by 9a2jg » Mon Jan 16, 2017 2:57 pm
Znaš kako ti to ide, svako selo oće da je prvak Hrvatske, a prvo misto je samo jedno. Pri tom se ne biraju sredstva, od nedopuštene snage, do krivotvorenja, od kategorije, do dnevnika.
U cijelosti dijelim vaša mišljenja da takvi "natjecatelji" nisu dostojni naših punata, jer gaze preko leševa, samo za postizanje zacrtanog cilja.
Mnogi, neinformirani, se pitaju šta će im to ? Odgovor je vrlo jednostavan, slaže se niska, ne bisera, nego tih kvazi contesta, i onda se s time licitira, kod općine, grada, ZTK, ŽZTK, donatora...
Sve šta se ubode, dobro je, to je njihova cila filozofija.
Gore rečeno smo prožvakali stotinama puta, ali, kako to se ne javljaju uzdanički klubovi, Supetar, Pazin, Zagreb, da ih sve ne nabrajam... Di su oni operatori za koje su uzeli novce, krajem godine ?
U Domovinskom ratu se sjećam izričaja generala JNA koji su proročanski izrekli da smo ih počeli tabat kad smo počeli (po ustroju) sličit na JNA.
Ovo je slična situacija, štancaju se operatori za uzet lovicu od HRS-a, baš kao što sam ja, i stotine drugih operatora telegrafista, radio za mnoge vojne obveznike, po 120 veza, ispisat QSL-ke, spisak veza "u dva primerka" i na SSNO u Beograd, da bi klub dobija neku lovicu.
Znači, većinu nije briga što će biti sa tek svršenim operatorima, nego samo da se naplate na HRS kasi, opet od naših para, jer to HZTK ne priznaje kao projekt za (su)financiranje.
Kad podcrtam, sve me to podsjeća na vic o Muji i Sulji, kad su cijeli dan boravili u mahali, na pazarni dan, a nisu ućarili ništa. Vraćaju se pokunjeni u svoje selo, kad Muji padne na pamet ideja, i predloži je Sulji : Eto, Suljo, jaro, sjetio sam se kako da bar neko nešta zaradi ! Evo da nečeš pojest moje govno za 10 dinara ! Suljo odbije, ali što su dalje odmicali, on je sve više i sam bio za tu ideju. Na koncu pristade, i izvrši sve, Mujo mu dadne 10 dinara. Idu oni dalje, Sulji krivo, jaran mu bez para, kako da ga odobrovolji, on njemu predloži, da sad on pojede njegovo govno, za 10 dinara. Isprva, Mujo odbi, a kako odmakoše, pristade. Suljo se posra, Mujo pojeo govno, Suljo mu dao 10 dinara. Idu oni tako, idu, kad će ti Suljo Muji : Jaro, e vala baš smo budale , pojedosmo govna, a nit si ti zaradio, nit ja !
E, odgovori Mujo, nije tako, učinismo promet od 20 dinara !
I sa svršenim operatorima, fala mudrom rukovodstvu, skoro isto, nekome je bitan promet, a ne zarada !
U kršteno doba se tesao operator tek kad bi završio III klasu (C razred), i trebo je dvije krušne peći kruva pojist, dok od njega ne bi nešto postalo.
Danas instant, ne Nescaffe, ili Franck, nego Zvjezdano selo, Pazin ili Orahovica, nebitan je naziv lokacije, bitan je postupak štancanja, prometa radi, ne zarade...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja