by 9a2jg » Sun Dec 12, 2021 3:29 pm
Kad sam bio mali, skupili bi se svi oko radioaparata, slušali emisiju o selu, a navečer Veselo veče, radio Zagreba i radio Beograda. Kako se stari ljudi vraćaju na dičje, to ja sad opet gledam i slušam na HTV-u emisiju za selo nedjeljom.
Intervjuiraju jednog od rijetkih stanovnika sela oko Gline, i on kaže :" Što nas 50 ne stave u jedan autobus, pa nas provezu okolo, od Gline do Petrinje, i Siska, pa da nam pokažu tih 700 obnovljenih kuća kojima se u sredstvima javnog priopćavanja hvale ?" Začepio je usta svim političarima i dušebrižnicima Banije. Isti bi se razgovor vodio i u okolici Zagreba.
Kako imam tamo dosta poznanika, a supruga i rodbine, stalno se čujemo. Kažu mi ljudi : "Obnovljeno je samo ono što je proizašlo iz nečije privatne inicijative, Caritasa, hrvatskog i bosanskog, te katoličke i pravoslavne biskupije. Sve zajedno, ni 10 % potreba. Netko u toploj kancelariji misli da ljudi mogu u kontejnerima živjeti ? Pa ne čitamo mi novine i knjige, mi smo cijeli božji dan u pokretu, oko stoke i peradi..." Već nikoga ništa ne pitam, sve mi je jasno, prostor koji se depopulirao nakon 2. svj. rata, te dodatno, nakon Domovinskog rata, traljave obnove nakon njega, sada doživljava zadnji udarac. Cijeli prostor nestaje, jer odlaze, ili nestaju ljudi. Radno sposobne možeš na prste izbrojiti, sama starčad.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja