by 9a2jg » Mon Jun 19, 2023 7:57 pm
Kad je i index počeja plakat nad turističkom sudbinom Makarske, znači da je dogorilo do nokata ! Stihija u prostoru, betonizacija, ibicizacija, gubitak hrvatskog nacionalnog i vjerskog identiteta, rezultiralo je krahom turizma u prvih 6 mjeseci za 40 % ! Mene boli, jer sam, kao momak , često išao u grad Makarsku, i sva mjesta Makarske rivijere. Nisu nama smetali gosti iz BiH, kao nekima danas, ni po vjeri, ni po nacionalnosti, i nisu oni razlog, ni povod krahu, kako neki pametni novinari hoće prikazati.
Razlog leži u gubitku identiteta, gubitku destinacije, devastiranom prostoru, i što je najvažnije - gost više nema osjećaj da je u Dalmaciji ! Nisu nama, ni njima, krivi , ni Rusi, ni Ukrajinci, kriva je gramzivost, o kojoj sam x puta pisao. Na faksu smo učili da je umjeren rast u turizmu od 3 do 4 % primjeren jednoj turističkoj privredi tipa naše. Pojavom sumnjivih visokih privatnih škola, od Dubrovnika do Zagreba, srozali smo vrijednost i rezultate naših fakulteta koji su nas ispravno učili. Postulati iz 1971. vrijede i dan danas, samo mlada generacija je isuviše nestrpljiva !
Ljudi moji, deset dana do fijere u Supetar, već su me zvali da dođen, otići ću, da čujen uživo, šta kaže Amerikanac, šta govori Partija, a šta mali čovik, koji opstaje, i ostaje, bez obzira na vlast.
Atroke F-hafen, soba za dvoje, priko 100 euri/noć ! Lako onima, na putni nalog. Nije važno koji, buzinski, ili od HZTK.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja