by 9a2jg » Thu Oct 28, 2021 3:13 pm
Vjerojatno, ni mala ni mali nisu čitali Aleksu Šantića, kojeg smo morali znati napamet, poglavito "ostajte ovdje, sunce tuđeg neba, neće vas grijat, ko što ovo grije, grki su tamo, zalogaji hljeba, gdje svoga nema, i gdje brata nije... "
Vjerojatno sam jedan od onih posljednjih romantičara, koji je sanjao, i dosanjao svoju neovisnu Hrvatsku, samo ne ovakvu.
Neovisna Hrvatska je baš kao i socijalizam, kojeg se danas mnogi javno odriču (to je u modi), odlična stvar, samo su je pojedinci pokvarili. Dokaz tome jest činjenica da ono što smo mi imali u socijalizmu, sada (zadnjih 40 godina) skandinavske zemlje uvode u njihov život, polako, ali sigurno. Čak preporučuju i drugima.
Kada se mi, sa sjetom , prisjetimo dobrih strana socijalizma, onda smo jugonostalgičari, orjunaši, strani plaćenici, Soroševci...
Tako je i u ovoj, neovisnoj , Hrvatskoj. U DR-u nisam primao plaću, a netko je uzimao, i potpisivao mene. Politkomesari HDZ-a su širili spiku da je to išlo vojsci za pivu (u Jambe, u Metkoviću). Poslije demobilizacije, nisu mi dali što me spada, sudio sam se, seljakali su predmet po Lijepoj našoj, samo da se zabašuri, dok nisu izdali (Solomonsko) rješenje, citiram , "da sam ja u pravu, ali da ne postoji više organ koji bi mi to trebao isplatiti". Kao da u neovisnoj Hrvatskoj ne postoji Ured za obranu, i te stvari ?
I opet, ne govorim protiv Domovine, a riječ je o (za mene) velikim novcima. Ne govorim, i neću, jer sam se za nju borio. Ona je moje čedo, i čedo svih koji su se borili za Hrvatsku. Majka nikad neće sustati u obrani svog čeda...
Zašto mladež, i ne samo ona, ide vanka, pisao sam stotine puta. Hrvatskom ne vlada 200 obitelji, ali vlada kvazi elita, koja živi lagodno i raskošno, a 95% ljudi slabo, ili loše, u svakom slučaju lošije nego u socijalizmu.
Miljun je primjera, ja ću samo ponoviti (već prije pisana na ovom forumu) dva, kontejneri za smeće u Kineskom zidu u Splitu, i zapošljavanje u Istri.
Kad smo se uselili, 1971. praznili su se svaki dan, od ponedjeljka, do subote. Ritam pražnjenja je s godinama padao, od 91', naovamo, tako da se sada prazne dva ili tri puta tjedno !
U Istri, po pisanju svekolikog tiska, nisi mogao dobiti posao čistačice, ako to nije amenovao IDS.
Nismo se za to borili.
Mladi nas gledaju, kako se nosimo s svojim (ustvari, društvenim) demonima, kako im ne možemo priskrbiti bolji život, objasniti pljačku u pretvorbi i privatizaciji, i divljački kapitalizam kojeg su inaugurirali moćnici, sustav kojeg ne poznaje ekonomska teorija, praksa, i literatura ! Ti mladi vide da branitelji umiru, često bez medicinski vidljivih razloga, kako se branitelji zatvaraju u sebe , kako , protiv svoje volje, postaju teret obitelji i društvu.
I onda, ka i sve od devedesetih, naovamo, izabere se lakši put, jer su vidjeli kako su im prošli roditelji, koji vuku dok ne klecnu.
Ima još mnogo drugih kuteva gledanja na ovaj problem, ja sam samo dotaknuo neke. Knjiga bi se mogla napisati...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja