https://www.index.hr/vijesti/clanak/pre ... 99476.aspxOvo je mantra koja nas periodički informira da imamo sofisticirani sustav javne (?) nabave lijekova, da ih svaka bolnica i KB ili KBC nabavlja sam za sebe.
U neovisnoj Hrvatskoj, stalno imamo bolnice - gubitaše, kojima je najveća stavka u minusu , lijekovi i medicinski potrošni materijal. Po portalima svašta čitamo, od nenormalno visokih marži, do slijevanja razlike u džepove managementa i političara ? Neki portal to piše direktno, neki uvijeno, ja čitam komentare.
Jedan od njih kaže, citiram, " ako su dugovi, samo za lijekove, veći od 4 miljarde kuna, kolike su tu marže, zarada, ekstraprofit, koji im omogućuje da, usprkos dugovanjima, prežive ? "
Višekratno sam pisao kako imamo sovjetski model bolnica, gdje je na čelu doktor ! Na cijelom zapadu, gdje navodno sada pripadamo, ekonomski stručnjak - manager ! I, kada nastanu dubioze, doktor na mjestu direktora zaziva političare, i veze, nitko ne spominje ono osnovno, da se ne poštuje zakon ! Nitko da prevali preko usta da to napravi neki drugi privredni subjekt, bio bi već u zatvoru ! Bolnice, u prosjeku duguju preko godine dana, pojedine i 3 ! Direktori tih bolnica, u pravilu, bivaju nagrađeni novim mandatom, a nitko i ne spominje krivičnu odgovornost, a trebao bi. Na današnji dan, preko 20 bolnica je dužno preko godinu dana. Upravo to je razlika između d.o.o. i obrtnika, i običnih građana. Potonji odgovaraju za svoje postupke, odluke i čine, cijelokupnom imovinom, narečeni ničim. Ovo je sustav nedodirljivih, i običnih. Zato i rade što hoće.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja