Nisam, zaista, ničiji odvjetnik, ikoje vrste, samo ima nekoliko prigodnih uzrečica u hrvatskom narodu :
- Ne daje onaj koji ima, nego onaj koji ima naviku !
- Ako daješ, daji da niko ne vidi i ne čuje, to trebaju znati samo dvoje.
- U malome se treba uzvisiti.....
Moga bi do sutra pametovati, ali se sve svede, u konačnici, na vlasničku strukturu, i iznevjereno osnovno načelo Tehničke kulture : Tehnika narodu !
Kad sam došao prvi put u neki klub Narodne tehnike, u Splitu, 1958.g. , RPSD Split (Lučica), prvo što mi je palo u oči je bio transparent, preko cijelog zida : Tehnika narodu ! Dokle god sam se tamo bavio brodomodelarstvom, i jedriličarstvom, do cca 1970.g. , to je visilo na zidu, pretpostavljam i poslije, no duh NT je bio tu, bez daljnjeg.
Sve naše pisanije , s početka ove godine, kada su nastupile mega dx ekspedicije, rijetke, i mnogima važne, imaju zajednički nazivnik : Privatizirana društvena imovina ! Ne formalno, jer je to neizvedivo, no u stvarnosti, nevidljivim barikadama, balvanima, ne u Civljanima, nego u možđanima, gdje manjina prca većinu, na pravdi Boga velikoga.
Sve ono što su generacije gradile, stvarale, odvajali od plaće kroz doprinose, samodoprinose građana, sve su ti ovi mali despoti, patrijarsi i sotone, učinili nedostupnim malom , običnom, čovjeku, građaninu-aktivistu Narodne tehnike Hrvatske.
Radi se veoma perfidno, različite su kombinacije. Na nekim lokacijama je "velika" briga za mlade, pa (autokratski doživotni) predsjednici drže ključeve uređaja i lokacija kod sebe, ili je taj krug ne veći od 4-5 ljudi, a javno prezentira kako on ide redovno tamo s mladima, uvodi ih u rad, brine se o njihovom prosperitetu...
Čitav niz lokacija je financiran društvenim novcem ,na floskulama o otvorenosti klubova , PPS-ova, lokacija... Primjeri Doma tehnike na Jarunu, NCTK u Kraljevici, Zvjezdanom selu, su samo eklatantni primjeri jedne duboke i bolesne anomalije u Tehničkoj kulturi, gdje pojedinci proglasiše sebe elitistima, o trošku poreznih obveznika, i ne dozvoljavaju ikome drugome pristup.
Pisao sam svoj primjer, vrlo dobar i poučan. Kod mene je bilo u posjete dvadesetak Daruvarčana, kad sam ja (najavljen, ko da idem u ministra vanjskih poslova) došao kod njih, nikog nema ! O radu s njihove čuvene lokacije za KV nije bilo ni spomena. Sreća moja da sam piće ponio sa sobom.
Tako mi je i u Zagrebu. Da ne bi Kike 9A9K, i mog posjeta Pionircu, nekoliko puta, ne bi se oglasio u eteru iz Zagreba. A prije DR-a nije tako bilo, Savez je bio svakom otvoren, išlo se i na Pionirac, i na Sljeme, više puta...
Rezultate naših udarničkih ruku i akcija na Mosoru sada koriste neki novi klinci, bahate se, prave se država u državi, iako je kod projektiranja i izvedbe bio predviđen STALNI prostor za radioamatere Hrvatske (BTW, taj prostor još uvijek zjapi prazan), zadnjih je godina bilo omogućeno veći broj puta pristup CB-ašima nego radioamaterima !
Obonjan i Badiju neću ni spominjat, jer bi otvorio dodatne Pandorine kutije...
Ukratko, neki ljudi nisu znali koga imaju, dokle ga nisu izgubili.
U Dalmaciji bi rekli : Posrali su se na motiku.
Ima još, ali nisam dobio autorizaciju

64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja