by 9a2jg » Mon Nov 20, 2023 5:30 am
Još od socijalizma ljudi su naučeni da ih zakidaju, ne drže obećanja, i sve u tom smislu.
Budim se oko tri sata, upalim stanicu, kad tamo cipaju 4W8X i PR0T ! Meni osobno drago, ali, zar ne rekoše prvi da će raditi tjedan dana, a ispalo dva ?
Zar nas drugi ne strašiše mornaricom o kojoj ovise (isto kao i ekspedicije na FdN, i Revillo Gigedu), a vidin još cipaju ?
Dobro je da što veći broj operatora ima šansu da ih odradi, dolazi crna zima, nećemo se naradit ekspedicija...
Ove dane sam gledao kako funkcionira, i kako se radi s FT8. Tri do četiri klika, i gotovo. I to još na verziji programa staroj 5 godina ! Vlasnik postaje me uvjerava, a nema razloga da mu ne vjerujem, da postoje mnoge inačice, novije verzije, s kojima je to još lakše, brže, pouzdanije. Sad, kad sam sve to, po prvi put, vidio, i osobno se osvjedočio, još sam veći fan struje u radioamaterizmu koja zahtijeva i traži da se odijeli DXCC dobijen za digitalne vrste rada, od onog klasičnog, gdje su ljudi uzimali na poslu slobodne dane da bi odradili novu zemlju, tratili dane i noći, redovito se posvađali sa ukućanima dok se ne odradi nova zemlja, a da ne spominjem "oderano" grlo i gučak, kojega liječimo toplim čajevima i antibioticima. Zaista, takva stjecanja, takve diplome, nisu, i ne mogu, biti ista ! Nije glup Silvano Borsa, on i njegov team, od početka navale FT8/FT4, na svojim afričkim ekspedicijama, ima dva znaka, jedan za digitaliju, drugi za CWi SSB ! Čovjek je od onih koji vide iza horizonta, čovjek razuman, i sa vizijom, i svjestan je i predviđa, od prvog dana, da će se ostvarene veze sa DIGI komunikacijom morati razdvojiti, jer su to kruške i jabuke.
U tom kontekstu, gledam i mlade operatore u Hrvatskoj, čitam što pišu na svojim qrz.com stranicama. Otvoreno ističu da su oni, u par godina stekli isto kao mi za 55 ! Dobiju (formalne) uvjete za mijenjanje znaka, iz troslovnog u dvoslovni, iz dvoslovnog u jednoslovni, postaju mentori, a ne shvaćaju da su šuplji.
Ne moram ni napominjati da ih je pola napisalo da svojoj stranici da ne trebaju QSL kartu ! To je rezultat "rada i odgoja" mladih kadrova kojeg su promovirali po uzdaničkim klubovima i među samozvanim elitistima.
A ja, Hlebinac, čekam da Emir (Braco) pošalje IOCA LOG Neni ! Dva smo svijeta, onaj koji je ovo sve stvorio, i na čijim su temeljima i zasadama ovi "mladi" počeli, i ovaj drugi, koji je startao iza rata, devedesetih, koji hoće, i radi, sve na brzinu, bez muke i truda, po mogućnosti i da što manje, ili ništa, ne košta.
A taman sam mislio da su (konačno) shvatili onaj bezvremenski (američki) poučak o besplatnom ručku ?!
Radujte se narodi...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja