Gledam video CW tečaja kojeg vodi 9A3OS na Zoom platformi. To je dobro, ali me (notorno) smetaju dvije stvari. Prva, opet se HRS kiti tuđim perjem, i sebe stavlja (preko Martina, kao najavljivača) u prvi plan, pobire zasluge. Već viđeno sa svim dobrim stvarima koje su napravili pojedinci, zadnjih 20 godina, od IOCA-e, preko 9AFF, do pojedinačnih ekspedicija. IOCA-u su, na balkansku prijevaru, oteli pokojnom Emiru, a bi i FF program, da se važna dvojica - trojica dadnu izmanipulirati ! No, to je trajni zadatak mufljuza u vrhu HRS-a, ali ne da jame i unaprijede, nego da jame, i zaborave. Nikad neću zaboraviti moj dijalog s tajnicom na skupštini 2016, oko IOCA programa, sve što sam tada izjavio , stoji još i danas, samo je stanje još gore. Da ne bi Nene, sve bi se raspalo.
Druga stvar, učenje CW-a preko platforme. To je isto kao kada neznalice kupe CW reader. On, manje-više, korektno radi samo kad je primani signal jak, bez QRM-a i jakih susjednih stanica. Što želim reći ? Polaznik tečaja prima u učionici i pri žamoru ostalih učesnika, gurkanje, zadirkivanje, ta bože moj, to su djeca od 11 do 18 godina. To je puno bliže "radnim" uvjetima na bandu. Po ne znam koji put, toplo preporučam knjižicu Radio strah i kako ga savladati, pokojnog predsjednika Šarlije.
Učenje telegrafije u sterilnim, laboratorijskim , uvjetima može lako biti dvosjekli mač, u daljnjem RA životu CW operatora.
Imao sam tečajca, koji je , prije dolaska na tečaj, naučio doma sva slova, brojke, znakove interpunkcije. Na tečaj je bio došao da sve to osjeti "u živo", da podigne brzinu, te da nauči komunicirati.Sve mu je smetalo na tečaju, a kad ga je (uspješno) završio, priznao mi je da mu je bila teža ta "nadgradnja" nego puko učenje slova. Vjerujem mu, jer samostalno učenje je jedno, a život nešto drugo..
P.S. BTW, ja sam, jednu primitivnu verziju CW readera vidio još 1976,g, , Rudi Čajavec u Banja luci je to bio razvijao za JNA, potrošene puste pare za razvoj (isto kao i za Kozaru-11 !), rezultat nula.