by 9a2jg » Sun Mar 19, 2023 4:48 pm
Sutra navečer, službeno, završava zima, i počima proljeće. Za današnje nestrpljive mlađe ljude, kojima je vrijeme postala i psihička opsesija - olakšanje, No, skrenuo bih pažnju na par činjenica.
Prije 52 godine, polovicom travnja 1971., sam imao maturalnu večer, u (ex) hotelu Split, u Splitu. Kako nisam imao odijelo, par dana prije maturalca, ga pođem kupiti. Naišavši na zaista ljubaznu prodavačicu, ona me, između ostalog, upita : Hoćete li od debljeg, ili tanjeg materijala ? Od tanjeg, skočim ja, ta zar ne vidite da je proljeće, sa svim svojim atributima ? Da skratim, mi ušli u hotel, navečer oko 19:00, lijepa, mirna večer. Cijelu nož plesali, pili, zabavljali se, i ujutro oko 05:30 kažem ja priki : Ajmo se malo prošetat, da razbistrimo glave. Ajmo, prihvati on. Ja za kvaku velikih vrata, krilo se ne da otvoriti. Pomogne on, ne ide ! Priskočili drugi, i onda mi tek skužimo da je pred vratima nanos od pola metra snijega !
Nije bez veze HAK propisao OBVEZNU zimsku opremu do pola travnja, svake godine.
Šećer, naravno, na kraju : U JNA se nosila zimska uniforma, od debele ćoje, do 15.5. svake godine, sve po PS-u ! Ali o tome, s poveznicom na ZNG, neki drugi put...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja