by 9a2jg » Thu Apr 28, 2016 2:41 pm
Na Sutjesci je bilo preko 70% Dalmatinaca. To je bila 43', u 44' je formirana čuvena 26 udarna divizija, sastavljena od Dalmatinaca uz more, i otočana. Ta je oslobodila Korčulu i Brač u krvavijim borbama od Sutjeske, nakon tog , još veća bitka za Knin, pa Rijeka, i Primorje, te na kraju Trst.
Prve veće količine radio opreme, uključivši i nekoliko radio vozila, i tehničke radio radionice na kamionima su zarobili u kninskoj operaciji, 1944' , i tu su počeci tehničke baze budućih radio klubova.
Nešto se zarobilo i na potezu Karlobag-Senj-Rijeka, a određene količine su im ustupili i Englezi, kad su se sreli u oslobođenom Trstu. Dalmatinci su tri dana forsirali da bi ušli u Trst prije njih.
Toliko o tome ko nas je oslobodija, oslobodili smo se sami. I Dalmaciju, i Istru, i Trst. Trst smo (poslije) izgubili političkim igrama velikih sila, i insistiranju Velike Britanije, da nam se oduzme.
U Domovinskom ratu je cila Dalmacija skočila u obranu ; samo iz jednog grada su bižali vojni obveznici (koji su to mogli platit), neću pisat iz kojega, neće mi prestat zvrčat telefon, ali ne bi pisa, da nisan vidija i čuja.
Herojstva Zadrana, Šibenčana, Splićana i otočana će se pamtiti...
Kad već HRS ne obilježava Dan roda veze HV-e, promoviranje obranjenih otoka je posebna privilegija, čast i uspomena radioamatera - vezista, i bilo bi šteta da se to utrne. Baš kao što su utrnuli diplomu Jadran, kojoj sam i ja bio manager, dok sam živio u Splitu. Broj izdanih diploma Jadran daleko premašuje sveukupni broj izdanih plaketa i priznanja iz programa IOCA. Za to nisu "krivi" manageri ; svaki je od njih, kad se sada gleda s vremenske distance, korektno odradio svoj posao, u zadanim uvjetima i mogućnostima.
Zaista bi bilo lijepo da novo vodstvo HRS-a, koje bude izabrano u rujnu, okrene novi list, da se ne tavori, nego krene naprijed, kako to taj lijepi program i zaslužuje. Dosta je on bio pastorak HRS-a, a na račun ARG-a , Zvjezdanog sela, i ostalih Obrovaca.
U tom smislu, ja sam svoje postavke, mišljenja i prijedloge, već dao jedinom istaknutom kandidatu za predsjednika. Ne mora on mene poslušati, ali će vidjeti i razumjeti kako bi to trebalo funkcionirati.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja