Novosti sa opsega

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Novosti sa opsega

Postby 9a2jg » Sat Aug 30, 2025 5:26 am

Jutro je uvijek pametnije od večeri. Oprala nas je i ohladila ona ista nevera koja je prije toga ohladila istarski poluotok. Tamo, izgleda nedovoljno.
Jer, od kad san bija mali slušan poslovicu : Ko o čemu, kurba o poštenju, vojska o skraćenju ! Ništa se do danas prominilo nije, u moje 73 godine. I ne treba.

Da se vratimo na početak, jer povijest je majka svih nauka, i učiteljica života. U neovisnoj Hrvatskoj se nisam nagledao transparentnosti iz HRS-a, pa i nekih likova iz Istre.
Spomenimo se Vanuatua, Brazila, Sun city-a, Reuniona, Samoe, Austral isl. , i mnogih drugih. Pare su davane po diskrecionom (?) pravu predsjednika, na isti način kao što su male skupine odlučivale za D-star, DMR repetitore, sada za remote. Odlučivali oni, koji misle da im je to mandat, i odlučivaju po svom nahođenju.

Hrvatska bruji da su išli stanoviti novci za troškove ekspedicije na Austral isl. , da bi predsjednik Mate, u stilu pitijske proročice, retroaktivno izjavio (i napisao), citiram, "da će HRS sufinancirati one ekspedicije gdje budu išli hrvatski amateri, članovi HRS-a!" Naknadne odluke ? Njegov osobni stav i mišljenje se natura kao politiku HRS-a ?

Karikatura RA etike je kada drug Laureat izjavi nebuloze i "opravdane kritike", s prijetnjom brisanja veza, jer su neki Europljani radili remote preko USA remote stanica,na bandovima gdje je bilo nemoguće raditi njih u ta doba.
Šta nije upita neke sudionike svoje ekspedicije odakle njihovi 9A znakovi u logovima drugih svjetskih ekspedicija, dok su oni bili na Austral isl. ? Toliko o moralu i etici.

Odavno sam se ja javno verbalno sukobio s Istrijanima, u liku Uzdanice i Davora. Povod je bila dodjela poz. oznake 9A1TA, mom prijatelju Tadeju, u doba kad je na snazi bila HRS-ova odluka koja je precizno navodila koji broj smiju imati stranci ! U tom kontekstu sam bio spočitnuo i Davoru, sve javno i transparentno, da ni on nije smio dobiti TAJ znak, po dva osnova : 1. broj 1 je bio rezerviran za klubove, i, 2. još iz bivšeg sustava je nepisano pravilo da se ne daje sufiks koji označava ijednu svjetsku organizaciju ! (pravednosti radi, napominjem, da sam i u bivšem sustavu protestirao kad je moj kolega iz školske klupe Bartul dobio YU2UN, danas 9A2UN).
Ili ćemo poštovati zakon i propise koje smo sami donijeli, ili smo kršitelji zakona, tj. kriminalci ?
Naravno da sam još onda navukao na sebe bijes Istrijana, jer eto drznuo sam se dirnuti u njihovog donatora i mecenu.
Rekla bi moja pokojna mater : Nije ništa, za ništa...

Već sam pisao na ovim stranicama da je 6KX napisao na qrz.com uvjete pod kojima će netko dobiti odgovor na poslatu QSL-ku za vezu sa prigodnom stanicom. Da sam znao, prije odrađivanja veze, ne bi je ni radio. On će članovima HRS-a tražiti dolare, a već naše pare, po milosti božjoj, i "diskrecionom pravu" predsjednika otišle tamo, u tu jamu bezdanku ! Ne hvala, poslovica kaže da je ćaća mater samo jedan put zajeba !

Što se tiče Buje remote, mislim da sam gro problema potanko opisao. Znamo, u bobu, ko je to podržavao, i zašto. Ja tebi, ti meni. Pogledao sam sve video uratke sa ICC konferencije. Ocjena druga Gorana je preblaga, kao mlaka kamilica, onome koji treba penicilin. Znamo i zašto ! Ne žele se zamjeriti Mati, čije javno poduzeće daje donacije, znamo i kome, i kako. Ako mu je zakon to dopustio, neka, nije moje da komentiram. Ono što sam komentirao, i što ću raditi i ubuduće, ka prvenstveno građanin RH, jest nadzor, kontrola i svrsishodnost donacija, koje moraju biti javne i transparentne. Od onih ad hoc, do redovnih, godišnjih. Znam , spotaknut ćemo se , na prvom koraku, od mrtvih duša, do klubova kojih u naravi nema.

Kako reče Sale : Put u pakao je popločan dobrim namjerama ! Da bi čovek reč rekel protiv toga ! Samo , budi dosljedan. Oj, budi svoj.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Aug 31, 2025 3:41 am

Pala komanda : Fermaj, i svi učesnici debate mukom zamukoše ! To ti se zove partijska, ili cehovska, stega, svejedno, isti je rezultat. A tako nas je dobro pošlo...

Gledan dodijeljene pozivne oznake u svojoj blizini, klubu, otoku... Moj suborac, klupski kolega i prijatelj, dragovoljac DR-a i umirovljeni časnik HV-e, sa preko 40 godina u HRS-u, nije mogao dobiti traženi slobodni znak sa dva slova, koji je tražio, nego sa brojem 5, troslovni.
Barba Nijemac koji ima ARS u Splitskoj, na Braču, isto je morao uzeti broj 5, i troslovni sufiks.
Ljudi se ne bune, jer tako piše. No, u isto vrijeme drugi (stranci) dobije broj 1 ili 8, i dva slova.
U kojoj onda moraš biti vojsci, i gdje biti dragovoljac da dobiješ ono šta tražiš ?
Odgovor znate, baš kao i ja, moraš imati žnoru, u liku jednog od onih što drmaju Savezom. Onda možeš što hočeš. Upreš prstom u znak, i kažeš : Oću taj ! I bude tako.

Reče drug Sale da on(i) rade po savjesti. Kakva je to selektivna savjest kad se ne kažnjava diskvalifikacijom (bivši) predsjednik za flagrantnim kršenjem propisa i regula u natjecanju ? Predsjednik Komisije je nešto prtljao sa odgovorom, nije rekao ništa suvislo, kraj očitih dokaza. Da ga je kaznio, vjerojatno ne bi dobio društveno priznanje.
Vezana trgovina, ja tebi, ti meni. Tako to ide cijelo vrijeme u neovisnoj Hrvatskoj ; nepravda do nepravde. Zato se ljudi i štufaju.

Pozorno sam slušao, dežurao na bandu, sve da ću čuti glas sa Mosora, na koncu ništa. Muk. Kad malo bolje vidim, i bolje tako, ionako ljudi ne bi nikad od njih dobili QSL kartu. Da ne bi imenjaka Borisa svojedobno, ne bi nikada dobio potvrdu rada sa ZS-om. A radio sam ih više puta. Nisu dica kriva. Kriv je onaj koji ih uči. Jer da ih je učio o važnosti potvrde veze QSL-kom, onda bi dica slušala, i radila. Jer, dica su ka spužva, sve upijaju, tek poslije dođe selektiranje u mozgu. Ali, čim sam vidio koju su nam špajzicu dali za QSL biro, sve mi je bilo jasno, kakva nas "svijetla" budućnost čeka u radu 9A QSL biroa ! Na tu okolnost se, ko kec na desetku, nadovezala izjava predsjednika Mate koji je, neuvijeno i nediplomatski, rekao, u pristupnoj besjedi, da je ovaj način potvrde veze "prevaziđen" i da se treba okrenuti novim načinima potvrde veza ! Zato još čekam , odgovor na moju QSL-ku, za vezu od prije godinu dana. Ja po PS-u, veza, karta, slanje, čekanje... A on ? A nekad bijaše uredan !

Za remote ne trebaju QSL-ke ! Veze je upamtila UI.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Aug 31, 2025 4:44 pm

https://www.hamradio.hr/forum/index.php ... n#msg77780
Dobro im je Mato napiso, svaka mu je na mjestu. Samo Mato, nemaš kome, oni su se samoproglasili za svete krave, pardon, boškarine...
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Sep 01, 2025 4:54 am

Zove me poznanik i veli : A ne pišeš o svom prijatelju Nikoli koji je u svom mandatu razdavo hercegovačkim Hrvatima puste dvoslovne i jednoslovne znakove ?

Svatko odgovara za svoje postupke, a većina predsjednika HRS-a, u neovisnoj Hrvatskoj, je mnoge odluke donosila samovoljno, ili na nečiji nagovor, i onda bi to poslije provukla kroz legalne organe upravljanja i odlučivanja. Doslovce nijedan dosadašnji predsjednik nije bio imun na tu "bolest". To je kombinacija opijenosti moći, položaja, i kabadahijske samovolje, u stilu "ja sam vlast, i mogu što hoću!" To smo, na našu žalost, naslijedili još od turskih zemana, i njihove okupacije Balkana.

Upravo o tome pišu Sale i Mato, dakako, svatko iz svog položaja, i svoje točke gledišta !
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Sep 02, 2025 4:52 am

Čitam nastavak Gradića Pejtona, ups, diskusije o terminima. Javio se i Adam, naravno, ocjenjuje svojom dioptrijom, i s pozicija člana IO-a HRS-a, a ne člana HRS-a !
Iza njega, 4DU, kao običan član, vidi ono što i 99% nas, "običnih", i tako piše svoje mišljenje, koje se, gle čuda, poklapa sa našim. Zašto, nije teško pogoditi.
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Sep 03, 2025 4:46 am

Isprike ako sam koga povrjedio, nije bila namjera!
Over and clear!
73, Sale 9A3XV

A biće mu neko prišapnija da je stvarno pretjerao ? Jer, kad napiše Koki, to ne važi, ali kad mu napišu još četvorica, onda mu dođe iz guzice u glavu.....
Ali, on ne misli tako, isprika je samo baraža, oni stvarno tako i delaju, u stilu "tko sam, šta sam, ja sam" ! To se vidi na svakom njihovom potezu ; kontinuitet politike Pilata i druga Laureata. Rekli bi naši ljudi "ko da im je ćaća ostavio u amanet". Još bi to slobodomisleći i progutali, ali ne mogu nikako probavit činjenicu da ih ta šačica ljudi drži za budale ! Jadni, ne znaju da su RA iznadprosječno pametni ljudi, jedini im je crimen što ne znaju udarit šakom po stolu, i reći : Dosta !

Kad sam išao u osnovnu školu, mnogo sam razmišljao zašto profesor povijesti insistira da detaljno učimo i poznajemo povijesne činjenice oko "bune na dahije". Odgovore sam dokučio tek u poznim godinama. Pouka je da se na kabadahije može samo silom, svrgnuće je moguće samo ognjem i mačem.

Sreća naša pa imamo demokratske metode, koje , na žalost, ne koristimo, dijelom zato što su ih vladajući prilagodili sebi, svom komforu, i svojim potrebama, pa mali čovjek misli da je nemoćan...

Over and out, ako nisi znao...
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Sep 15, 2025 6:21 pm

najbolji mladi operator ispod 30 godina starosti.
Nasmijali su me sastavljači propozicija za Kup Jadrana. Meni su od tih godina išla djeca u školu.
Možda sad ovi "mladi" vode cucke po Zrinjevcu, kak veli jedan HDZ-ovac ?

P.S. Ni riječi o radu nekih učesnika remote-opremom ! Kilovati, tuđa oprema, sve za plasman, plasman ni za što !
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Sep 16, 2025 4:20 am

Koja je ovo drskost i bezobrazluk, tradicionalno hrvatsko natjecanje izbaciti iz termina
zbog jednog privatnog događanja ( ali elitističkog) i to neposredno pred natjecanje.

Ovo napisa 3PM. Normalna reakcija, normalnog čovjeka ! Kamo lijepe sreća da su svi oni što čitaju i muče, napisali što stvarno misle o tome. Ovako se javi nekoliko slobodomislećih, pa samozvanci sami sebe uvjeriše da su na pravom putu. Moš mislit !
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Sep 18, 2025 11:12 am

https://www.qrz.com/db/9A/SV8SYK
Još jedan podmladak Rvata, od stoljeća sedmog, ako je za vjerovati izričajima delegacije HRS-a u posjeti HAKOM-u !?
Kad će prestati to prostituiranje hrvatskih obilježja ?
Zar nitko nema ni zeru stida i srama ?
Ne treba biti Veliki Rvat, treba samo biti običan Hrvat za dignuti glas protiv ovog što se događa !
Nije valjda da je Koki posljednji Mohikanac ?
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Sep 19, 2025 11:42 am

Je li, Šute mali, koliko je ono završilo tečajaca ove godine na ZS-u ? Koliko su veza učinili ?
Ni abera, što bi zemljo reko ! U Dalmaciji je za tu situaciju prikladna uzrečica : Uvečer trista, ujutro ništa !
Ili, najvjerodostojnije, što pjeva Josipa Lisac, magla, magla, svuda oko nas.........
https://www.youtube.com/watch?v=uh6YpSK ... rt_radio=1
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK