Prvi je prosinca, znakoviti datum za sve Slavene. Na današnji dan, zadojeni idejama panslavizma, su se ujedinili Česi i Slovaci, te Srbi, Hrvati i Slovenci u državu SHS. Nakon toga je nastupila neviđena pljačka. Velikosrpska bankarska buržoazija je mijenjala austrijske krune za bezvrijedne dinare, i to po kursu 4 : 1 ! Realno je trebalo biti obrnuto, ali tko je pitao hrvatskog i slovenskog seljaka.
Nakon pljačke, stvoreni su preduvjeti da se takva država transformira u Kraljevinu Jugoslaviju, što nitko od pokretača ujedinjenja nije imao ni u primisli, tijekom ujedinjenja . Kraljevina se, vrlo brzo, pokazala tamnicom naroda, diktatura nad svim nesrpskim narodima. U narodu poznata kao šestojanuarska diktatura je trajala sve do predratne vlade Cvetković-Maček, koja nije dugo trajala.
Prvog prosinca 1945. je donesen prvi Ustav u DFJ, odnosno FNRJ. Tome su prethodili izbori, na kojima je Partija svim sredstvima onemogućavala kandidate HSS-a i pristalice kralja i Subašića, da participiraju u vlasti, a što je bila namjera zapadnih sila, na čelu s Velikom Britanijom, Francuskom i SAD.
I naši, i česko-slovački komunisti su vladali do 1992, samo su se Česi i Slovaci rastali u miru, kao muž i žena, kad ne mogu više skupa, razumno naprave sporazuman razvod braka. Kako smo se mi rastali, zna se, u krvi, razaranjima, i bezočnom pljačkom u pretvorbi i privatizaciji, što samo na prvi pogled nema veze s ratom. Dubiozni analitičari znaju da je u svakoj zemlji u tranziciji, uz nerede, ili rat, paralelno išla smišljena i planirana pljačka iznutra.
U prvom svjetskom ratu, moj dida je bija na talijanskoj fronti, didi mojih prijatelja u Galiciji, većina ih se nije ni vratila, niti im se zna grob. To neće da shvate oni koji nas guraju u nove ratove.