by 9a2jg » Thu Nov 18, 2021 7:22 am
Danas je Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju. Sve su napisali mlađi, pametniji, i vičniji peru od mene, tako da nemam što dodati, ili oduzeti.
Sinoć je na HTV-u bio prilog o učešću radioamatera u obrani Vukovara. Urađeno jednostavno, dobro, i na način koji omogućava i zadnjem laiku da shvati doprinos radioamatera.
Ja se , pak, prisjećam prijatelja, suborca, kolege, i jednog od bivših predsjednika RK Split, pokojnog Ozrena Grubišića.
On i ja smo bili angažirani (neprikladan izraz, ali nemam pri ruci bolji !) da pripremimo privremeno okupirani Vukovar, pod UNTAES-om, na što mirniji i bezbolniji prijelaz vlasti, života i institucija, u ruke hrvatskih vlasti.
Neću pisati o "zaslugama", jer mi se i smuči kad čitam puste samohvale. Samo ću reći da nas je vodila ljubav prema Hrvatskoj, i srce. Razum , definitivno, nije, jer nam je, doslovce, svaki dan bila glava u torbi. Pripremili smo teren da se vrati hrvatska vlast, osobno uveli prve dvije u Vukovar, dalje je sve bilo samo stvar tehnike. Drugi su se poslije kitili medaljama, mi tu epizodu naših života, nismo nikad javno spominjali, niti se hvalili.
Zašto ovo pišem ? Zato da se Ozren, i takvi kao on nikad ne zaborave, baš u svijetlu sinoćnje emisije na HTV-u. I još jedna stvar, sinoć brat i sestra iz Vukovara pričaju na HTV-u potresnu priču kako su im ubili majku pred njihovim očima, da bi ih onda, drugi Srbin, s "višim činom", komšija, spasio od sigurne smrti, njih dvoje i oca.
To se isto dogodilo i pokojnom Ozrenu i meni, dok smo pili pivo u kvazi krčmi na Sajmištu, uleti Srbin, komšija, i poviče da bježimo, i , kad smo izašli, pitam ga o čemu se radi. On, sav zadihan, nam objasni da se drugi Srbin uputio da nam ubaci bombu, jer smo bili jedini gosti u prostoriji, a svi su znali tko smo, da smo "zenge" !
Ovo ne pišem da ijednog prekršitelja zakona, zločinca ili onog tko je okrvavio ruke, pravdam, nego da, baš kao i mladić iz sinoćne emisije na HTV-a, kažem istinu, da nisu svi Srbi isti, da konačno trebaju prestati podjele u Vukovaru, jer je to jedan od glavnih generatora nemira, ljudskih i međunacionalnih u tom kraju.
Nepravde, i pogrešnih postupanja u tom gradu je bilo, o svemu sam pisao i na ovom forumu, ali nisu krivi ni Srbi, ni Marsovci što se ljudi, poglavito mladež, iseljavaju, nego totalno pogrešna i promašena politika, nakon mirne reintegracije. Od grada s 20.000 radnika, su učinili grad muzej, a to nijedan pravi Vukovarac ne želi. On želi raditi, i živjeti od svog rada, ne biti eksponat u tom muzeju. Od 1998. do danas su ulupane miljarde, a ljudi je sve manje. Službena politika očito smatra da su ljudi bedasti, i da ne vide očito, da takvo stanje nije dobro, i da su se cijelo vrijeme radili pogrešni potezi.
Da zaključim, mi, koji smo volili i posjećivali Vukovar i Borovo, i prije rata, u sklopu organizacija Narodne tehnike, smo na odlasku, i boli nas što sve tako ide u pogrešnom smjeru. No, tko sluša penzionere ? Skoro pa nitko, a kad ih pogodiš "u žicu" , onda kažu : Ma pusti ga, prolupo, PTSP, bio u dva rata, u Hrvatskoj, i BiH....
Ozrene, hvala ti za tvoj udio da Vukovar postane opet grad po mjeri čovjeka, ja, i meni slični, nećemo šutjeti, i nećemo te zaboraviti.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja