Arkadija, ili put u svijetlu budućnost

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Arkadija, ili put u svijetlu budućnost

Postby 9a4db » Mon Apr 28, 2025 7:53 am

On je "najbolje" što sada taj Savez ima.
I malo manje pametnima dosta.
9a4db
Site Admin

Postby 9a2jg » Mon Apr 28, 2025 10:13 am

Nije on tamo najpametniji, nego najpouzdaniji ! ;) Siti se scene iz Velog mista, di pričaju dva ražalovana KuK policjota, jedan veli drugome : "Nas svaka država triba."
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun May 04, 2025 7:54 pm

https://www.hamradio.hr/hrvatski-radioa ... g-gradiva/
Gledam, čitam, i ne vjerujem svojim očima što nam nude kao "vijest". Nešto što je za svako državno tijelo, i instituciju koja je na državnom proračunu, normalno !
Odmah po završetku mirne reintegracije, kako to i priliči jednoj uređenoj i normalnoj državi, sve sastavnice ustroja države su u obvezi arhivirati građu, godišnje, i periodički. Prema tome, ne dešava se ništa vrhunaravno, i neobično, nego rutinski , i zakonom obvezatan postupak. Ako se pažljivo pročita tekst, onda je jasna i potka, student, diplomant, ili doktorand, uzme jednu vršnu udrugu, ili neko drugo tijelo, i radi na njenoj arhivskoj građi, i to uzima kao osnovu za diplomski, magistarski ili doktorski rad.
Ono što se valja iza brda, sada neću komentirati, jer će mi gosn Vida reći da (opet) samo ja gledam crno ! ;) U Dalmaciji bi mi rekli da san višćun ! Vederemo !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon May 05, 2025 2:42 pm

Jeste li ikad razmišljali objediniti povjesne dokumente radio klubova u YU, 9A.

Nisu, i to namjerno, jer bi se onda vidjelo da lažu kad se koji klub osnovao, klub u formi kakvu poznajemo, ne slušača koncertnih postaja !
Koliko sam informiram na digitalizaciji dokumenata radite već godinama ... i ???

Da, to redovito stoji u planovima, i u REALIZACIJI, a nismo nikada vidjeli REZULTAT.
Proširite dokumentaciju i potaknite suradnju sa klubovima. Zgodno za pravu monografiju SRH / HRS.

O čemu pričaš Dino ? Pa to je , od 1992. do danas jednosmjerna ulica ! Jave se samo kada im što treba, organizirati, ili davati podatke ! Odgovorno tvrdim da moj klub od Saveza nije imao ništa u neovisnoj Hrvatskoj. I ponoviću, nismo dobili pismeno zadnje 22 godine. To govori sve o Stručnoj službi, i nestručnom vodstvu.
9a2jg

Postby 9a4db » Mon May 05, 2025 7:37 pm

Ovo je kandidat za nekadašnje "Veselo veče", na radiju razumije se :D

Koja povijest skupa, pa brišu i ovih zadnjih 20tak godina & selektivno prikazuju.
Kakav kupus bi izaša u kombinaciji sa SRH ne mogu ni zamisliti.
PS mogu se kladiti da nigdje ne bi bilo ni spomena na mojih nemam pojma koliko
FM Zagreb kontesta u par godina, iz one stare prikolice RKZa na Sljemenu uz kapelicu.
Dok je pokojni Antun Ogrizek hrkao da se cijela prikolica tresla :)
9a4db
Site Admin

Postby 9a2jg » Mon May 05, 2025 8:42 pm

Ja ih, fala bogu, ne opravdavam, ali ih razumin. Oni, jednostavno, ne mogu s manjim, bili oni sukreatori te fantazije, ili ne, svejedno, utabanom stazom treba ići.
To je tzv. politika kontinuiteta, što sam shvatio kao dijete, dok su naslovnice dnevnih novina bile pune kongresa KP SSSR-a, ili Kine. Ni oni nisu mogli s manjim, to je jedan komodan, konformistički put, koji, ako nešto debelo ne zahebeš, te vodi do mirnih penzionerskih dana.

Ajde, za tren, obrni pilu naopako ; ta tko od njih ima muda reći da su 33 godine štancali laži, iluzije, operatore kojih nema ? Sigurno nitko. Tko će priznati od te veleglavate gospode da je potpisivao zapisnike o provedenom ispitu, a da nije ni vidio kandidate ? Tko ima volovska muda da prizna da je razjebao par klubova, omastio se u par firmi, ostavio sve da doslovce životare, da bi se oni ku..ili svojim "dostignućima ? Cijena tog i takvih uspjeha je par poluprivatnih feuda, kako klupskih prostora, tako i izdvojenih lokacija, koje koristi ta kvazi-elita. već oni pripremaju svoje nasljednike, koji pokorno slušaju, i rade što im se kaže. Došli smo do točke gdje se i klupske izdvojene lokacije rentaju. Nije ih prokazao Hrvat, nego Amer, koji je pošteno platio, i to koristi. Što hrvatska mladež, osim onih nekoliko podobnih, ima od toga ? Pretežito - ništa.

I sada bi, baš kao u doba Nikite Hruščova, neko trebao ispravljati krivu Drinu ? Revizionisti, četveročlana banda, kako sve nisu nazivali Rusi i Kinezi one koji bi se usudili širiti istinu. Koliko simbolike ima u tome ! Pa mi, jedini na svijetu, koristimo i baštinimo sustav HZTK kojeg su upravo Rusi izmislili ! I dok je cijeli istočni blok shvatio, nekako u doba rušenja berlinskog zida, da je vrijeme za promjene, mi smo, kao rakova djeca, išli unatrag. Po etabliranju mlade hrvatske države samo su cementirali i učvrstili taj sovjetski model. Rezultat je takav kao što se vidi iz priloženog.

Ima točno 10 godina da smo mi, iz RK Split, i moja malenkost, pokušali to rastresti, probuditi uspavane, aktivirati pametnije od sebe, i još puno lipih stvari. Bivša tajnica, i vrh HRS-a nisu dali da to izađe iz kancelarije HRS-a. Pokojni Vincek mi reče : Bilo je previše "revolucionarno!"

Što su oni učinili ? Napisali jedan uprošćeni Statut, po njihovoj mjeri, i samo ga iskopirali stotinjak puta. Nitko u HRS-u nije digao glas protiv takvog postupka !
Na prvi pogled, jer je lijenoj većini odgovaralo, a nije nevažno i da pola klubova kuburi sa financiranjem i prostorom.

Da privedem kraju ovo moje lamentiranje, nama upravljaju ljudi svjesni da promiču falsifikate, lažu HAKOM, lažu nama, nagrađuju se i pohvaljuju u horizontalnoj ravnini, između sebe, jedini je uvjet da se ne talasa. Hrvatski bi se reklo da ne pravi valove. ;)

Zato oni ne priznaju da je, poslije 2. svjetskog rata, prvi klub bio u Splitu, osnovan rujna 1945. , postupke koje sam opisao više puta na ovom forumu, a imam i zapise izjava onih koji su tada stvarali povijest radioamaterizma, kakvog danas poznajemo. Imao sam čast slušati te priče iz prve ruke, od boraca 10-e i 26-e dalmatinske divizije, koji su, nakon oslobađanja otoka, i krvavih bitaka s Nijemcima za Knin, oslobodili hrvatsko primorje, Rijeku, Opatiju, dio Istre, i ušli prvi u Trst, a Engleze zaustavili u Monfalconeu.

Ti ratnici su osnovali, kako radio, tako i aero klub, i bili nukleus Narodne tehnike Splita, Dalmacije i Hrvatske. Mi smo osnovali njih, oni nisu osnovali nas.
To je kamen smutnje, oni to znaju, i to im je knedla u grlu već 80 godina. Mi im to ne nabijamo na nos, samo ne želimo da se (opet) krivotvori povijest.
Vjerujem da će me zdravlje poslužiti, i da ćemo u rujnu, ili listopadu, prezentirati pismeni materijal, s pregledom dokumenata, za period 1945 - 2025.

Reče mi jedan kolega da (pre)opširno pišem. To mora tako ići, jer ljude indoktriniraju poluistinama, krivotvorinama, i podacima za koje samo oni znaju. Ne čita svatko stalno ovaj forum, jer ako da, onda sve naprijed napisano, u ovom postu, je mogao pročitati najmanje dva, ili tri, puta, u zadnjih 15 godina. Dolaze novi klinci, neka čuju glas istine, bez obzira što je nekome milozvučan, a drugome mrzak. Jer, istina boli. Bol boli.
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed May 07, 2025 9:27 pm

https://www.hamradio.hr/forum/index.php ... n#msg77588
Eto, pogledao sam i ja taj video u produkciji Hacka & Co. Vrlo interesantan, i puno govori onome koji pažljivo sluša. Drug Rolando izjavi da su išli od svojih novaca, a spomenuo je i "neke" sponzore, znači, vojna tajna je koliko su uletili sponzori, i da li je među njima HRS ?

Drugo, po meni, važno etičko, moralno i proceduralno pitanje, su remote stanice. Kao po komandi, svi su se sudionici panel diskusije digli na zadnje noge kad je u pitanju neki CT, EA, ili I, koji radi remote sa bazne stanice u USA ! Što ne uzeše taj krumpir, dok je bio vruć, pa ne okrenuše pilu naopako, i upitaše sebe, svoju okolinu, i RA javnost u 9A, Balkana, a i šire, za one Amere, i ostale, koji ih radiše iz svojih kućnih naslonjača, od Orange county-a, CA, do floridskih močvara . Nisu samo Ameri, ima i Hrvata, koji doma nema ni komad žice, ali naniza 5-6 slotova, ko u bajci HC Andersena ! Znam ih poimenice koji su !To se zove dvostruki aršin, izvrnuta logika, i ruganje s pojmovima morala i etike. Posebno je ruganje Rolanda kad kaže da imaju spisak tih stanica ! Treba li mu poslat spisak domaćih stanica koje su radile remote ?

Treće, što mi je (najviše) zazvonilo u glavi su QSL-ke ! Kud Hacko upita za QSL-iranje, bilo mu je bolje pojist govno. Jer, Zik mu lijepo objasni da je 5 dolara za direkt+LoTW, a preko biroa mukte. Ja sam, osobno, radio VK9DX, u zadnjih 6 godina između 20 i 30 puta. Za svaki novi band, ili vrstu rada sam poslao kartu via biro. On je bio dva ili tri puta u domaji, za ovih 6 godina , koliko znam, nije sa sobom donio ništa za stanice iz bivše YU, koje su mu, kao i ja, uredno poslale via biro. Ništa, zero.
Izgleda da je zaboravio tko je bio, i odakle je potekao, za razliku od pokojnog pape Frane, koji to nikad nije zaboravio, i ponosio se s time.
A on neka i dalje propovida na svom kanalu viru Isusovu, bar mi svi znamo tko smo bili, i šta jesmo, I kako se moramo odnositi prema kolegama, kojih je svakim danom sve manje.
Šta će selo, kad ne bude mene...
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu May 08, 2025 6:06 am

Ali, to nije sve !

Moderatori you tube sučeljavanja su ih pokušali u finjaka isprovocirati, i pitali ih što misle o "slučaju Yuris" ? Naravno da nisu dobili rezolutan odgovor. No, pitanje, ne slučaj, je vrlo interesantno. Mnogo ljudi iz bijelog svijeta, u proteklim danima, je pisalo po DXC-u kako je on UNLIS, kako mu ARRL DXCC desk nije priznao legalnost aktivacije, i sve u tom stilu. Mnogi su, neuvijeno, napisali da on uopće NIJE na Marionu, nego da je tamo postaja i remote oprema, a da on radi iz tople i udobne sobe u ZS-landu ?
Naravno, da ni jedni ni drugi nisu podnijeli nikakav dokaz u prilog svojih tvrdnji.
Da se naslutiti da možda Yuris nije unaprijed dao papire na uvid ARRL-u, pa da ga oni lagano zezaju, preko , navodno nezavisnih, pojedinačnih pisatelja po DXC-u...?
Da se podsjetimo. netko iz momčadi TX9A je MJESECIMA prije same ekspedicije , napisao na njihovoj web stranici da su prezentirali ARRL-u sve papire, i da im je odobren rad. To je priča koju slušam već 60 godina, oni su to organizirali, uvezali, bili prvi, i sad je postalo "zakon u LA" da se za legalnost neke aktivacije mora prvo njih pitati, i od njih dobiti zeleno svjetlo. Nije mi namjera komentirati i produbiti diskusiju u tom smjeru, iz prostog razloga što vodi u čistu politiku, kojom se ne bavim.

Yuris tera svoje, jutros najranije, cipa na 7 CW, huge pile-up, do 20 up, odličan rad. Podsjeća me na zadnje dvije ekspedicije u Jemen, Čeha i Rusa, one man show, u cijelosti financiran iz svog džepa. Sretno !
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri May 09, 2025 5:42 am

Ali, ni to nije sve !
Svi ovi, šta po stare dane otkriju Isusa, otvore pinku duše. Na direktno pitanje voditelja o troškovima ekspedicije, drug Laureat je prvo vrdao, onda mrmljao, da bi na kraju rekao da nije to tako ni skupo, nešto priko tri tisuće eura po glavi... Kako je voditelj muča, ovi nije moga sa manjim, pa je procidija kroz zube : "a bilo je i nešto sponzora".
Svaka firma koja daje novac, očekuje, osim komada karte, zahvalnice, i pregled utrošenosti sredstava. Kad državno tijelo nešto sufinancira, onda pogotovo, posebno kad se sredstva dobiju ad hoc, a što drug Laureat predobro zna, sa prethodnih ekspedicija. I on je dodjeljivao sredstva različitim manifestacijama, bez pravne podloge, svojom diskrecijskom (!) odlukom, i nazovi - pravom. I zadnji bedak znade da to ne pije vodu. To je osobina staljinizma, autokracije, bahatosti i uvjerenja da nikome ne moraju polagati račune ? Zato mu i je sastav NO-a onako komponiran. U njemu sjedi bivši predsjednik, za čiji matični klub Amer tvrdi na qrz.com da mu renta remote ?

Čim sam ja čitao , prvi i jedini, Matin pogled na budući rad HRS-a, nisam se mogao odvojiti od pasusa kojeg je vlastoručno napisao, da , citiram, "HRS će sufinancirati DX ekspedicije gdje budu išli hrvatski amateri". To je tako pitijski napisano, da se može tumačiti na sto načina. Pošto se Mate, ka i ja, kune na zakon i postupanje po njemu, ne vjerujem da im je (i on) dao neka sredstva autokratskom odlukom ? Znam što čaršija priča, slušam vijesti iz zemlje i inozemstva, i znam povijest isplata bez pokrića.

Nisam i neću govoriti bez dokaza, ali zar nismo imali identičnu situaciju s dokoličarenjem u istarskom hotelu ; prve godine sufinanciranje na brk despota, druge, potvrdom odluke na telefonskoj sjednici IO-a, treće je već unaprijed bilo u planskim dokumentima.

Kako to da HRS NIKADA, u zadnjih 20 godina, nije sufinancirao ni pojedinca ni klub za IOCA ekspediciju ? Od suludih ideja, tipa ARG na jedrilicama, preko mog otvorenog svađanja na skupštini 2016. u Zagrebu, s bivšom tajnicom, do Matine stidljive najave , citiram, "da će se pobrinuti i za stariju populaciju" !
Pa nije "starija populacija", koja BTW, čini gro legalnog članstva, štićenik staračkog doma ili hospicija !??? Njima treba aktivni program, sufinanciranja na zdravoj osnovi, a ne milostinja !
Uzet ću za primjer vrijedne Karlovčane i Dugorešane, koji već više od dvije godine pokušavaju zaokružiti financijsku konstrukciju za ekspediciju na Palagružu, pa na žalost, ne uspijevaju. Dokazano najbolja klupska momčad, a za HRS je neželjeno dijete. Pogotovo nakon odrađene YOTA manifestacije ! Umjesto da nagrade njih, oni nagradili tajnicu. Jer, nije bitno šta je ko uradio, bitno je samo kako su te medijski predstavili i reklamirali, a tu je Agitprop, na čelu s pametnim Martinom i Laureatom, učinio svoje !

Da završim, za danas, isuviše je lakmus papira poplavilo, a burevjesnik najavio, da se valja nešto iza brda o čemu mi za sada ne znamo ništa. Hoćemo li i za ovo saznati u naknadnom postupku ? Da li se dogodilo ? Koliko to piza ?

A novo radno mjesto ? Arhivar ? Mislite li gospodo da smo mi bedaci ? Pripametni smo mi za vas, samo, u vas su škare i sukno...
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat May 10, 2025 5:05 am

Varate se, ako mislite da je to sve !

Drug Goran spomenu pojačala OM power... Znači, može bit da je Pero imao pravo ? Postoje neka za koje ni HAKOM ne zna, a gdje ćemo znati mi, obični smrtnici ?
Znamo i kako su, u principu, nabavljana, ali to nije predmet mog pisanja. Fakat je da postoje smetnje, postoje ometanja, postoje lažni znakovi, lažni pozivi, pa čak i stvarni rad, pod legalnim znakovima, ali bez važeće dozvole za rad HAKOM-a. Na samo par kilometara od mog matičnog kluba. U bratskom gradskom klubu, gdje je odgovorna osoba drug Laureat. Koki piše, nitko ne trza. Valjda će sad trznuti kad piše njihov bivši član, provereno lice, drug Goran.

Ali, ni to nije sve. Ponavlja se priča od prije 43 i 44 godine !!! Pokušavaju izluditi poštene, legalne amatere lažnim pozivima ! Zna se akter od prije 44 godine. Pronaći će se i ovaj friški akter, bez daljnjeg. Kako pouzdano znam da NIJE u mom klubu, ostaje još samo jedna mogućnost, da je u drugom, jedinom mogućem, gradskom klubu.
Akter te prljave rabote je imao dobar uzor, odgovornu osobu. I još jedno slovo, zna da ta odgovorna osoba nije bila nikada sankcionirana, i to mu daje kuraže.

Čuja san da neki predlažu da se Veliki Broćanac preimenuje u Mala Banjica ? Pitam se, pitam, koji je razlog ? Pogađaj, sigurno češ pogoditi, kaže Hugo ! ;)
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK