QSL-završetak QSO-a

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: QSL-završetak QSO-a

Postby 9a2jg » Tue Apr 01, 2025 8:39 am

I ja sam jedan od RA iz Hrvatske koji je uzeo učešće u belgijsko ON100 programu, radim rekreacijski. Tehnički i organizacijski program je dobro osmišljen, nešto kao DL2025, koji je jučer završio. Baza podataka je hamlog. Nisam stručnjak da ga ocjenjujem, za ono za što mi treba u ovom belgijskom programu, mi je dostatan

Ono što meni upada u oko, da se korisnike nutka na donaciju hamlog programu. Tako je bilo sa eqsl, qrz.com-om, i mnogim drugima, prvo ti stidljivo, zatim otvoreno, pitaju za donaciju, u drugom činu ti propišu , koliko bi "trebao" dobrovoljno dati, da i dalje uživaš tu blagodat !
Ali to priča ne prestaje. Na hamlogu ti odmah nude i uslugu slanja direkta, bilo gdje po svijetu, već od 0,99 eura ! Priča neodoljivo podsjeća na Ryanair. Dok se, prije par godina, nije otkrilo koliko hrvatska vlada, županije i turistički gradovi "dobrovoljno" dotiraju tu firmu, držali smo je za Majku Terezu 21. vijeka !
Ali, ni to nije sve. Držanje svog jedinog loga na jednom serveru, jednog davatelja usluga, vas u idućem trenu učini ovisnim o njemu, i onda će početi plaćanje.
Ta i ova tvrtka ima sjedište u USA. Ništa nije tako skupo kao besplatan ručak. USA izreka. Sigurno, kao u SBER banci.

Da me tko pogrešno ne shvati, nisam protiv činjenice da privatna tvrtka radi za zaradu, samo sam debelo protiv toga da nam je takva budućnost, a što nam Mate stidljivo, između redaka, najavljuje.
Lako onima što urade malo veza ; što da radimo mi, "prosječni", sa 3 do 5 tisuća veza na godinu ? Dignemo kredit za slat QSL-ke ?
Oduvijek se ovim hobijem pretežito bavila srednja klasa. Komercijaliziranjem svega oko nas, samo ubrzavamo postupno gašenje lijepog hobija.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Apr 02, 2025 12:39 pm

Dobih danas mailom QSL-ku od LU6YBF za vezu od prije 10 godina, uslugom QSL servisa QSL world ! Poslije QSL creatora, još jedan koji hoće dio kolača. Je li Mate mislio na poplavu ovakvih kad je nagoviještavao razne nove modalitete QSL-iranja ? Čast svakome, ali nema za sve mjesta, a i mi nismo toliko bogati za sve to.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Apr 03, 2025 10:07 am

Dobro je da će na Konferenciji biti 9A9A, 9A2HW. i 9A2EU.
Od prvog čekam odgovor na direkt i via biro, za 9A15 kartu, "samo" 23 godine.
Od Iveka, kad je išao na radni nalog na Palagružu i okolne otoke, malo manje.
Od 2EU sam doživio rekord, u 60 godina mog radioamaterizma, 370 dana bez pošiljke iz hrvatskog QSL biroa.
Rodila ih majka Rvatica...
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Apr 05, 2025 6:58 pm

U pauzi između zanimljivih predavanja odrađeno je fotografiranje sudionika koje će se iskoristiti kao podloga za QSL kartu za potvrđivanje veza odrađenih sa pozivnom oznakom 9A0HRS.
Rekao bi Mladen Delić : "Ma ljudi moji, jel' to moguće" - HRS će poslati QSLke ?!?!?
;D

Od glave riba smrdi.
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Apr 06, 2025 7:15 am

QSL-ke za TY5FR, ekspediciju u tijeku, idu preko DL1BUG, vjerovali, ili ne, VIA BUREAU !
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Apr 07, 2025 2:43 pm

Danas mi došla još jedna QSL-ka mailom, posredstvom QSL world servisa ! Još jedan davatelj usluga na svjetskom RA nebu traži svoj cut ! A Mate tvrdi da će doći do smanjenja obujma, i drugih modaliteta. Imam dojam da netko vadi veze iz arhiva, jer su sve te veze stare 10 i 15 godina !

Ako treba doći proširiti QSL-špajzu u Dalmatinskoj 12/3, javljam se kao dobrovoljac ! Vodim i mog vjernog druga Hiltija sa sobom !
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Apr 09, 2025 5:43 pm

Opet me QRZCQ servis informira (čitaj : gnjavi) koliko me je amatera spomenulo u svojim LOG-ovima. Stalno naglašavaju dvije stvari, bez obveze, i besplatno.
Očito su prošli istu "školu" koju su prošli qrz.com , eQSL, i još neki, koji su rabili iste metode. Nikom od njih ne plaćam ništa, jer nisam nigdje ništa potpisao.
Samo eQSL servisu uplatim redoviti godišnji simboličan iznos, iako ih koristim pasivno, i minimalno.
Platim ih manje nego članarinu HRS-u, od kojeg NISAM u neovisnoj Hrvatskoj, dobio NIJEDNO izviješće, osim đuture. Nismo doživjeli NI JEDAN financijski pokazatelj koliko taj servis košta ? Zadnjih dvadesetak godina, eQSL je informirao i dokazao da je 4 puta nadograđivao sistem, i stavljao moćnije servere !

9AQSL biro nije napisao ni jedno slovo, ni podastro ijednu brojku , od 1999 do danas, koliko je kilograma hendlao za privatne managere u Hrvatskoj, koji taj posao obavljaju za ljude koji godišnje obave po stotinjak tisuća veza ! Naše, domaće, mjeri apotekarskom vagom, a ove, druge, gdje bi trebao kantar, ili kolna vaga, na autocesti A1, skretanje za Bosiljevo, ni habera ?!!!
Kako domaći QSL manageri nisu sljedbenici Majke Tereze, ni Služavke malog Isusa, realna je pretpostavka da rade za novac. Nije sve ni u novcu, nešto je u linearima, stupovima, antenama, a ni najnovija moda - pristup pasvordima remote lokacija, nije za zanemariti.

U Hrvatskoj se treba baviti samo onim amaterima koji su hrvatski porezni obveznici, ne zato što to govori Koki, nego zato jer je to jedino pravedno i pošteno. Zato i čekam da Mate ukine onu sramotnu odluku (bivše)tajnice i tadašnjeg predsjednika, o "legalnom hendlanju tih karata za 300 kuna" ! Sprdaju se s poštenim Hrvatima.
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Apr 10, 2025 6:18 am

I SP9FIH nudi QSL kartu za svoju netom završenoj ekspediciji TO1P via biro ! Zahtjev preko Club log-a. Lijepo.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Apr 11, 2025 6:48 am

Ali, oni koji šute, dobijaju karte sa 9A biroa ; neko jednom, neko dva puta od prošlog prosinca. Politika kontinuiteta, ilitiga jasna poruka, ne talasaj, i dobit češ !
Ništa se prominilo nije ; iste stvari sam kritizirao i za vladavine bivšeg predsjednika.

Drug Goran, nečlan HRS-a, i dalje zlorabi HRS forum. Nema veze šta nije član, on smije pisati, ta to mu je "plaća" za pomoć pri istjerivanju nepoćudnih elemenata.
Dobro je reka Fabijan Šovagović, u kultnoj seriji Kuda idu divlje svinje, "jednom žandar, vazda žandar"! Čudili bismo se da je drugačije. Sustav plaća svoje pilone.
Nema veze šta je izda Matu 2007. , izda bi ga on opet, samo ako mu koristi. To je takva vrsta pelcovanja.
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Apr 12, 2025 9:17 pm

Četiri mjeseca bez pošiljke sa 9A biroa ! Mislite da se to IKADA dogodilo u onom bivšem, "nenarodnom", režimu ? Nikad. A imamo svoju, neovisnu, državu !

P.S. Za one koji se tada još nisu ni bili rodili, informacija, pokojni tajnik Žika je uz sve svoje tajničke poslove, radio i posao QSL managera, bez plaće.

P.S.2 Nije se moglo dogoditi da itko iz Hrvatske dođe u Zagreb, a da ne dođe kod njega, pomogne mu sat-dva, i otiđe doma sa QSL-kama za svoj klub, i ostale u blizini.

Pametnima, dosta.
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK