by 9a2jg » Wed Nov 24, 2021 5:56 pm
Kad sam kročio , 1965. g. , u prostorije kluba YU2AKL, shvatio sam da sam ušao u krug ljudi srednje klase, srednjeg imovinskog stanja, ne haju mnogo za materijalno, ali su intelektualno daleko ispred svojih vršnjaka, i svoje (zaparložene) sredine. Mišljenje nisam promijenio do dana današnjega, ni za zapetu.
I onda, kad navrnuti kadar večernje škole HDZ-a hoće natjerati (navodno) 2.000 članova HRS-a da se osjećaju kao ovce, nešto se u meni buni, potiče me da i pospanim otvorim oči.
Dakle, imperija uzvraća udarac, i preko nejakih (u pameti) pokušava zamagliti Travnik, odnosno svrnuti fokus , s pravog problema, na neki sporedni.
Ajmo ispočetka. Neću od Svetog pisma, i Knjige postanka, jer su za njih to španska sela. Ja ću, kao što su slušali na Banjici, i na Muzilu, kartu čitaj, i seljaka pitaj. Nema da omane.
Nitko razuman nema ništa protiv da osoba koja ima valjanu dozvolu za rad, izdatu od HAKOM-a, radi sa svojom postajom, u zakonskim limitima, po nahođenju, dal' uz uređaj, ili daljinski. U zadnju godinu dana su mi se javili četvorica koji to imaju, razgovarali smo, nije bilo ni p od prijepora, kako smo započeli, tako i završili razgovor. Ljudi rade, ili za sebe, ili za sebe i klub, mirna Bosna, a i Hercegovina.
Gdje počima prijepor ? Ondje gdje netko, inače natprosječno inteligentnim , radioamaterima pokušava gurati prst u oko, i pri tom ga uvjeravati da to nimalo ne boli.
Kako u užoj obitelji imam tri diplome, a i nešto poslije, Ekonomskog fakulteta, senzibilni smo na pokušaje da se, u svrhu profita, beskrupulozno, bezobrazno i protuzakonito koristi radioamaterizam u Hrvatskoj.
Počelo je pod Pilatom, nastavilo se pod drugom Laureatom, onako muški, đonom u cjevanicu, pa ko osta, osta. Ne meže.
Od početka je bilo zamišljeno kao privatan biznis, vlasnik to nije ni krio, pače, u tom smislu je i reklamirao world-wide. Kako su mu (pogrešno) objasnili da ovdje žive osobe slabog uma, tako se on i ponašao. Ja njemu ništa ne zamjeram. Zamjeram hrvatskim Judama koji su se prodali za šaku srebrenjaka. Koji i dan danas drži ostatak članstva za budale.
Koji su od otetog privatnog dobra i javnog dobra u Bujama, htjeli prikazati hrvatskoj javnosti da oni rade nešto u korist hrvatske mladeži, a u stvarnosti rade sve obrnuto !
HRS su iskoristili samo u početnim koracima, a poslije je kapital pokazao svoje pravo lice. Uz pomoć nekoliko Istrijana, i po modelu JPP sa OiV-om. Istrijani su se posrali, za vike vikova, HRS je grubo iskorišten, a OiV je vrlo blizu toga. Da je OiV u službi hrvatskog naroda, što nije isto ponudio ijednom klubu u RH, nevezano za Istru ? Nešto drugo se valja iza brda, ali o tome ćemo u trećem, zadnjem, nastavku (ovo van je ka Gradić Pejton).
Ondje gdje vlasnik na svom dobru 1/1, svojoj opremi , i plaćenim energentima, daje usluge radio operatorskog rada uz naplatu, a što reklamira world wide, je morala u startu reagirati država ! Prvo HAKOM, uz trenutnu uskratu dozvole, zatim Ministarstvo financija, po svojim pitanjima.
Zašto se to nije dogodilo, ne znam, pretpostavljam, ali neću (još) izlaziti napismeno u javnost, Nije taj subjekt mogao tako haračiti po hrvatskom eteru i hrvatskom novčarskom nebu, bez potpore određenih krugova, ustanova i ministarstava, s državnim predznakom. Da nije tako, već bi odavno završio rad, a možda i iza rešetaka.
Koji su tu "katalizatori" ? Samo dva, HRS i mladi. HRS je grubo poslužio za ishođenje svih dozvola za rad, kako remote postaje, tako i pripadajuće američke bratije, a mladi su bili ključna riječ preko koje se lome i najtvrdokorniji, u HZTK, Ministarstvu ili HAKOM-u. Naravno da je bilo besramno ulizivanje, u stilu "mladima mukte, ostalima uz naplatu", no i zadnji slijepac je vidio da je to bila samo "ulaznica". Jednom kad se uđe, ko šiša Hrvatsku, HRS, HZTK, i ostale državne institucije ? Sa kupljenim hrvatskim znakovima oni su za siću postali "svoj na svome" i možeš ga hebati. Činjenica da se u tom postupku krivotvorilo masu podataka nikoga (koga bi trebalo) ne uznemiruje. Pa navikli su oni na to, od predsjednika, i zamjenika, naniže.
I sada, mi, kao osuđeni na strijeljanje u Šibeniku, možemo samo ponoviti riječi Rade Končara : Milosti ne tražim, niti bih vam je dao.
P.S. Reni, spremi lunch paket za sutra.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja