by 9a2jg » Mon Apr 19, 2021 7:02 pm
Na 7 MHz cipa postaja 9A/K6BFL, spotira se na dxc-u. Osvrnuo sam se na drugom topicu ovog foruma o tome što piše na stranici tog operatora na qrz.com.
I , još se nisu ni osušila slova na tom mom narečenom postu, eto meni stiže mail ! I to od koga, vlasnika tih remote postaja, Richarda Riley-a, koji je to poslao, ni manje ni više nego na još 53 adrese.
U toj okružnici on "objašnjava" nama neukima i neinformiranima, da je ON, uz pomoć OiV-a i lokalnih amatera, pustio u rad prvu Europsku daljinski upravljanu radio-amatersku postaju za mlade !
U rečenicu je ubacio i RemoteHamRadio.com , pa pretpostavljam da je to uvezano preko toga.
Ukratko, on reklamira tu remote postaju, sistemom time-sharinga, oblaka, i prijave , naravno, na remotehamradio.com/youth/. Još napućuje mlade kako doći do američke licence, a da se ispiti provode svakodnevno na mreži.
Stao sam na loptu, duboko udahnuo, promislio, i počeo pisati.
1. Predsjednik HRS-a Rolando Milin treba smjesta dati ostavku. On je za sve ovo znao, šutio, i u zapisnik s sastanka s HAKOM-om pripustio rečenicu "da se sve više koristi remote način rada". Mudrim, i pametnim, je već onda trebalo biti jasno što se valja iza brda. On treba dati ostavku i radi puno drugih stvari, ali ova je inicijalna kapisla.
2. Dezavuira se cijeli sistem obuke, polaganja ispita, uvođenja u rad, i praćenje mladih operatora. Iz okružnice 9A1TT se vidi da HRS stoji iza toga ! Onaj isti HRS koji vergla priču o održavanju tečaja, o mladim operatorima, naknadama za obuku, nedostatak operatora za najjednostavnija natjecanja...
3. Točno se vide koje snage u HRS-u, i u back stage-u , vuku konce ove tragikomedije, čiji bi scenarij i Sofoklo teško mogao napisati. Svi su sve znali, i svi su šutjeli. Ja napišem post, evo okružnice.
4. Sada je sve sjelo na svoje mjesto, maske su pale, bio sam, na žalost, dobar prorok, kad sam rekao da se sa plana A , prelazi na plan B.
5. Postavlja se otvoreno i javno pitanje : Tko je koga, i koliko to mnogo zadužio, da smo postali gosti u vlastitoj državi ? Plešemo već par godina po ritmu glazbe koju nam pušta stranac.
6. Mogao bih se osvrnuti na problem iz različitih rakursa, ali ću, za sada, reći još samo jedno : Zar tuđin vlada HRS-om, kad on šalje mail-okružnicu uz znanje i potporu HRS-a, da radioamaterska organizacija baci sve pod noge, što je postigla od 1946. , do danas, i preda mladež u strane ruke ?
Kad nije uspjelo sa HamSphere, iste snage nastoje ugraditi rad preko remote stanica kao budućnost mladih operatora !
Plači voljena zemljo...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja