Prema tvrdnjama HRS forumske "elite", nema ništa loše u tome, dapače, to je napredak i izlazak iz idealističkog doba amaterizma u novo vrijeme slobodnog poduzetništva.
Ako pogledaš službene stavove i dokumente svih značajnijih ham radio organizacija (ARRL, RSGB, DARC itd) uvijek, nebrojeno puta se ponavlja da pecuniary interest unutar hamradio nije dozvoljen.
Isti stav se i puno puta navodi u IARU, IARU reg-1 dokumentima. U najnovijoj verziji IARU Constitution, u definiciji "Amateur Service" stoji da je to: radio-komunikacijska služba "carried out by amateurs ... solely with a personal aim and without pecuniary interest.".
Povrh toga, vrlo svježi dokument IARU Ethics and Operating Procedures for the Radio Amateur (izdanje 2025) eksplicitno objašnjava, da ne bude zabune, "you cannot make money from amateur radio communications.".
Uglavnom, sve ham radio organizacije širom svijeta eksplicitno tvrde da radioamaterska služba ne smije biti zbog financijske dobiti, komercijalna.
Naši dečki se s tim stavovima baš ne slažu. Očigledno smo mi u HRS napredniji od ostatka svijeta, kao što su i Hrvati općenito vrlo inventivni kad treba zaobilaziti regule. Naravno, u tom kontekstu ham spirit je glupo i spominjati.
S današnjim danom smo ušli u mjesec prosinac. Prva asocijacija mi je epizoda Našeg malog mista, imena "Borbena ponoćka"! U njoj su svi odgovori zašto "ratujemo" još dan danas, zašto su aktuelni partizani i ustaše, i koji su to "naši", a koji "njihovi" ! Kroz usta nevinog djeteta (glumi ga maestralno pokojni Dino Dvornik, sin Borisa) tečno izlazi sva filozofija koja nas hebe proteklih 80 godina. Citirat ću ga po tisućiti put : "oću i ja bit nazadno dite, oću i ja dva dara, za maloga Isusa, i za dida Mraza !"
Zvonko to lijepo piše, neke stvari sažme puno bolje od mene. Međutim, fale mu "sitnice". Jedna od tih "sitnica" je i kad u rečenici napiše "elite", fali mu pridjev, SAMOZVANE ! U nas je sve samozvano, od samozvane navodne elite, preko samozvanih doajena, do samozvanih i samoizabranih doživotnih predstavnika HRS-a u međunarodnim RA organizacijama, a, po inerciji nas zastupa(ju) isti i pred domaćim državnim tijelima.
Nakon duuuuuugo vremena, osjećam radost u duši jer su se ljudi malo otvorili i pišu po HRS forumu ono što misle i osjećaju, ništa bitno različito od moje pisanije, zadnjih 25 godina. Rijeka demokracije je potekla, nema više nazad, nijedna nije tekla uzvodno, pa neće ni ova !
Žrtve represivnog aparata, od pokojnog Denisa Vinceka, do zadnjeg kažnjenog ili izbačenog s HRS foruma neće biti uzaludna. Mate je imao godinu dana da rehabilitira sve nevine žrtve represivnog aparata, nije učinio NIŠTA. Dokaz više da je politika KONTINUITETA, odnosno da i on pripada njima.
Loši "advokati" poteza te i takve vlasti, u likovima Gorana ili Martina, samo još više zakopavaju sebe osobno, a nesvjesno otkrivaju i najvećim slijepcima (NHF slijepcima) pravu narav režima, koji ne da ne služi svom članstvu, nego radi protiv njegovih interesa.
Ali, ti vlastodršci su se toliko uživili u tu svoju ulogu, da stvarno misle da cca tisuću iznadprosječnih ljudi NE vidi očito, što im se, zadnje desetljeće događa pred nosom ?
Osim nekolicine koja ima korist, ne nužno financijsku i materijalnu, nitko drugi ih ne podupire. Svi drugi vide što je bijelo, a što crno ! Vide ljudi da je hotelsko ljenčarenje o našem trošku u Istri promoviranje određenih proizvođača opreme, uklopljen u remote-program, kako nečiji privatni, komercijalni i ini, do JPP-a, gdje je HRS i tzv. "mladi" samo iskorišteno kao pojam, da bi se svim gledateljima "zamaglio Travnik", odnosno da mi, zdravorazumni, ne vidimo šumu. od stabla zvanog remote !
Drago mi je da su mlađi, i pametniji , od mene našli podatke međunarodnih službenih organizacija koje nedvojbeno podupiru ono za što se ja borim već 25 godina !
Ne prolazi više ona pošalica druga Laureata : "Ma pusti ga, on ima PTSP!" : On ga nije moga dobit od 8 do 15 sati na radnom mjestu, tobožnja radna obveza.
Za kraj, Zvonko, odustani od svoje nakane da više ne pišeš. Ja sam se već pomalo umorio, a ti bolje pišeš. Da se ispuni Pismo, citiram, "gdje ja stadoh ti produži...!"
Na mlađima svijet ostaje. Dakudaće, kad mi umiremo.