http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/t ... fault.aspxU 75. godini života umro je general Hrvatske vojske Ivo Jelić. Umoran od svih bitaka koje je vodio i dodatno iscrpljen bolešću, sklopio je svoje oči i otišao pred Božji sud.
Javnost će ga najviše pamtiti kao hrvatskog časnika, jednog od osnivača i prvog ratnog zapovjednika 4. brigade Zbora Narodne Garde s kojom je prošao sva ratišta od Zadra do Dubrovnika u obrani i oslobađanju Republike Hrvatske.
U ova prva dva pasusa je sve, sažeto, kratko, vojnički, rečeno. A mogle bi se, knjige napisat. I trebale bi.
Da se ne zaboravi domoljub, jedan od prvih koji je prionuo teškom poslu stvaranja ZNG-e u doba kada je JNA i UDBA bila svuda uokolo.
Počašćen sam što sam ga upoznao u tim danima, sretao u ratu, a i u miru. Uzor skromnosti, predanosti i sistematičnosti.
Nijedan ga predsjednik nije volio, ponajviše zbog petlje da se državniku suprostavi čvrstim argumentima, koji bi se (redovito) kasnije pokazale točnim i presudnim.
Jedan od onih koji se nije ničim okoristio, a koji je pomogao svakom ko bi to zatražio.
Ivo, otišao si među svoje pale dragovoljce, koje si sam birao, i s kojima si se borio.
Laka ti bila hrvatska gruda koju si branio, obranio i zadržao suverenom. Još jednom, velika ti hvala.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja