Politika na Balkanu

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Politika na Balkanu

Postby 9a2jg » Wed Apr 09, 2025 6:30 am

Danas je dan, kad su se, u bivšoj državi, UDBA-ši pripremali za - sutrašnji dan. Svaki bi odabrao metu, znanu, ili neznanu, unaprijed označenu, koju će "obraditi" i odraditi, svaku na svoj način. U birtiji hiniti pijanstvo, zvati ture, i u pogodnom času upitati, kao fol slučajno, čovjeka kraj sebe : Kume, kako ide ona "naša", "u Madridu grobnica od zlata...?" Kad bi pijani nesretnik privatija, odma mu je bila skuvana manistra ! Prdekana, batine, dosje za cili život.

Sićan se svog pokojnog prike Marka, iz Otoka kraj Sinja, raznila ga minobacačka granata na Svilaji, ovoga rata, bog mu udilija raj. On bi se na sutrašnji dan redovito malo napija, pa privatija "druže Tito, kupit ću ti fiću, a mercedes Anti Paveliću!". Budni organi reda su već čekali, i udri, vaspitnom palicom, već u kafani. Nato bi, bidni Markiša : "Ama ljudi, šta me tučete, fićo je dobar auto, samo ga triba redovno održavat !" Nato bi ovi još žešće po njemu.

Pedesetih godina prošlog stoljeća se teško živilo. Moja pokojna mater je držala podstanare , jedan od njih je bija i neki S. Gulić, iz Gljeva, kraj Sinja. Znala se rutina, dan ili dva, prije desetog travnja bi došla dva milicionera, jamilo ga, i pustilo dan dva poslije tog datuma.

Ima još, ali ne smin pisat... ;)
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Apr 10, 2025 8:14 am

Odvrtija san film unatrag, "samo" 35 godina. Naime, oko ovog datuma, tada, su se pojavile dvije majice u opticaju, u velikim količinama.
Na prvoj je bilo otisnuto na leđima : Fructal-ALKO , v sodelovanjem z naravo !
Na drugoj je pisalo : Ja sam Ante, prezime mi znate !

I, kud će suza neg na oko. Ja jutros, nasabajle, ka i svi penzići, u spizu, koga ću srest nego mog prijatelja Ivana, Hercegovca iz Pojatnog, vozača autobusa, onda i sada.
Pitan ga ja : Sičaš li se ti Ivane, kako ti je direktor zapovidija 91'-e da ne voziš "ove ustaše" bez karte ? Kako se ne sićan, odgovara on, to je reka čin je tebe vidija !
Pa dometnu : Ne triba meni ić na Tomsona, znamo mi dobro ko je di bija 90' i 91' ! Svaka ti dala, od Žitnića do Mostara, završi ja .

Ali to nije sve. Taj njegov direktor u penziji, kažu stari UDBA-š, ima (puno) veću penziju od mene, manje radnog staža od mene, i nije bija nigdi, ni 91', ni poslin.

E, moj narode...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Apr 11, 2025 7:11 am

Prekosutra, na Cvijetnicu, je vječni derbi u Rimu, Roma - Lazio. Nije to talijanski El Classico, to je više od igre, kako kažu tifosi : Zdrave snage, kontra fascia !

Nešto slično, u drugom obliku se događa i u Hrvatskoj, osam kola prije kraja. Naravno bez fascia, ali ne manje interesantno, s puno pikanterija, što su se čuvale po ladicama. Rasprodan Poljud, dolazi Lokomotiva, filijala Dinama. Penzići na šentadi sve znaju, tko je javno podržavao Dinamo u neovisnoj Hrvatskoj, Rijeka , Osijek i Lokomotiva, i već se rade kafanske kalkulacije, tko će kome pustiti, ko mora "isplatiti" dug, i sve u tom stilu.

Sjećam se početka šezdesetih, kad je Hajduk crpio izvore igrača u gradskom RNK Split, Šibeniku i Kninu. Sada ispada, po pisanju novinara, da su nam Funcuti suprostavljena strana ! Ko zavadi ?
Za Rijeku i Osijek mogu samo reći da se nisu ovako ponašali u bivšoj državi, ali u ovoj, sile politike su vukle konce, i određivale ishod.

Poljud je rasprodan, Cannavaro dobija nogu, a zagrebački novinari navijaju da je dobije i Gattuso ! Po onoj, šta ne bi i susjedu crkla krava, kad je crkla naša Rumenka ?

Dvadeset godina suše bi iscrpili i najsnažniji organizam, a posvemašnji nered, učestale smjene trenera predsjednika, i glomazna administracija, same generiraju tektonske poremećaje, neprimjerene sportu.
Ono što je razapinjano od strane BBB, prema Hajduku, da im ulica vodi klub, sad se vratilo autorima. To se inače uvijek dogodi, kad pišaš uz vjetar. Karma is a bitch.

Završetak prvenstva, napet ka kišobran, Vlada obećala penzićima 13. penziju, kao da su slijedeći mjesec izbori ! ;)
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Apr 13, 2025 6:47 am

Barca pobijedila autogolom suparnika. Čeka se ishod rimskog derbija. Čekaju se rezultati hrvatskih derbija, bez fascia.

Kad je naš dobri papa Wojtila dolazija na Žnjan, radila je prigodna postaja, operatori su bili iz oba splitska kluba, a vojni radio klub Marjan je upira da oni budu označeni kao nositelji ! Mi smo im to bili prepustili, nama nije potrebna grandeca, koja njima fali, i uvik će im faliti. Zna se tko vodu nosi, u svakom poslu, pa i u ovom našem, radioamaterskom.
Sada egzistira pozivna oznaka 9A925T, u čast 1100 godina hrvatskog kraljevstva. Kao i uvijek, one-man-show. Umjesto snažne akcije na nivou države, tj. Saveza.
Jer, ne zaboravimo, stvarni organizator ovih proslava je Crkva u Hrvata, a ne neki klub, pojedinac, ili par ljudi, NHF ikome. Pametnom, dosta.

Nije zgorega i malo poduke iz bliže povijesti. Kralj Aleksandar je znao da nije omiljen u Hrvata, najblaže rečeno, zbog svog despotskog ponašanja i autoritativnog apsolutističkog režima kojeg je prakticirao. Da se "umili" Hrvatima, svom sinu je dao ime Tomislav. Ni to mu nije pomoglo.

Baš kao ni ostalim antikristima.

Povijest se stalno ponavlja, identične situacije, samo se mijenja datum i ime aktera.

HŽV ! Hajduk prvi , Ivan Pavao drugi !
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Apr 14, 2025 5:27 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/zas ... ostalo_d_0
Ne bavim se politikom, niti se politika bavi sa mnom, ali ne mogu ne izraziti žal što se jedan vrlo inteligentan AKL-ovac dao navući na tanak led.
Tema je vječna ; mora li sve ujedno biti moralno i zakonito ?
Sjećam se kad je to udruženje slobodnih umjetnika "proguralo" taj zakon. Usudim se reći da ga je proguralo društvo od stotinjak osoba koje su, po mom sudu, bili bez stalnih prihoda. To je nama, običnim građanima, čak bilo i simpatično.
Zahvaljujući članku, i linku u njemu, možemo vidjeti spisak od cca 1.400 osoba ; osobno ih znam desetak, i svaki od njih je bogatiji od Kekina.
Znam, nije se pisao zakon za tih desetak, ili stotinu, ali postojali su i postoje kriteriji, ako ih kandidat udovolji, zadovoljio je zakonsku formu. Moralno, mnogi će reć da je on ljiga, ne zato što legalno koristi zakon u svrhu izbjegavanja plaćanja doprinosa, nego zato što je baš on, kao i Štulić i pokojni Čorba, stekao image, slavu i zaštitni znak, pjevajući o onim malim, na margini društva, obespravljenim, sa malo novca u džepu, malo sreće, i bez perspektive. To je ono što svakom moralnom čovjeku bode oči.
Zahvaljujući linku, vidimo da je i Gobac na listi. Sve se gore napisano odnosi i na njega.

E sada, šta kaže narod ? Narod kaže da je ovo namjerno tempirano da se urbi et orbi prikaže kako su i Možemovci isti kao i HDZ. Taj isti, apolitični, i pretežito šutljivi, hrvatski narod nije do sada nitko prevario, ni mišlju, ni riječju, ni djelom. Zašto onda ne reagira ? To je jedno dublje, sociološko pitanje, koje bi nas odvelo u čistu politiku.
Ja to neću otvarati, jer nisam vješt u tome, i jer se ne bavim politikom. I slijepci vide, i glupi razumiju zašto se afere otvaraju mjesec dana pred izbore.

Sve ove dileme se daju preslikati u HRS. Tijekom zadnja tri predsjednička mandata je bilo toliko amoralnih, neetičkih, i po HRS i RA pokret, štetnih odluka, da ti se zgadi.
Ljudi ogrezli u stvaranje tih odluka, su se izviještili, kako zamotati govno u celofan, i takvu amoralnu odluku zaviti u plašt (prividne) zakonitosti.
Osim moralnog problema, tu je i nacionalni, najčešće je to bila prodaja obiteljskog srebra, u pravilu uvijek za tuđinske, strane interese. Ostatak članstva su uvjeravali kako baš oni svojski rade za dobrobit RA pokreta u Hrvatskoj ! Da stvar bude najgora, čim su se dočepali vlasti, dodjeljuju sami sebi priznanja najvišeg ranga.

Zbog svega toga, iskreno, u dubini duše, sam se nadao da će Mate kupit onu veliku metlu od sirka, kakvu su imali Strikan i Netjak, i da će pomest Augijeve štale.
Isušiti močvaru. Za sada, nismo se nagledali pravde i pravice. Nije Mate glup, dapače, nagledao se i on krivih i nepravednih odluka, od svoje i Krešine abdikacije, do danas.
110 dana je prošlo, ne vidjesmo pomaka, u tom, baš kao i u "slučaju Kekin", moralnog dijela, nečije odluke, ili stanja.
A tako malo treba za proslaviti se ; ništa ne košta. Zeru muda, i pinku obraza, Pa, ko pukovnik, ko pokojnik.

Jučer su Židovi iz Jeruzalema stavljali svoje plašteve na put kojim je Isus, jašući na neosedlanom magarcu prolazio ; klicali su : Ozana, sinu Davidovu ! Već u idućem činu će urlat : Raspni ga , raspni. Odabir je vrlo prost, samo treba odabrati stranu. Pa se onda ne treba čuditi, kao onaj satnik, kad je Isus umro na križu. Zaludu se nazočan židovski puk poslije tukao u prsa, poslije hebanja, nema kajanja.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Apr 18, 2025 10:36 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/pob ... zdvojeno_d
I nekad pametni, i jedinstveni Nijemci, su sada ka rakova djeca, suprostavljenih stavova. Ali, znaju oni, predobro, da su im najbolji radnici iz bivše YU ! Znakovit je i navod da ih je 98% legalno, i da poštuju njemačke zakone !
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu May 01, 2025 1:18 pm

https://www.qrz.com/db/AO1100Z
Je li ovo i Španjolci slave 1100 godina krunidbe kralja Tomislava ?
9a2jg

Postby 9a6r » Fri May 02, 2025 7:35 am

Nije bez veze Mojsije sa narodom luta 40 godina po pustinji! Ko zna,zna,a ko ne zna neka proučava čemu toliko lutanje.Ja naravno znam zašto.
9a6r

Postby 9a2jg » Sun May 04, 2025 9:41 am

Ništa više ne razumin. Nikidan, Hrvatski tjednik napada umrlog Papu, jučer i prekjučer slušam emisiju Mir i dobro na HTV-u, službena hrvatska crkva ga veliča i slavi.
A u kuloarima pričaju da su u crkvi desničari, isto ka i u Hrvatskom tjedniku ! Kako onda dijametralno suprotna spika ? A oba subjekta na državnom proračunu ! I ne moraju vodit knjigovodstvo ! ;) Neću više o pokojnom papi Frani, za kraj ću citirati rečenicu iz priloga argentinske TV, intervjuirali su obične građane, citiram : "Naš dobri papa nije nikada zaboravio odakle je potekao !" Mislim da su jednostavni, mali ljudi, s ovom rečenicom sve rekli. PUMB
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed May 07, 2025 8:25 am

Sve se ponavlja, ka i u kultnom hrvatskom filmu Tko pjeva, zlo ne misli ! Sluša se radio, rat u Abesiniji, Ukrajini, Kašmiru, Gazi...
Ljudima ostaje jedino još gemišt kod Žnidaršiča...

Ispod radara je prošlo enormno poskupljenje piva, nekih vrsta i do 25 % ! Kud ide ovaj svijet ?
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK