by 9a2jg » Tue Jul 22, 2025 6:05 am
Posjetio sam jučer penzionere na šentadi, koji uvijek sve znaju, a naročito o balunu i turizmu. Dotakli smo se sezone, za koju službena glasila tvrde da je bolja od lanjske, dok ih ljudi, iznajmljivači, i promatrači-demantiraju. Dokaza ima na svakom koraku, od egzaktnih, matematičkih, do vizuelnih, količina slobodnih parking mjesta. Ista je situacija i u susjednoj Crnoj gori i Albaniji, samo to oni pišu puno otvorenije i , izgleda, iskrenije, i, samim tim , vjerodostojnije.
Tko je omanuo, šta vele penzići ? Omanula je srednja klasa , srednje Europe, plus Austrija i Njemačka. Ta srednja klasa je ona populacija koja nam je nosila sezonu, bila njezin gro. Oni, očito, slabije žive, nema više jeftinih energenata, nema jeftine radne snage. Očito da su se njihovi političari malo zahebali, kad su vabili migrantsku (radnu) snagu, jer od toga kruva - nema ! Ta populacija je već predisponirana, u matičnoj zemlji, da će u zemlji primateljici živjeti od socijalne pomoći, školovati mukte djecu, imati besplatni stan i komunalije, i druge beneficije. Sada Europa ima problem, osim nekoliko miljuna uvezenih neradnika iz muslimanskih zemalja, ima i desetak miljuna Ukrajinaca, koji isto, pretežito, ne rade. Hrvatima bodu oči luksuzni automobili, potpore države u eurima koje su jednake plaći našeg prosječnog radnika ?! Vojni obveznici šetaju, a Europa to financira ! Njihova djeca organizirano, četvrtu godinu dolaze se kupati na Jadran, a hrvatska djeca - ne ! Kao da smo zaboravili da su i naša djeca, poglavito iz unutrašnjosti, dolazili u odmarališta Naša djeca, da provedu tjedan - dva na moru, jer im roditelji to ne mogu priuštiti. Da ne pričam o djeci bez roditelja, te onih slabijeg imovnog statusa. Da me se ne shvati krivo, drago mi je za svu djecu ovoga svijeta, ali, zar se ne bismo trebali pobrinuti prvo za svoju ?
U zagrebačkom Pionircu stoje Ukrajinci umjesto da su tamo naša djeca, koje sam i sam vodio na ARG iz kluba. Da ne spominjem ostale lokacije, od otoka Mladosti-Obonjana, kojeg su dali na dugogodišnju koncesiju Englezima, Badiju, hercegovačkim fratrima, Šipan, Kraljevicu, Novi vinodolski, Selce itd.
Pišem gornje retke ogorčen na stanje, koje je suprotno stanju naše mladosti i odrastanja. Sam sam bio u Brezovici, Mariji Bistrici, Fužine, Lokve, i desetinama drugih, koje, po kućnom budžetu, ne bih nikad vidio da nije bilo organizirane sustavne skrbi za djecu. Poslije, u radio klubu, nije bilo mjesta, gdje nisam vodio klupsku djecu i omladinu. Od Biograda, do Gorskog kotara, Zagreba, Kumrovca ... Zašto ? Zato jer su i mene vodili, i time sam vraćao djelić onoga što je meni društvo dalo !
I vlastitu sam djecu slao, po Hrvatskoj i BiH, i to im je poslije u životu samo pomoglo da vide širinu društvenih zbivanja, i razumiju događaje oko njih.
Ali, što reče drug Laureat, tko sam ja da vam pričam priče iz davnine, piše na osobnoj da nisam Ivana Brlić Mažuranić ! Mastodont, proša rat, PTSP, to su epiteti s kojima nas HRS vlast "časti"...
Sad će, skoro, IOTA contest, opet ćemo gledati fotke s jednog našeg otoka, s band filterima na zidu, što ih pokloniše "osloboditelji Konavala". Sami se pokapate.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja