
Toliko sam puta pisao o ljudima na gajbama, s zidarušom u ruci, ispred kvartovske radnjice. Nije njih rat dopeljao tu, nego psi rata. Oni isti koji su vršili pretvorbu i privatizaciju na hrvatski način, dok su ti ljudi bili po prvim crtama. Svaki drugi, koji je bio sa mnom u ZNG i HV, se nije imao gdje vratiti nakon demobilizacije. Tu su bili strašni problemi, tamo gdje je trebalo biti najčvršće koheziono mjesto - u porodici. Od emocionalnih, financijskih do komunikacijskih. I sam sam otišao od kuće, i kad sam se vratio , nisam zatekao djecu, nego mlade ljude, čije sam odrastanje, i naglo "starenje", igrom okolnosti, preskočio.
Članak kao Mahmutovićev, može napisati samo netko tko ama baš ništa od navedenog nije osjetio na svojoj koži.
Skoro sam bio na sahrani jednog branitelja. Čekajući, prirodno smo se "grupirali" kako smo bili bliski i u ratu. Riječ po riječ, bilo je i jezivih šala, na svoj račun. Jedan moj ratni drug, i ja, smo izbrojili, na brzaka, koliko bi ih se obradovalo da je netko od nas dvojice ležao tamo u lijesu. Izbrojili smo, na prste, desetak. Sve su to osobe, koje su s nama bile u ratu, nakon demobilizacije se nisu snašli, posudili neke pare od nas, za preživit, i, nikad više, ni njih, ni para.
Ne vjerujem da su svi pokvareni, sigurno ima i onih koji bi vratili, samo, proteklo je dosta vode, a obraz nije na patent, a nije ni engleski baloner, s dva lica...
I ja, i oni, svraćamo u kvartovsku butigu, popijemo zidarušu, odslušamo stoput čuvenu priču, platiš sebi, i onima oko sebe, i ideš kući. Jer, ne plaća onaj ko ima para, neg onaj ko je naviko.
Jel' tako Mahmutoviću ?