Početni tekst na temu je u redu. Danas se telegrafija ne uči na tečajevima, niti se polaže za klasu. Činjenica je da se sve rijetke DX veze održavaju samo s "599 TU". Čak je i 73 izbačen. S druge strane, svaka mlađa osoba, ako želi, može telegrafiju savladati dosta lako i brzo. Vrijeme gazi stare načine razmišljanja. Današnji klinci počinju raditi s npr. IC 7300, kao "entry level" uređajem.
Ovo napisa 3AL na HRS forumu. Čim je napisao, misli da je u pravu, a...? Nećemo nikom, pa ni njemu, oduzimati pravo na vlastito mišljenje.
Ja mislim da u ovom malom tekstu ima puno pogrešnih stavova i nebuloza.
Kao prvo, pođimo od "telegrafija se ne uči na tečajevima, niti polaže za klasu". Sam izražaj je pasiv, koji odražava stanje. To stanje je prouzročio netko, jedna ili nekoliko osoba, koje su to same odlučile, jer su mislili da imaju mandat tog odlučivanje. Po meni, pogrešno.
Drugo, isto pogrešno napisano, je raport u DX vezama. Pa ni prije 50 ili 60 godina, nismo davali 73 u vezama, koje su rijetke, zahtjevne, i gdje čeka tisuće drugih u pile-up-u ! Tvoj 73, i eventualno korespodentov je nekome garant uskratilo vezu !
Treće, ne sporim da čovjek može biti samouk, no učenje telegrafije ima svoju rutinu, praksa iz više od 100 zadnjih godina je pokazala da se najbolje, najoptimalnije, i najefikasnije uči grupno ! Nije nevažan ni moment internog natjecanja, koji te vodi da budeš što bolji !
Upoznao sam dosta RA koji su pokušali biti samouki u učenju CW, i - nisu uspjeli. Onda bi ti isti kupili CW reader, i pogubili bi se, redovito.
Četvrto, taj KV uređaj netko mora i kupiti. Nemojte nam prodavati foru da roditelji moraju klincu stvoriti uređaj od 1400 eura na stol ! Demagogija. Moja generacija je radila, i sama sebi kupovala uređaje. Sjećam se, ko danas, da smo u vojnom otpadu u Splitu, tamo gdje je danas stadion Hajduka na Poljudu, kupovali ruske tenkovske primopredajnike od 10 W , opseg od 26 do 30 MHz, pa onda sve veće i bolje.
Izreći tvrdnju da je IC7300 entry level uređaj je obična bahatost. Je, ako ti ga klub, ili Savez dadne na revers !
Zadnjih dana sam vidio da nekoliko naših mlađih amatera ima KV uređaje na stolu, stare 40+ godina, s njima rade veze, i čuju se svakodnevno po opsegu.
I sam imam nekoliko takvih, koje održavam u ispravnom stanju, s svim vrstama rada koje imaju.
Da zaključim, istovjetno kao u jednom mom drugom postu, od prije neki dan, stvara se atmosfera podilaženja mladima svugdje, u kući. školi, hobiju, radnom mjestu, društvu, i tako ih se pogrešno odgaja, ne priprema za stvarni život, koji je nešto drugo, a ne bajka HC Anderssena.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja