by 9a2jg » Tue Oct 07, 2025 10:07 pm
Djani, situacija je toliko tragična, da se ni Sofoklo ne bi postidio potpisati ovu modernu tragediju. 30 je godina od te nakaradne odluke, a tragikomično je da su za nju glasali oni koji su znali i koristili telegrafiju ! Otpilali su granu na kojoj smo sjedili.
Jer, AKL nije bio financiran u socijalizmu izdašnim dotacijama grada Splita, nego doznakama iz SSNO-u iz Beograda, gdje smo mi, novopoloženi kursisti u klubu radili svake godine po 80 veza, za svakog rezervistu, i za tu jednu glavu je klub dobijao stanoviti iznos. Što smo mi mladci bili vještiji, više bi nam pokojni predsjednik kluba, ratni vezista, Slavko Teterić, YU2GM, dao tih duša da za njih odradimo ; ja sam ih recimo imao svake godine 7 do 8, učiniš za svakoga po 80 CW veza, napišeš karte, spakiraš ih, adresiraš na SRJ, s papirićem na kojem je pisalo ime kluba, ime rezerviste koji je (tobože) izvršio samokondiciranje, i tako se vrtuljak laži i falsificiranja vrtio dalje.
Klub bi dobijao neku crkavicu, Grad nije naplaćivao podstanarstvo, vodu, struju i komunalije, i živilo se, kako - tako, ali nije bilo drugog načina.
SSNO i GŠ JNA su znali da to rade klubovi, odnosno vižljasti, i prodorni mladi amateri, i stavljao je ruku pred oči, očito s nakanom da nas upotrijebi, za svoje potrebe, kad bude vrijeme.
To vrijeme je došlo 1971. g. i najveće vojne vježbe iza 2. svjetskog rata, na području Jugoslavije. To je trebao biti praktični dio obrane znanstvenog rada za dobijanje čina generala Armije, general-pukovnika Viktora Bubnja. Dobri poznavatelji stvarnih prilika, u JNA i Personalnoj upravi su ga upozorili na katastrofalno stanje rezervista, na koje se nije mogao osloniti. Zatražio je savjet od tajnih vojnih službi, koji su mu, kao zbor bečkih dječaka, otpjevali istu pjesmu : Uzmi radioamatere-telegrafiste, oni će ti odraditi posao ! I, šta su uradili ? Pošli tamo gdje je bio izvor izvrsnosti, u Split, i diglo u rezervu sve najbolje, od Toma Dugeča, preko pokojnog Jakše Borčića 9A2FH , do nas dvadesetogodišnjaka, kojima je telegrafija bila mačji kašalj, a fonija samo ako se mora ! Ni kriptozaštita nam nije bila nepoznata.
Da ne pišem nama samima panegirike, samo ću citirati rečenog generala Bubnja, na ocjeni i zboru, na završetku akcije : "Ne bi bilo pošteno nikoga izdvajati, ali ne mogu, a da posebno ne pohvalim vezu, i sve njihove pripadnike ! Hvala vam !"
Poslije toga su bile velike vježbe, Podgora 72' , Trilj 74', i mnoge druge, nositelji aktivnosti su bili amateri-telegrafisti, dignuti u rezervu.
Kad smo osvojili centar veze na Kili, u Domovinskom ratu, krenulo se odmah s radom, punom snagom. Naši telegrafisti su radili i kao radiofonisti, šifreri i dešifreri.
Nikad neću zaboraviti kad nas je tada posjetio drugi čovjek obrane Grada, i drugi čovjek HDZ-a u Splitu, i kad je vidio mene u toj prostoriji, samo mi je stisnuo ruku, i rekao : Samo tako nastavi, zemljače.
Nakon toga su počele veće mobilizacije; u više navrata sam išao, po zapovijedi, u Ured za obranu Splita, "češljati" kartone, i pomoći kadrovicima pri odabiru koga mobilizirati. Gdje god sam mogao, ukazivao sam na amatere-telegrafiste, koje sam mogao imenovati zatvorenih očiju, i koji nisu nikada omanuli.
Problem je bio u nečemu drugome ; takav kadar je već odavno bio bezeciran i od drugih Službi, koje su bile brže od sporog općinskog sustava, ali, i ono šta smo odabrali, nitko nas nije osramotio.
Da zaključim, ukidanje obvezne telegrafije je jedan od najvećih promašaja tadašnjeg vodstva HRS-a, od kojeg se ni vodstva između, a ni ovo sadašnje, ne distancira !
Veličina čovjeka se ogleda i u činjenici da prizna grešku. Ovi, ne da ne priznaju, nego nas tjeraju u sumnjive vrste rada, u kojima ljudska vještina i sposobnost moraju ustuknuti pred D-starom, DMR-om, remote-om, i sličnim novotarijama, kojima se sustavno ide "niz dlaku" Z-generaciji, koja je to jedva dočekala !
Rekao bi gledatelj sa strane : Našli su se ! Ili : Naša lonac poklopac ! Ali ne, tako se lakše vlada i manipulira mladima, i tako, oni "stari" s početka priče (od prije 30 g.), lakše vladaju.
Postoje ljudi koji vide iza horizonta. Jedan od tih je i scenarist filma Day after. Nije slučajno, u tom filmu, da, nakon atomske kataklizme, ostane samo primopredajnik koji radi CW.
Već sam svojedobno pisao, da sam, kao klinac, kupovao u vojnom otpadu u Splitu (tamo di je danas poljudska ljepotica) ruske tenkovske primopredajnike s lampama, izlazne snage 20W, koje su imali samo CW i FM vrstu rada, ali, s obzirom na konstrukciju s lampama, bi preživile atomski udar ! Opseg je bio od 26 do 30 MHz.
Ali, ako je Mate išao ove godine u F-hafen s parolom da nam je remote budućnost, dogodine ne mora ni ići, UI će to odraditi umjesto njega.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja