Dakle , potvrđuje se stara poslovica da, dokle dite ne počme plakat, mater ne vadi sisu. Tako je JUTROS , 13.4.2022., osvanuo Skraćeni zapisnik s prve redovne sjednice IO-a HRS-a.
57 godina sam u HRS-u (SRH-e), nikada nisam vidio ni čuo da se Savez bavio politikom. Sada čitam ovaj zapisnik, pod AD.2 , verifikacija odluka, donesenih telefonski, između dvije sjednice, od dne 2.3.2022. da je IO većinom glasova usvojio prijedlog ČEŠKOG predstavnika u radnoj grupi za ARG, da se suspendira sudjelovanje ruskih i bjeloruskih natjecatelja na ARG natjecanjima, u organizaciji IARU.
Kao prvo, IO nema te prerogative, nego samo skupština HRS-a, a dvojbeno je i to, jer se ni skupština HRS-a ne bavi političkim pitanjima, nego radioamaterskim. Za politička pitanja je zadužena država, koja preko svojih tijela, organa uprave i ministarstava rješava takve stvari i određuje se prema svakom međunarodnom pitanju.
U grbu radio kluba Split stoji natpis Friendship & peace. Toga se držimo od prvog dana postojanja, do danas, a tako će biti i ubuduće. Politika nema pristup radio klubu Split. Samim time, ni radio klub, ni Savez se ne trebaju određivati prema vanjskoj politici, niti donositi ikakve odluke, a isto tako ne podržavati inicijative trećih strana.
Od kada je počeo rat u Ukrajini, pod pritiskom sam "druga" zaduženog za mene, s provokacijama za izjašnjavanje o ratu i ratnim aspektima. Moj osobni stav je jako dobro, i javno poznat, tako da provokacije te vrste kod mene ne padaju na plodno tlo, očigledno na nečiju žalost.
Ono što ovdje želim ponoviti je moja osobna konstatacija da je sramota za radioamaterski pokret u svijetu , u cjelini, da se izoliraju i getoiziraju radioamateri nekih zemalja, koji osobno nisu ništa krivi. Ono što svaki dan čujemo po opsezima je sramota.
Ponoviću tisuću puta napisano, RA su hobisti donje srednje klase (da se nitko ne nađe uvrijeđen), s časnim iznimkama. Tko takvoga išta pita, i uvažava njegov stav i mišljenje u vanjskoj politici neke zemlje, a kamoli u ratnim sukobima ? Većina saveza je starije populacije, penzionera, tko penzionera IŠTA pita u državi, a kamoli određivanje, i zalaganje u nečijem ratnom sukobu ? Niko ništa.
I, da završim, za zaboravne, zar su korejska, vijetnamska, kuvajtska, iračka, libijska, sirijska, armenska, kurdska, ili jemenska djeca manje vrijedna ? Nastavak razmišljanja ostavljam čitateljima.
Idemo dalje. Čitam o nagradi za radne rezultate pomoćnici tajnice (!). Koje, to nitko ne zna. Čitam dalje, povećanje koeficijenta za obje djelatnice, zbog složenosti poslova. Što god imamo manje članstva, to je njima složenost veća ! Morat ću se raspitat kod nizozemskog pravnika na pola radnog vremena, za objašnjenje tog fenomena. Možda mi njegov odgovor neće biti zadovoljavajući, naime, tamo članstvo ZAISTA raste.
Ista je stvar i sa QSL biroom, mi nismo ni na 25% od predratnog fizičkog obujma QSL-saobraćaja, samo to nitko ne želi javno izreći.
AD.8 - Nije IZVEŠĆE , nego izviješće, ili izvještaj, u hrvatskom jeziku. Ali, tamo je pretežito u uporabi engleski, pa se drugovima desi. A možda su to napisali zbog malog Piroćanca, koji "visi" na Buje remote ?
AD. 14 Ne postoji riječ REPETIROR. To nije tipfeler, to je nebriga za napisano. Nema lektora, ni korektora. Oće to ovi novi kompjuteri sami, oće...
AD2. Odluka od 10.1.2022. Još kod njegovog odabira svojih pulena za sastav IO-a, ja sam znao zašto je drug Milin predložio Željka Vidovića. Da mu bude "specijalac". Između ostalog, da predloži Ulipa za nagradu Faust Vrančić za životno djelo. To se zove horizontalna rotacija, namirivanje, ili sustav ja tebi-ti meni. Pogledajte malo tko je i koliko puta šta dobio u neovisnoj RH. Sad će on prijedlog izmjena pravilnika da se ugura remote rad u njega. Bez naplate. Za djecu svijeta.
Šečer na kraju. AD4. Prijedlog izviješća o radu HRS-a od 1.1. do 31.12.2021.g. Mi taj dokument , do današnjeg dana, 13.4.2022. još nismo dobili ! Dajte Stručnoj službi još koju povišicu, i još koju nagradu za rezultate (ne)rada !
P.S. Mislili ste da sam pozabil na YOTA2022 ? Nema šanse. Dali su i formalnu dozvolu vuku, da čuva janjce.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja