by 9a2jg » Wed Nov 02, 2016 4:37 pm
Kompleksno je pitanje, i nije lagan odgovor.
Oni od kojih sam učio radioamaterstvo su imali isto mišljenje kao i ARRL (DXCC), da je bitno da je ista ruka (ili gučak) iz istog entiteta, na jedan (svoj) pozivni znak. To je, po meni, zakon u LA.
Još dok sam bio tečajac, Tom i pokojni Nikola, i mnogi drugi, su išli po raznim lokacijama, radili (prvenstveno!) za klub, a onda i pokoju vezu za sebe, na svoj znak, svojom rukom. To je u redu.
Ja sam generacija iza njih, i ja sam se (uvijek) tako ponašao, prvo interesi kluba, pa svoji. Zato sam i radio MacQuarie, Revillu, i Marion za klub, a za sebe nisam !
U neovisnoj Hrvatskoj je bilo počelo svojevrsno ludilo, prvo u Slavoniji, pa se preko Zagreba spustilo na more, i u HR HB-u, provejavao je stav da se što više pozivnih znakova iz Hrvatske čuje, da nas "ima", a , kad sve razgrneš, to su bila pusta Potemkinova sela. Agitprop, 21. vijeka.
A i dan danas, treba učiniti distinkciju, pa ako je nešto društveno, onda imaju pristup svi, a ne samo neki. Spike, tipa "to je nama dao naš župan pare" ne drže vodu, župan nije dao ni jednu jedinu svoju lipu, to su sve NAŠE pare, kao i na primjeru Zvjezdanog sela, Jaruna, Daruvara, i mnogo drugih lokacija.
Privatna lokacija, brajo, skidam kapu, neko je otkinuo nešto od kućnog budžeta (jer bogati se ne bave ovim hobijem), i ziher nije odveo hanumu i klinčad jednu, dvije, ili X godina na more, ili u planine.
Kupio grunt, dovuko montažnu kučicu, dovuko struju, vani sklepo ćenifu, stupčina na hidrauliku, unutra monofazna 220VAC sa limitatorom 20 A, pod nastrešnicom agregat 2 ,5 kW, na stupu 4 elementa, na stolu standardni uređaj plus linear od 1,5 kW, to košta...
Svakom takvom ja bih dao orden junaka socijalističkog rada, bez obzira što smo u kapitalizmu ! Šta će neko ko je vlasnik, ili zakupnik (za vikend, kontest, ili drugačije) radit, i koliko će slotova nabit na svoj znak, nije moja briga, i ne zamaram se time.
Ono što BI TREBALA biti naša briga, je , kada se sa tuđe lokacije, bez obzira je li privatna ili društvena, nabiju puste veze za prijatelje, prijateljske (uzdaničke) klubove, one koji su položili P prije tri dana, a danas rade Palmyru, one koji još doma nemaju uređaj ni antenu, a dozvola za rad je misaona imenica, i sve tako...
Zato nas u svim svečarskim dokumentima HZTK nema, a mi ih osnovali. Savez CB klubova ima, i još su falsificirali da su članica HZTK od 1991.g. ! Sami smo sebi iskopali rupu, i upali u nju.
Ko je bija na višem položaju, ima je veći bager, veći bager-veća kašika, iskopa je više, a i učestanost istih pokreta je bila veća... Znači, najveću "zaslugu" za ovu posvemašnju propast snosi rukovodstvo, ali i članovi, koji su prosuli svo mlijeko, skupljano ovih 70 godina.
Prvi u selu, prvi u gradu, prvi u općini, prvi u kotaru, prvi u županiji, prvi u državi, i osta Pale sam na svijetu. Tako i treba. To se zove minuli rad. Svakom prema zaslugama.
Ima još...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja