by 9a2jg » Thu Mar 03, 2022 9:44 am
12 dana nisam pisao pod ovim topicom, ne zato što nema tema, nego zato što sam dvojio koja nam je trenutno najvažnija.
Odlučio sam se za analizu tradicionalnog bolskog karnevala. Čita se testament, "ogadi" se vladajuće, bez obzira koja stranka ili partija obnaša vlast. Tako i treba. Prate se trendovi, i, onda kad se napiše, onda je to već (veliki) problem.
Dakle, značajni dio je posvećen škurima, kosookima, Azijcima, Kurdima, na prvi pogled ekonomskim migrantima, a u stvarnosti su štrajkbreheri, bez obzira što to ružno odzvanja. Oni, htjeli to ili ne, bili svjesni činjeničnog stanja, ili ne, obaraju cijenu hrvatskog radnika do neprepoznatljivosti, obespravljivanju istih, ponižavanju, i samim time su katalizator i detonator još većeg egzodusa hrvatskih radnika, i to upravo onih koji su u naponu snage, kvalificirani, i visokokvalificirani. Iza toga svega stoje poslodavci, koji su režiseri tog procesa, i koji od toga imaju nesumnjivo veliku financijsku korist.
Ispričati ću par kratkih zgodnih pričica, koji dobro ilustriraju gornje navode.
Neki dan čitamo kako je turska kompanija koja je dobila posao na sjeveru Hrvatske na obnovi željezničke pruge istjerala hrvatske sindikaliste, koji su ohrabrivali turske radnike u zaštiti elementarnih prava. Kontaktirani radnici su ekspresno poslani kući !
Priča druga. Svakodnevno kupujem kruh u maloj kvartovskoj trgovini, oko 7 sati. Ima jedno desetak dana da dostava dolazi tek iza 8 sati ! Kad sam upitao šefa za razlog, on mi ispriča da u Supetru, gdje se kruh peče, fali radnika - pekara !
Priča treća, i zadnja (za sada). U Bolu, gdje je novi vlasnik Muhamed, onaj isti koji je namjeravao graditi novi Menhetn u Zagrebu, s pokojnim Bandićem, dovršava objekt za smještaj sezonskih radnika. Niknula su tri kata, za par stotina radnika. Bolom kruže priča da će isključivo biti škuri sa Bliskog istoka. Broj Hrvata se drastično smanjuje, pa ti hoteli i u stvarnosti nisu više hrvatski.
Imam još dvadesetak prigodnih pričica, ali ljudi ne vole čitati. Mnogo čitatelja me kontaktira, i kao jedini negativan pogled jesu (s njihove točke gledišta) predugački tekstovi ! Ja zaista nastojim pisati sažeto, ali , pogotovo u politici, ne možeš pisati kratko, jer moraš osvijetliti sve relevantne okolnosti.
Tako je i sa stanjem u HRS-u, gdje ljude ne interesiraju sve okolnosti, koje bi, da ih znaju i razumiju, same objasnile stanje, i bez mojih komentara i objekcija.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja