Eto, kratko i jasno, definirano prije 100 godina, ljubitelji radio tehnike i slušatelja radio programa, a danas na spomen "amateri" samo se nasmiju i odmahnu rukom.
Puste riči, pinili se, izbacivali žuč, zazivali D'Anunzija, KuK monarhiju, i ne znam koga još, da bi došli, na kraju, na moje !
A ni to "moje" nije moje, proizvod mog vlastitog uma, nego sam samo bija dobar slušač, prvo u školi, onda na RA kursu. I, još nešto. Bar kad je riječ o Narodnoj tehnici, knjige i priručnici u socijalizmu nisu ni lagali, ni frizirali povijest !
Pričam danas s jednim kolegom, nekako zaključismo da su najžešće proslave ove 100 godišnjice u Španjolskoj, i Njemačkoj! U Španjolskoj bija Franco, u Njemačkoj Hitler! Obje te vlasti su plijenile radio prijemnike, i radio stanice i svojim lojalnim podanicima!
A feštaju ! Ko su onda bili ti legalni operatori ? Vojne, obavještajne i policijske strukture, koje su, usputno, ili slučajno, svejedno, bili zaljubljenici ovog hobija !
Odmah mi se u mozgu postavi logična paralela sa aktivacijama FN i Trindada, a i Reville Gigedo, gdje su operatori, u pravilu, AVL, najčešće iskusni i prokušani narednici. Ista je stvari sa većinom baza na Antartiku. Ne znam kako stoji stvar na Arktiku, jer baš za par dana počima jedna zahtjevna ekspedicija.
Glasam za Vinkovce i Dubrovnik, i žao mi je što nije još jedna 9A100 postaja i iz Dubrovnika ! Mislim da čak i nije kasno, ta fešta je cilu godinu !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja