Novosti sa opsega

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Novosti sa opsega

Postby 9a2jg » Sat Sep 20, 2025 6:04 am

Gledam listu stanica iz Hrvatske koje su radile PJ7K. Uvijek se nađu (iste) američke stanice u portablu 9A. Šta vladajući misle da su Hrvati bedaci, pa da ne znaju da to radi ista ruka. Ili, tobože, francuska postaja/9A ? Ma hajte, ta nemojte nam kasti ! Samo nam time nabijaju na nos da smo kolonija, i da to zapametimo !

Nije to samo s ekspedicijom PJ7K, tako je sa svakom, iole značajnijom. A HRS vrhovnici okreću glave na drugu stranu. Na jednoj strani su 30 srebrenjaka, na drugoj Grnčareva njiva.
Jedino konj gleda pravo, jer ga štitnici za oči tako usmjeravaju. A konj, baš kao i pas, je plemenita životinja, za razliku od ljudi. Konj je jedina živuća životinja koja će prije (svjesno) polomiti obje prednje noge, nego ugazit na čovjeka. A svi znamo, kad on slomi nogu(e), treba ga uspavati (ubiti).

A Mate nas i dalje uvjerava da je njegovo nesumnjivo promicanje remote rada u Hrvata jedina zvijezda vodilja na radioamaterskom nebu. Zaista nas drži za maloumne.

Dobro je napisao Ivo iz Zadra, da ono što nam Mate i njegovi ababi hoće poturit kao našu budućnost ne spada u realne mogućnosti 99% hrvatskih, pa i europskih amatera.
Onda šta im je cilj ? Vidi se iz Apolla ; da se priključi interesnim skupinama koje će mu velikodušno omogućiti da radi remote, sa privatnih, ili društvenih, strogo kontroliranih remote centara. To se zove zatiranje osnovnih načela i mota amaterizma.
To je predzadnji korak, zadnji je, kako lijepo napisa Djani, UI.

Naivno sam o tome pisao prije desetak godina, da će se desiti za 30 -50 godina ; ona je već tu ! HRS moćnici samo rade da to bezbolno prođe, da korisnici misle da su to prihvatili svojom voljom !
O tempora, o mores !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Sat Sep 20, 2025 1:16 pm

IMPLEMENTACIJA ..ajmo vidit ća favozna UI kaže o tom pojmu

Implementacija znači provedbu,izvršenje ili primjenu nečega,najčešće SOFTVERSKOG rješenja ili sistema,tako da se iz faze projektiranja pređe u fazu operativnog rada i uvrštava u praksu.Riječ potiče iz latinskog jezika.Seveda

UI je sve rekla! Softver će nama dat doć glave. :( Nema dugo u Kini je održano nekakvo natjecanje robota u nekim sportovima.Igrali su i nogomet.Za sada roboti protiv robota.U budućnosti roboti vs ljudi :!: :o Znači da nas je Hollywood davno na sve pripremio putem velikih ekrana u filmu Terminator,čiji je prvi dio snimljen sada davne 1984 god.! I zasigurno gledateljima jedan od najomiljenijih i najgledanijih fimova SF žanra u čitavoj povijesti kinematografije.Nema čovika koji ga nije gleda,čak i žene koje puno manje gledaju SF filmove.Svi znaju za legendarnog Terminatora.Ide li čovječanstvo u tom smjeru? Naravno da ide.Transhumanizam na n-tu potenciju.U biti,da budem pošten,ovo je početak.Zato su i snimili cilu franšizu da dobro usvojimo i zapametimo ća čovječanstvo čeka.Zar cila digitalija ne počivana na tome ?Zar WSJT mode nije isto na tom putu?DMR,remote,SDR,3D oćale,igrice.Nije problem nas starijih već u novoj generaciji koja je od koljevke dobila pametni telefon u ruke.Dica i unuci su nam u startu sjebani.Oni sad znaju manje od nas u istoj dobi.Jer imaju UI koji će njima "riješiti" sve njihove probleme.Kad bi barem dva dana nestalo struje i Interneta.Bojim se da bi bilo i samoubojstva ispranih mozgova. :o :shock: A o njihovoj EMPATIJI neću niti pričat.Oni za nju nisu ni čuli.To su za njih "španska sela".TRANSHUMANIZAM,Mate naš. Welcome to the digital Jungle.
9a6r

Postby 9a2jg » Sat Sep 20, 2025 5:14 pm

Dobro napisano, iako bi neka picajzla našla neke nedosljednosti. Na primjer, nije nama Hollywood otvorio oči, nego pisci s vizijom, a Hollwood ima financijere, koji nanjuše dobru priču, i, naravno, zaradu.
Sjetim se početka devedesetih, kada sam ja, kao i ostala hrvatska javnost koja čita, saznao da su nam socijalističke cenzorske škare otkinule 25 minuta povijesnog spektakla Ben Hur. Navodno, po riječima nekih preživjelih, iz cenzorskog miljea, su izjavili da su izrezane scene bile , citiram, "opasno vjerske" ! Ista sudbina je zadesila i "Deset zapovijedi", "Quo vadis", i još neke.
Spisatelji koji pišu o budućnosti, i koji su pisali, su ljudi koji imaju viziju, gledaju i vide iza horizonta, i sa priličnom točnošću pišu što nas čeka.

S početka devedesetih, svjedoci smo "laškavanja cime" mladima, na svim poljima, od hobija, do obveznog i fakultetskog obrazovanja.
Pođite u razmišljanjima od HRS-a, čega se sve odrekao, s gađenjem. Telegrafije, ispita za strane jezike, tehničkih pregleda ARS-a, tečaja od 6 mj. i još mnogo toga.
Nije to donijelo boljitak HRS-u, nego baš obrnuto, počelo je urušavanje...Zašto ? Jer je za sve potrebno vrijeme. Nadolazeći malobrojni mladci i mladice su htjeli sve, preko noći. Ne meže. Kad se dite rodi prije bivstvovanja 9 miseci u majčinom trbuhu, ne ide doma, nego u inkubator! Mi sve naše "tečajce" šaljemo doma nakon pet dana!
Ajde, bar su se okupali i dobili kolur !

Već sam pisao o osobnoj anegdoti, da su me dica nagovorila krajem prošle godine da kupim novi (ne puno skupi) mobitel. Meni, ka navrnutom Bračaninu je sve skupo, pa sam pitao sina zašto mi je odabrao baš taj. On mi reče, stoga što će se 5 godina ažurirati, veli, kao stručnjak, da je to neobično važno. Ja to nisam shvaćao dok nisam sam vidio da se u nepunu godinu dana, dva puta ažurirao, sinhronizirao s laptopom, rekli bi naši seljaci "ušao ti pod kožu) ! Epilog toga jest da me on, a i laptop, sve više pitaju o nekim dilemama što učiniti, daju mi prijedloge, bez da sam ih ja pitao. Kako je i bit W11 UI, očito je na djelu urota Zrinsko-frankopanska protiv mene !
A zna se, dva loša, ubiše Miloša !

Slažemo se u tome da su D-star, DMR, i remote samo stepenice koje vode k UI, odnosno "rasterećenju" mozga. Samogradnje, operatorske i tehničke vještine ostaju samo sanak pusti. Osobni aktivni, duboki doprinos je za Z generaciju misaona imenica , i ne samo za njih.
Znajući to sve, ne ja, nego svi RA, članovi HRS-a, se moraju čudom čuditi što im to Mate servira kao usuglašenu gotovu stvar, na nivou HRS-a ! Tko se s kim dogovorio ?
Njih 4-5, neka je i 10, nema šanse. I pravi bedaci su već shvatili suštinu stvari ; ovo već nije moba, nego prisilni rad ! Kako gazda kaže.
Govorila je moja pokojna mater : Ko te kruvon rani, ocen ga zovi !
No ovdje niko nikoga ne hrani, slobodno smo se udružili u asocijaciju koja bi trebala ispunjavati želje svojih članica, a ne da 95% članova sluša diktat manjine.
Sami diktat nije sadržaja za boljitak HRS-a i članova, nego obrnuto, protiv njih.

Za kraj, ali ne i zadnje, kad sam se vratio iz rata, vidio sam da su prvi izabrani i verificirani ovlašteni ispitivači za radioamaterske klase oni koji su služili JNA, i njenim ciljevima, do kraja 1991. Nisam našao na tim spiskovima ni jednog dragovoljca ZNG-e, HV-e ili Prvog hrvatskog redarstvenika. Ni onda, ni sada. Zar čudi onda da dragovoljcima odgovorne osobe HRS-a ni na sahranu ne dolaze ? Zar se boje buke plotuna počasnog voda ? Umrlim herojima je samo to ostalo, i složeni hrvatski barjak udovici, i/ili djeci

Gdje si bio 1991. ?
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Sep 21, 2025 4:33 pm

Ma gledan ove puste veze na Clublogu. Nešto nije u redu s njihovin roboton. Ljudi rade CW veze, a to se ne prikazuje ? ;)
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Sep 22, 2025 7:53 pm

Od svih učesnika u KJ-a se javio 9A9EE, na HRS forumu. Između ostalog, on napisa :
Kako ništa nemam svojega, osim auta, oprema je većinom klupska tako sam i koristio znak 9A5Y/P.

Uvidom na qrz.com vidi se da mu je ovo TREĆI znak, a kaže da nema ništa svoga !

U onom bivšem, po nekima "nenarodnom" režimu, SWL znak nisi moga dobiti ako nisi imao SVOJ prijemnik, antenu, log i qsl-ku.

Da ova deformacija bude kompletna, u tri najbliža kluba, 1CIG, 1CFN, i 1CPB ima na desetke znakova u svakom, koji se nikad nisu pojavili samostalno u eteru 1
Imam i spiskove za neke klubove u unutrašnjosti, ista bolesna pojava.

E, ali zato imamo relikt socijalizma - REVERS. Osim strukture HZTK, i revers je natruha socijalizma, kod nas je očito u upotrebi, a u Rusiji (više) nije !
Znači, mi i Sjeverna Koreja ?
Ali, oni su bolji od nas. Oni ne rasprodaju obiteljsko srebro ka mi. Nemaju ni toliko Juda, ka mi. Jer bi oni to rješavali po kratkom postupku, kak i spada.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Sep 26, 2025 4:32 am

Gledam Njuškalo oglasnik sinoć, kolega iz Dubrovnika refresh-ao svoj oglas, između ostalog prodaje i CW reader. 60 eura, džabana ! A toliki ne znaju CW, i neće da kupe.
Vjerojatno je lakše nazvati svog klupskog (odgovornog) druga ? Ni revers, ni pasvord ne pomažu...
Samo pomaže čovek, drug i starešina. Da se stara o neznalici. Rodila majka neznalicu, da nosi motalicu...

P.S. Prije 60 godina sam slušao na svoje uši od jednoga remca, citiram : "I oni Šiptar, šta je prvi put vidija vlak kad je iša na odsluženje vojnog roka, nauči telegrafiju za 6 miseci !" Pametnima dosta.

P.S. 2 Ne negiram potrebu za tjelesnim odgojem ; podržavam Stobreč, Podstranu i Duće, ipak je važnije manje neplivača, nego više operatora.
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Sep 27, 2025 2:41 pm

Završili su, vrijedni Karlovčani, s aktivacijom Vidove gore, 9AFF-0113. Sada hitaju na lokaciju Zlatni rat - prva aktivacija, jer sutra predviđaju loše vrijeme, cijeli dan !
Naime, za sutra je bila predviđena aktivacija Zlatnog rata, na miru, i s dovoljno vremena. Ali, sila boga ne pita. Protiv prognoze se ne može. Stay tuned.
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Sep 29, 2025 8:40 am

Jutros radi, i raditi će cijeli ovaj tjedan, postaja VI8POL, povodom Tjedna policije u Australiji. Signal im je na 14 SSB odličan. GL !
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Oct 04, 2025 8:06 pm

Slušam danas i gledam DXC, dvije curice iz Zagreba, koje su položile P razred ovoga ljeta, rade preko remote postaje SSB. Pomalo postaje jasnije zašto je bila uvriježena praksa u uzdaničkim i državotvornim klubovima, da se odmah po položenom ispitu, daju pozivni znakovi. Predodredili su im iduće postupke i ponašanje u RA saobraćaju.
Bez stanice, QSL karte ih ne zanimaju, to se radi smišljeno, a da bi se opravdale puste remote postaje, i "dokaže" da drug Laureat, Ulip i tajnica nisu lagali na sastanku u HAKOM-u, oni su samo predvidjeli daljnji razvoj RA pokreta. Znači. njih troje su vidioci i vidjelice, nešto ka u Međugorju.
Matina spika se perfektno uklapa u tu priču, jer mu liježe, ko kec na desetku ! Ne može bit tropa, da se na glavu postaviš ! ;)
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Oct 05, 2025 10:55 am

Vidim spotiranu postaju 9A3A na DXC, a ne čujem je u direktu ? Pođem na sveznajući qrz.com, kad tamo lijepo piše :

Current 9A3A operation is mainly done remotely, using a FlexRadio/4O3A setup installed some 50km from Zagreb.

Čovjek je u trendu, u skladu s remote načelima koje promiče Mate, kao našu izglednu budućnost.
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK