by 9a2jg » Mon Aug 11, 2025 4:35 am
Jučer ujutro, dođem u 06:30 ispred zgrade jednog velikog trgovačkog lanca , (ne spominjem mu ime, da me ne tuže!) predati boce na otkup, PVC, limenke i staklo.
Kad tamo, već tri Pilipinke, male, okretne, tihe, po pokretima vidiš da su uvježbane i radišne. Prošlo je i 5 minuta dok sam ja skužio da one ustvari rade u trgovačkom centru, ali da su došle prije, da uklone zastoj u mašini, koja se večer prije napunila. Dekor oko samog pogona je "svemirski", na stotine kesa, napunjenih jučer, i prethodnih dana. U 07:00 otvoriše centar, i počeše sa radom.
I sad ja stao dumati... Dok su tu bili isključivo naši radnici, nikad nitko, od kako se počelo s otkupom ambalaže, nije došao ni minutu prije, ove pokazale kako se to radi.
Ali, njih tri, a prije bi jaro iz susjedne države, bio sam ! Da ponovimo gradivo, njih tri, zemljo sam. Pouku neka izvuku čitatelji !
Ali, to nije sve ! Kad je trebalo dobiti koncesiju na javnom natječaju, sadašnji koncesionar se borio rukama i nogama da je dobije. Čim je dobio, do današnjeg dana, aljkavo se odnosi prema odvozu toga, stvaraju se brdašca na nevelikom parkingu, smeće, nered, sve ono što nam,kao turističkom mjestu, ne služi na čast.Nije to naša, domaća, dalmatinska kultura, i ponašanje ; ne šaljemo lijepu sliku u svijet !
Jer, dragi štioci, ovog ljeta sam sretao, osim branitelja, i Šveđane, Norvežane, Belgijce i Nijemce, kako donose tu ambalažu na otkup, znači, nismo baš ni mi najveća sirotinja.
Da zaključim za jutros, riječima JBT-a, na povijesnom govoru u Splitu "ondje gdje mi ne radimo dobro, ubacuje se neprijatelj"! Naravno da Pilipinke, koje su došle za boljim životom, nisu nama neprijatelji, ali su nam pokazale šta i kako se radi, i što radimo pogrešno.
Činjenicu da jednog našeg komšu zamijenjuje njih troje, ne mogu, i neću smetnuti s uma ; ta i zapadna Europa je (konačno) shvatila ono, što je otac moderne Njemačke , Konrad Adenauer rekao : Dajte mi radnike iz Jugoslavije, najbolji su !
No, moćnici i silnici u Briselu odlučiše drugačije, da se domaći radnik (konstantno) neprimjereno malo plaća, da bi iseljavao, a na njegovo mjesto se dovode strani radnici, koji (sa novčanom potporom EU) u naravi primaju mnogo više, nego domaći radnici ! Niko da se obazre na činjenicu da ih treba tri puta više ? Znači, rvaski, latinica, na svakog iseljenog Hrvata, uvoz 3 škura ? Da bi nas što prije nestalo ? Dobro je piva Žanko, 1990.g. , samo mi tukci nismo razumili. Raselit nas triba, da nas manje ima...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja