by 9a2jg » Sat Apr 30, 2022 6:34 pm
Jučer sam se, stjecajem okolnosti, dva puta našao u blizini bivših prostorija radio kluba Marjan u Splitu. Prvo što mi je upalo u oči su bili prljavi prozori, s prljavštinom iz socijalizma. Ova garnitura u klubu je mijenjala keramiku na podu, kao valjda iskorak naprijed. Poslovica kaže, izvana gladac, iznutra jadac, no ovdje je to bilo obrnuto. Moja pokojna punica je za to imala prigodnu uzrečicu, s pitanjem : Kako muškarac čisti postole ? Ulašti , do sjaja, vrh, i onaj ravni dio, a za bokove, i petu ne haje. Ovdje je baš taj slučaj.
Osim toga, kad si negdje podstanar, onda se zna kako treba ostaviti prostor koji si iznajmljivao. Slijedi umotvorina uvežena sa Zapada, zvana polog. Od njega se naplati sve polomljeno, a ako je ostavljeno prljavo, angažiraju se outsource agencije, koje to profesionalno odrade, i budu plaćeni od pologa.
Osobno sam svjedočio da su ušli u čisti prostor.
E sad, ako ti je kuća šporka, a ja sam, dok sam presjedao klubom, bio više u njemu, nego doma, pa mi je praktički bila kuća, ne može ti ni na drugoj radnoj, ili volonterskoj, lokaciji biti bolje.
Još ka dite san čuja uzrečicu, da Dalmatinki moreš reć da je lupežica, varalica, ubojica, kurbetina, moš šta očeš, samo ne smiš reć da je šporka , oči će ti iskopat. Pametnima, dosta.
Na dobro van doša Prvi maja, dan radnika i seljaka. U bivšen sustavu, u katoličkom kalendaru je uvik pisalo Sveti Josip Radnik ( sa velikin R ! ). U neovisnoj Hrvatskoj ne piše ništa. Neka sada veliki Rvati objasne puku da li je bilo katoličkije ozračje za radnike, i svekoliku pastvu, u socijalizmu, ili (ponovo) u kapitalizmu ? Ja znan, a znate i vi.
Baš kao kad su Muju pitali šta je bilo prije, kokoš, ili jaje. On promisli, pa reče : Prije je bilo svega...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja