by 9a2jg » Fri Oct 31, 2025 7:03 am
Danas je u onom , "nenarodnom", režimu bio dostojno obilježen Dan štednje. Banke su se utrkivale koja će svoje štediše obasuti sa više praktičnih poklona. Bilo je tu svega, od rokovnika, penkala, kemijskih i običnih olovaka, do držala za stvari na pisaćem stolu, kišnih kabanica, kišobrana s logom banke itd. Ono što je meni naročito ostalo u sjećanju jest dijeljenje kućnih kasica prasica, koje bi se na otvaranje, i pohranjivanje sadržaja, nosilo u banku, i na taj način, dodatno, stvaralo jednu nevidljivu vezu između banke i štediše.
Kalendari, zidni i stolni, bi se počeli dijeliti iza svetoga Nikole, pa bi se to proteglo do iza sveta Tri kralja.
Mi školarci bi išli žicat rokovnike i penkale u svoju, i u druge banke, i mogu reći, iz osobnog iskustva, da su banke bile široke ruke. Znam, poneki pogani jezik će reći, to je sve, u konačnici, drage štediše, od vaših novaca, ali neka, lijepa gesta, i lijepa riječ, i gvozdena vrata otvaraju.
Zašto ovo sve pišem ? Zato što su sve banke u Hrvatskoj, osim Hrvatske poštanske banke, u stranom vlasništvu. Oni ne daju ništa, samo uzimaju. A ni HPB ne daje ništa, jer su jedini hrvatski, pa valjda misle da nam je čast koristiti njihove usluge ?
Paralele radi, korisnik sam auto osiguranja kod Euroherca, vlasnika iz Hercegovine. Svake godine mi čestitaju rođendan, Božić i Novu godinu. Lijepa gesta, njih ne košta ništa, a odaje lijep dojam. Usput ruši mit o priprostim i nekulturnim Hercegovcima. Može bit i da im je netko, iz PR momčadi, prišapnuo da bi to bilo lijepo raditi, no to ne mijenja konačni utisak, i kapu do poda. Svaka čast.
Ne čini li vam se, dragi štioci, da i HRS prelazi u tuđe ruke ? Ne formalno, ali stvarno ? Zna li lijeva, što radi desna ? Zna li predsjednik i vrhuška tko im sve radi po Hrvatskoj ? Sa ozemlja, i remote ? Tko sve koristi remote lokacije ? Da li je istina da se neke (ne privatne) plaćaju ? Ne vjerujem da Ameri lažu na svojim qrz.com profilima ? Ako je to točno, onda smo se pretvorili u trgovinu mješovite robe ! Od prodaje znakova, dozvola za rad na bazi svjesno krivotvorenih podataka, do nezakonitog iznajmljivanja društvenih remote lokacija ? Sve su to krivična djela, ne prekršaji ! Nije to pregorila žarulja pozicionog svjetla na autu, nego ozbiljan kvar na ovjesu !
Tuđe poštuj, a svojim se diči !
Skromno bi dodao : I čuvaj ! Mrtvi su ugradili živote, a mi, živi, zdravlje, za ovo što imamo ! Onaj koji to ne razumije, nema što raditi na društvenoj funkciji.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja