Prije 7 dana obećah svekolikom čitateljstvu ovog foruma moje skromno viđenje ; osvrt na period od 18. prosinca prošle godine, kada je izvršena pismena primopredaja starog i novog predsjednika, do danas, vremenski period od 6 mjeseci.
Za neke puno, za neke malo. Osobno smatram da je situacija ista kao u nogometnih trenera, efekat njihova rada se mora gledati u dužem vremenskom periodu. To su tvrdili svi velikani, od Tomislava Ivića, nadalje. U potpunosti se slažem s njima.
Mi smo, plebiscitarno, izabrali Matu za predsjednika. On je bio moj, i naš, kandidat i prije 15 godina. I onda su on i pokojni Krešo , po mom skromnom sudu, bili premalo "na vlasti" da bi ih se moglo uopće ocijeniti !
Neko će onda reći : Ako je to tako, što onda ocjenjuješ nakon 6 mjeseci ? Odgovor je : Mora se ! Zašto ? Zato jer su obnašatelji dužnosti predsjednika , u dva mandata prije njega, dotjerali cara do duvara ! Nema dalje ! Ne može niže !
Ja, kao dijete socijalizma, naučen prvo na samokritiku, i kritiku, ne mogu a da ne napišem, javno, iskreno, i pošteno, ono što Mate do sada NIJE napravio, a mi smo mislili da hoće, treba, ili mora. Mislim da je to jedini ispravni put, jer svaki novi mandat mora započeti poštenom, dubinskom inventurom, kako MTS-a, tako i ljudi, a samim time i odluka koje su samo štetile HRS-u, i njegovim članicama (klubovima) i članovima.
Kao što jednom već napisah, od samog starta mu zamjeram dvije stvari, koje nije javno objavio. Životopis, i zapisnik o primopredaji vlasti. Nije HRS privatan, pa da je taj zapisnik ičija svojina ! Ako je dobro, dubinski, napravljen, on krije odgovore na mnoga pitanja, koja ću ja, u daljnjem tekstu postaviti. O životopisu neću diskutirati, to je stvar profesionalne kulture ponašanja ; i za puno manje položaje se traži, i smatra se normalnim javnim dokumentom.
Sve počima, i završava, ISTINITIM podacima. Kako o članstvu, članarinama, prodanim pozivnim oznakama, svjesno falsificiranih podataka da bi se za neke ishodila dozvola za rad ARS-e kod HAKOM-a, sumnjiva i netransparentna sufinanciranja, od istarskog hotelskog dokoličarenja, do (su)financiranja raznih ekspedicija, netransparentnog rada QSL biroa, pet punih godina (a manjkaju podaci i za tri mandata prije !), sramotne i amoralne odluke o hendlanju QSL karata za gastarbajtere, i još puno drugih stvari, koje sam stoput napisao !
Za nijednu od njih nije Mate KRIV, ali, gledajući kao penzioner sa šentade, kriv je jer nije poduzeo (do sada)ništa da se to popravi, ispravi, izmjeni. Što kaže molitva : Mišlju, riječju, djelom, i propustom !
Tu dolazimo do krucijalne točke , ima li on to s kime, ili s čime pokrenuti ? Stručnu službu je naslijedio, ali zato u IO-u, i NO-u stoje jarani i ababi, ne moji , nego "njegovi". Nije ih mogao birati, jer, kažu zli glasovi, oni su izabrali njega !
Bilo bi zaista nepošteno i nefer reći da je izabran jer nije bilo protukandidata, ali i sama ta činjenica je teret, koji predsjednik HRS-a mora, kao Job, nositi na plećima.
Prije 5 godina su bila izgledna dva kandidata, pa je pokojni Vincek otpa, jer nije htio ići na rukopolaganje, i po svoje mišljenje. Drug Laureat je, i zato je bio izabran.
Kao dijete sam, mnogo puta iša "rerom" iz Splita za Dugopolje. Kad bi se stara parnjača, na uskotračnoj pruzi, penjala uz Klis, moga si pored nje hodati, koliko je sporo išla ! I tako sve do Prosika. Čin se prođe Prosik, pukne pred očima dugopoljsko polje. Svima bude lakše, ljudi odahnu, jer je sva muka, i teret, iza nas.
Mislim da se naš Mate, skupa s onom parnjačom, na garbun, još muči, za dosegnuti gornju mrtvu točku. Šta je prije dosegne, prije će poteći rijeka, ili potočić, odluka.
Neće sve biti nama po volji, ali, strpite se, i žena ne može rodit prije nego što iznese čedo u stomaku devet miseci...
Da zaključim, i mnoge ću razočarati, naš Mate je, za promatrani period, osta NEOCIJENJEN ! Jednostavno, nisam ga imao za što ocijeniti ! Nije promašio ceo fudbal, nego se još nije presvuka u dres, ni obuja kopačke !
Završiti ću pjesmom, koju smo pjevali kao pioniri : "Druže Tito, naš maršale, mase su te izabrale, izabrale ovog rata, za Vrhovnog komandanta, druže maršale, naša borba takva je....!"