Dragovoljci u ratu i miru

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Dragovoljci u ratu i miru

Postby 9a2jg » Mon Nov 12, 2018 5:44 pm

https://www.index.hr/vijesti/clanak/pak ... 41776.aspx

E moj Mahmutoviću, promašio "ceo fudbal" ! Priča o sportskom klubu branitelja, kojeg, navjerojatnije, financira lokalna zajednica, jer po novom zakonu to MORA, zaista nema veze s gajbama, pivom, ni onima koji to upražnjavaju.

Ti jadni ljudi, nisu ni migranti, ni predratni Srbi, ni sadašnji Bosanci, oni su jedan sloj ljudi kojima je život i okolnosti uzeli pravo na rad, normalan život, i, što je najgore , perspektivu.
Toliko sam puta pisao o ljudima na gajbama, s zidarušom u ruci, ispred kvartovske radnjice. Nije njih rat dopeljao tu, nego psi rata. Oni isti koji su vršili pretvorbu i privatizaciju na hrvatski način, dok su ti ljudi bili po prvim crtama. Svaki drugi, koji je bio sa mnom u ZNG i HV, se nije imao gdje vratiti nakon demobilizacije. Tu su bili strašni problemi, tamo gdje je trebalo biti najčvršće koheziono mjesto - u porodici. Od emocionalnih, financijskih do komunikacijskih. I sam sam otišao od kuće, i kad sam se vratio , nisam zatekao djecu, nego mlade ljude, čije sam odrastanje, i naglo "starenje", igrom okolnosti, preskočio.

Članak kao Mahmutovićev, može napisati samo netko tko ama baš ništa od navedenog nije osjetio na svojoj koži.

Skoro sam bio na sahrani jednog branitelja. Čekajući, prirodno smo se "grupirali" kako smo bili bliski i u ratu. Riječ po riječ, bilo je i jezivih šala, na svoj račun. Jedan moj ratni drug, i ja, smo izbrojili, na brzaka, koliko bi ih se obradovalo da je netko od nas dvojice ležao tamo u lijesu. Izbrojili smo, na prste, desetak. Sve su to osobe, koje su s nama bile u ratu, nakon demobilizacije se nisu snašli, posudili neke pare od nas, za preživit, i, nikad više, ni njih, ni para.
Ne vjerujem da su svi pokvareni, sigurno ima i onih koji bi vratili, samo, proteklo je dosta vode, a obraz nije na patent, a nije ni engleski baloner, s dva lica...

I ja, i oni, svraćamo u kvartovsku butigu, popijemo zidarušu, odslušamo stoput čuvenu priču, platiš sebi, i onima oko sebe, i ideš kući. Jer, ne plaća onaj ko ima para, neg onaj ko je naviko.
Jel' tako Mahmutoviću ?
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Nov 17, 2018 7:37 pm

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Istina.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Sat Nov 17, 2018 8:51 pm

I onda neki kažu da nam je to bratski narod :?: :twisted: :x :evil:
9a6r

Postby 9a2jg » Sun Nov 18, 2018 6:17 am

Početkom rujna obrana grada raspolagala je sa 400 ljudi. Do konca rujna, broj branitelja je narastao zbog dolaska dragovoljaca u grad, no može se reći da niti u jednom trenutku pod oružjem nije bilo više od 1800 ljudi. S druge strane, u napadima na grad, konstantno je bilo angažirano više od 30.000 pripadnika JNA i paravojnih postrojbi.

Neka je vječna hvala, svim braniteljima Vukovara, Škabrnje, i Hrvatske.
9a2jg

Postby 9a6r » Sun Nov 18, 2018 1:48 pm

Počivali u miru Božjem.
9a6r

Postby 9a2jg » Thu Nov 22, 2018 3:05 pm

I danas 5 sahrana hrvatskih branitelja, od toga dvojica su dragovoljci. Jednom od njih i ja idem na sprovod. Počasni plotun, smotana zastava, tople riječi svećenika, i prijatelja, to je sve što iza nas ostaje. Ante, laka ti bila hrvatska zemlja, koju si dragovoljno branio, i koju si toliko volio. Vidimo se na nekom boljem mjestu. Počivao u miru.
9a2jg

Postby 9a6r » Thu Nov 22, 2018 5:34 pm

P.U.M.B. :(
9a6r

Postby 9a2jg » Thu Dec 06, 2018 9:33 am

Na današnji dan, svetog Nikole, je bio najžešći napad crnogorskih dragovoljaca i rezervista, u uniformama JNA, na Dubrovnik. Uz mnogo poginulih civila i branitelja, mnoštvo ranjenih, preko dvije tisuće projektila na stari Grad. Srušene četiri antikne palače.
Žalosno je da su te "osloboditelje" i "logističare" HRS umnici dočekivali na Murteru stoput bolje i srdačnije od hrvatskih branitelja ! Predlažu ih za znatne funkcije u IARU-u. Ko je onda razarao i palio Konavle, a Nikola ? Ko je pljačkao zračnu luku Čilipi, i odnosio MTS-a u Tivat i Beograd ?
9a2jg

Postby 9a6r » Thu Dec 06, 2018 10:42 am

Pravo zboriš ali kome govoriš? Njima u Savezu? To ti je ka da govoriš zidu.A zid ti neće odgovorit,jeli tako? :? Ka ni oni!
9a6r

Postby 9a2jg » Thu Dec 06, 2018 10:50 am

Bome si bija sa menon i Mićon u Murteru, nas tri branitelja, ni abado, a oni oko "logističara" ! Ma da su Perčini iz Sinja, ja bi nekako pokuša razumit, ali su iz Konavala ! Zemljo, otvori se !
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK