Kako da pomognemo sebi

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Kako da pomognemo sebi

Postby 9a7zz » Sun Mar 26, 2017 12:43 am

Stvarno sam se iznenadio kakvih sve glupana na svijetu ima.Pa i takvih koji tvrde da ne možeš raditi na frekvenciji ako nemaš prijavljen uređaj u dozvoli koji može emitirati na toj freq.Budalaština kakva se ne čuje često.Čak i Martin zna da je to budalaština izrečena od strane tih sveznalica.A kako onda HAKOM izda pojedincu dozvolu bez da navede IJEDAN uređaj,tj.nema NIJEDAN. A dozvolu dobije.Po kojoj logici taj HAKOM onda izda tu dozvolu?Jer koji će ti kurac dozvola ako nemaš uređaj? Očekujem da pametnjakovići izjave da nemaš pravo ni na vozačku ako nemaš auto.Jer nema šanse da ti netko posudi svoj auto da ga voziš.Isto kao što nema šanse da ti netko posudi stanicu da radiš na bandu?
Alo konjine,opametite se barem malo,nemojte da se ljudi sprdaju sa vama.Prozvane konjine će se prepoznati.
Điha điha................. :lol:
9a7zz

Postby 9a2jg » Sun Mar 26, 2017 11:29 am

Dobro jutro. Istina je, kao najčešće, po sredini.

U bivšem smo sustavu imali tzv. Ovlaštenje, koje je glasilo na ime, ili radio klub, s naznakom lokacije PPS-a na koji se to odnosi. Mi smo gledali u ta Ovlaštenja ka u Gospu sinjsku, to je redovito bilo uokvireno, i obješeno na zid, kako klupskog, tako i privatnog PPS-a. Osobno imam ovlaštenja za III, II , i I klasu.
Dozvola za rad radio stanice je bila (a po meni, i zdravom razumu) i ostala, jedna sasvim druga kategorija. Vezana uz određenu zemljopisnu lokaciju, antenski sustav, spisak uređaja, s navedenim frekventnim opsezima.
Pozivni znak se nije dodjeljivao nekome ko nije imao, ili bio u postupku nabave uređaja, jer se podrazumijevalo, zdravorazumski, da niko neće tražiti znak da bi radio s klupske stanice, ili prijateljeve.
Jedina dva izuzetka su bila porodični operator, i tzv. second operator, ali te si mogao u Jugoslaviji na prste pobrojat.

Sada imamo tzv. Dozvolu za rad. Po meni, ona ne može zamijeniti Ovlaštenje, koje je za osobu, sukladno stupnju kvalifikacije, tj. ispitnog razreda kojeg je RA položio. Ovlaštenje ti daje pravo da radiš na SVIM RA opsezima u matičnoj zemlji, koje je ona dozvolila radioamaterima, na osnovnoj, ili sekundarnoj osnovi. To praktički znači da ti možeš doću u prijatelja koji ima opremu za VLF, recimo na 137 kHz, i odraditi vezu, naravno, ako ti on dozvoli.

Dozvola za rad, u današnjoj, neovisnoj RH, predstavlja nešto, što , po mojim shvaćanjima, ne bi trebala predstavljati ; ona je preuzela sve što je bilo u Ovlaštenju, a IZBACILA ono što je bilo u bivšoj Dozvoli za rad ARS-e !
Van pameti ! Jer, na ovakav način, izdaju se Dozvole za rad bez da aplikant uopće ima u vlasništvu ikakvu radio stanicu, niti je u postupku nabave iste ! Izdaju se pozivni znakovi na znak koji nikada nije bio u eteru !

Imam dobar primjer, mog ratnog druga, dragovoljca DR-a, iz mog RK. Čovjek je na moj nagovor, lani, aplicirao HRS-u za prijedlog pozivne oznake, dobio je, nakon toga zahtjevao od HAKOM-a Dozvolu za rad, i dobio je !
Ni onda, ni sada, nije imao radio uređaj, nije se pojavljivao u eteru ! Kad mi je rekao da je dobio Dozvolu za rad od HAKOM-a, samo sam komentirao da živimo u ludoj državi !
Tim više, što on ima sva Ovlaštenja za rad iz bivše države, koja su, kao i svima , prevedena u neovisnoj RH u nove dokumente.

Dosta sam razgovarao s ljudima, većina me uvjerava da je to zbog toga što danas ljudi traže CEPT dozvolu, pa im se onda automatski izdaje Dozvola za rad s pozivnom oznakom, da im posluži u svijetu ! Niko neće da prevali preko usta da je takvih u RH manje od JEDAN POSTO !

I nadalje osobno smatram da Dozvola za rad treba biti na lokaciju, uređaje i opremu, i s nazivom odgovornog operatora, a Ovlaštenje, ili Licenca, ili kako ga tko hoće nazvati, je na IME , i to doživotno, na sve dozvoljene frekvencije radioamaterima u RH, od VLF-a do gigaHerca...

No, to je glas jednog starog penzionera, i ništa više...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a7zz » Sun Mar 26, 2017 5:42 pm

Pa svi smo mi licencirani radioamateri ili nazovi kako hočeš.Ako si licenciran podrazumjeva se da imaš pravo raditi na freq. koje ta licenca pokriva.Kakve veze ima to imaš li ili nemaš uređaj?NIKAKVE
Smije li bilo koji LICENCIRANI radioamater,znači sa POLOŽENIM ISPITOM za radioamatera,nebitno koje klase,ako i nema osobnu dozvolu,raditi na KLUPSKOM uređaju za koji postoji uredna dozvola? SMIJE !Naravno,na freq. koju dozvoljava njegova klasa.U čemu je onda problem?
Nemojte puno mudrovati i izmišljati toplu vodu.Davno je izmišljenja.
9a7zz

Postby 9a2jg » Sun Mar 26, 2017 5:53 pm

Isto mi govorimo Viktore, samo sam ja htio ukazati na nepostojanje tzv. Ovlaštenja, kojeg smo imali u bivšem sustavu. On ti je davao pravo da radiš na svim frekvencijama koje koriste radioamateri, i dozvoljene snage, sukladno položenoj kategoriji, na bilo čijoj stanici.
Dozvola za rad se vezivala za osobu ili radioklub, na određenoj lokaciji.

Sada pod dozvolom za rad, ustvari ljudima daju CEPT dozvolu, koja im služi worldwide, a niko ne pita za uređaje, lokaciju, antene...

I nadalje tvrdim da nije normalno da HAKOM nekom izda dozvolu za rad, ma kako se ona zvala, a on nema ništa, osim , možda, dobre volje, i želje da malo radi...
Ne kažem da je nelegalno, samo nije logično.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Mon Mar 27, 2017 8:37 am

A jeli fer i po HAM SPIRITU odlazit na kontest lokaciju,(tuđu ) mlatit DX-ove i prižentat ih posli ka da su odoma sa kućne adrese rađene?
Znači sidneš u auto,odlaziš od lokacije do lokacije i od svuda čokaš a doma ni žice nemaš.Onda se takvi pospu pepelom i operu ruke do druge rađe.Poserem in se na posal.

73,9A6R
9a6r

Postby 9a2jg » Mon Mar 27, 2017 8:51 am

E moj Reni, nastaviš li ovako, biće ti ka i meni, svi oni koje prozivaš, će ti dignit pozdrav. Mene boli kurac, takvi i bolje da mi se ne javljaju, ali, ti si još mlad...

Dat ću ti primjer kako to ide. Ja pišem o privatnoj lokaciji društvenog kluba u Daruvaru, onda oni napadnu Mihovila da mi daje informacije, a on mi baš nikad ni rič ne reče, imam ja na desetke drugih, kojima su ti isti zatvorili vrata Batinjana, i ne jebu živu silu. Oni vrše presing na Miću da ja ferman pisat, a ja bidan , nisan još ni počeja pisat, koliko znan. I na Batinjane se ide sa spiskon, ka u Broćanac, a šta si mislija ? Da će mecena davat šolde, kupovat lineare, a neće ništa tražit za uzvrat ? Malo morgen, svi mi znamo da je besplatni ručak najskuplji.
9a2jg

Postby 9a6r » Mon Mar 27, 2017 10:11 am

E znaš da ne mogu zaspat od tih ća mi se više ne javiju.Zaboli me kuki za njih i sve takve :!: :lol:

73,9A6R
9a6r

Postby 9a2jg » Mon Mar 27, 2017 10:59 am

Znaš kako to ide, opisa si sam, kad si pisa o "kružocima" u CBM-u. Ista je preslika na svim drugim spominjanim lokacijama. Ljudi me zovu, pričaju, kunu se u istinu, ali , doti jedan me moli da ne spominjem imena !
Vele, mala, zaparložena, sredina, imaće neugodnosti ostatak života... Ne odobravam ( a i šta ja, i u mislima, imam odobravat!), ali ih razumijem.

Što mi reče jedan čovik, iz tako jedne manje sredine, jučer, citiram" ako nisi u njihovom krugu, odjebu te, nema ti pristupa contest lokaciji, ne zovu te na natjecanja di klub učestvuje, ukratko, ne živiš u tom klubu, nego životariš".
No, nastavlja on, mi, "izopćeni", kojima je jedini "grijeh" što ne mislimo isto, a isti nam je cilj, nismo ni ćoravi, ni blesavi, vidimo šta se radi, kako se rade veze za mecene, prijateljski klub, frendove u tom klubu i sl.

Ne jednom sam napisao, to je fašistička ideologija, koju je stalno promovirao Duce : Ko nije s nama, je protiv nas !

Napisah , puno puta, a nije zgorega još jednom, kad su Talijani okupirali Bol, na Hrvatskom domu (poslije Dom kulture) su napisali : VINCEREMO ! (pobijedit ćemo). Sutra ujutro je pisalo ispod toga VEDEREMO ! (vidit ćemo).

Ishod znamo.

Neuki u D-12 nikako da shvate da je povijest majka svih nauka, i učiteljica života.
9a2jg

Postby 9a6r » Mon Mar 27, 2017 11:39 am

Da to je tkz."grupisanje"u tim kružocima.I onda "nepoćudne" elemente koji ne plešu kako oni sviraju jednostavno izoliraju.
I onda je na "elementu"koliko more tu izolaciju izdurat,trpit.Neko kratko a neko ka ja podugo.Sad sam sebe pitam koji mi je bija k...c pa nisam i prije otiša.Doduše jesam, na 9 god.zbog "zbrinjavanja" MTS RK na pričuvni položaj u jednoj privatnoj kući.
I onda san učinija grešku i vratija se.Ali ovaj put sigurno neću pa ako i zarati.Jedan put se mogu zehebat,dva teško. ;)

73,9A6R
9a6r

Postby 9a2jg » Wed Mar 29, 2017 7:59 pm

http://www.24sata.hr/news/on-je-napuhao ... e=Njuskalo

Kad sam vidio naslov, brže bolje sam išao pročitati članak, da vidim o kome se radi, da nije možda koji zastupnik u skupštini... ?
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK