Jutro je uvijek pametnije od večeri. Oprala nas je i ohladila ona ista nevera koja je prije toga ohladila istarski poluotok. Tamo, izgleda nedovoljno.
Jer, od kad san bija mali slušan poslovicu : Ko o čemu, kurba o poštenju, vojska o skraćenju ! Ništa se do danas prominilo nije, u moje 73 godine. I ne treba.
Da se vratimo na početak, jer povijest je majka svih nauka, i učiteljica života. U neovisnoj Hrvatskoj se nisam nagledao transparentnosti iz HRS-a, pa i nekih likova iz Istre.
Spomenimo se Vanuatua, Brazila, Sun city-a, Reuniona, Samoe, Austral isl. , i mnogih drugih. Pare su davane po diskrecionom (?) pravu predsjednika, na isti način kao što su male skupine odlučivale za D-star, DMR repetitore, sada za remote. Odlučivali oni, koji misle da im je to mandat, i odlučivaju po svom nahođenju.
Hrvatska bruji da su išli stanoviti novci za troškove ekspedicije na Austral isl. , da bi predsjednik Mate, u stilu pitijske proročice, retroaktivno izjavio (i napisao), citiram, "da će HRS sufinancirati one ekspedicije gdje budu išli hrvatski amateri, članovi HRS-a!" Naknadne odluke ? Njegov osobni stav i mišljenje se natura kao politiku HRS-a ?
Karikatura RA etike je kada drug Laureat izjavi nebuloze i "opravdane kritike", s prijetnjom brisanja veza, jer su neki Europljani radili remote preko USA remote stanica,na bandovima gdje je bilo nemoguće raditi njih u ta doba.
Šta nije upita neke sudionike svoje ekspedicije odakle njihovi 9A znakovi u logovima drugih svjetskih ekspedicija, dok su oni bili na Austral isl. ? Toliko o moralu i etici.
Odavno sam se ja javno verbalno sukobio s Istrijanima, u liku Uzdanice i Davora. Povod je bila dodjela poz. oznake 9A1TA, mom prijatelju Tadeju, u doba kad je na snazi bila HRS-ova odluka koja je precizno navodila koji broj smiju imati stranci ! U tom kontekstu sam bio spočitnuo i Davoru, sve javno i transparentno, da ni on nije smio dobiti TAJ znak, po dva osnova : 1. broj 1 je bio rezerviran za klubove, i, 2. još iz bivšeg sustava je nepisano pravilo da se ne daje sufiks koji označava ijednu svjetsku organizaciju ! (pravednosti radi, napominjem, da sam i u bivšem sustavu protestirao kad je moj kolega iz školske klupe Bartul dobio YU2UN, danas 9A2UN).
Ili ćemo poštovati zakon i propise koje smo sami donijeli, ili smo kršitelji zakona, tj. kriminalci ?
Naravno da sam još onda navukao na sebe bijes Istrijana, jer eto drznuo sam se dirnuti u njihovog donatora i mecenu.
Rekla bi moja pokojna mater : Nije ništa, za ništa...
Već sam pisao na ovim stranicama da je 6KX napisao na qrz.com uvjete pod kojima će netko dobiti odgovor na poslatu QSL-ku za vezu sa prigodnom stanicom. Da sam znao, prije odrađivanja veze, ne bi je ni radio. On će članovima HRS-a tražiti dolare, a već naše pare, po milosti božjoj, i "diskrecionom pravu" predsjednika otišle tamo, u tu jamu bezdanku ! Ne hvala, poslovica kaže da je ćaća mater samo jedan put zajeba !
Što se tiče Buje remote, mislim da sam gro problema potanko opisao. Znamo, u bobu, ko je to podržavao, i zašto. Ja tebi, ti meni. Pogledao sam sve video uratke sa ICC konferencije. Ocjena druga Gorana je preblaga, kao mlaka kamilica, onome koji treba penicilin. Znamo i zašto ! Ne žele se zamjeriti Mati, čije javno poduzeće daje donacije, znamo i kome, i kako. Ako mu je zakon to dopustio, neka, nije moje da komentiram. Ono što sam komentirao, i što ću raditi i ubuduće, ka prvenstveno građanin RH, jest nadzor, kontrola i svrsishodnost donacija, koje moraju biti javne i transparentne. Od onih ad hoc, do redovnih, godišnjih. Znam , spotaknut ćemo se , na prvom koraku, od mrtvih duša, do klubova kojih u naravi nema.
Kako reče Sale : Put u pakao je popločan dobrim namjerama ! Da bi čovek reč rekel protiv toga ! Samo , budi dosljedan. Oj, budi svoj.