Danas je Međunarodni dan žena. Mi, kao školarci, u socijalizmu smo ga obilježavali kao Majčin dan. Taj dan je bila svečana akademija u školi, čitali su se najbolji dječji uratci na temu majke, recitirale pjesmice, pjevao dječji zbor, majkama u čast.
Kako smo ušli u neovisnu Hrvatsku, vlast, potpomognuta crkvom, upire da se označava druga nedjelja u svibnju, kao Majčin dan. Ne zaboravimo, na popisu stanovništva, 92% su se izjasnili kao vjernici ! Dam desnicu u vatru da ih , prije DR-a, 90 % nije znalo kad Katolička crkva obilježava Majčin dan.
Dakle, da se malo vratimo u blisku prošlost, da pojasnim ovoj omladini, do 40+ (po HRS-ovoj nomenklaturi,

), kako se to obilježavalo prije rata, Radnici i radnice u proizvodnji, dežurstvu, važnim službama su morali radit, bože moj, zna se ! Nadgradnja, ilitiga službenici (-e), bi, ko fol radili do 9 ili 10 uri, onda bi bila svečana zakuska o trošku poduzeća, ženska populacija bi popila jedan - dva pića, i trči na Pazar, učinit spizu ; neudate žene, raspuštenice, i divojke bi ostale malo duže !

Muški bi se pošteno ponapili, i onda pravac kvartovski kafić, di bi se dobro izbetonirali. One pametne udate ženice, iz prethodne rečenice, su trčale doma, svom alkoholičaru mirne naravi, skuhat laganu juhicu, od zelenjave, ili od mola (oslića) sa rižima, ka najtežem bolesniku. Kad bi ga čula uza skale, da ulazi u portun, štuca, i podriguje, samo bi otvorila ulazna vrata, vrata od konduta, i digla dasku. Prvi čin opere Rigoleto je počeja.
Ali, to nije sve ! I ona udata, i ona neudata, ne bi mogla izdržat, i kupila bi (sebi) buket cvića, pitar sa lipin cvićem, ili aranžman. To bi se nosilo do kuće, sa ispruženon rukon, ka štafeta voljenom Maršalu. One su samo i čekale da ih vidi koji poznati, i pita : A je li moja, jel ti to muž (momak) kupija ? One bi redovito rekle : A je, dobar je on !

To je ono za ne dat gušta svitu, da ne znaju kakvoga jebivjetra imaju doma .
Ima i nastavak, to ćemo drugi put, puno bi bilo sve odjedanput !

64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja