Novosti sa opsega

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Novosti sa opsega

Postby 9a6r » Sun Jul 12, 2020 10:53 pm

Doajena si priskočija :!: :o :roll:
9a6r

Postby 9a2jg » Mon Jul 13, 2020 8:16 am

Oli san ja zaboravija 9AxxRBM ? I rad sa Meja, i samospotiranje ? No, nesta para, nesta prijatelja.
To je tak naveke bilo, pa naveke tak i bu.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Mon Jul 13, 2020 9:33 am

Traži se sponzor za Reunion 2. :o Mostly. ;)
9a6r

Postby 9a2jg » Mon Jul 13, 2020 9:42 am

Vidilo se koliko je glasova dobila Lucija Puljak. Pokrovitelji, zaštitnici i mecene, pomalo, i polako odlaze sa scene, prvo mirovina, poslin, kad dođe vrime, 2m x 0,5m.
Svaka sila za vika...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Mon Jul 13, 2020 1:31 pm

Ne želim ja nikome smrt.Moj je stari u 48-oj otiša a više od pola života je bija bolestan.I sam sebe je pita:"Bože moj,zašto je meni ovako a nikoga krivo nisan pogleda?" 01.04. mu je bila 30 godišnjica smrti.Sad bi ima 78 ka i kolega iz Meja,s tim da je kolegi rođendan u ovome,7 misecu a mom ocu u 5 misec.Radioamater je posta 1958.Prije negoli profesionalac u tadašnjem PTT-u.Da nije bilo njegovog bavljenja RA,nikad se ja nebi s ovim bavija.Poza moje smrti,sve ide u škovace,jer nitko nema interesa ni volje nastavit di ja stanem.KAD SU SVI POSTALI ŠTRUKABOTUNI :!: :x Lipo je to davno 9A3OZ,barba Jerko reka.Telegrafist 40 godina na moru i 3 god vojnog roka na ŠB "Galeb".A tamo nisu krcali beduine,jeli tako? Bog mu da Raj,dragi moj kolega i prijatelj Viličić,Boljanin.A i žena mu je bila Bračka,za nefalit. :D Kud će suza nego na oko.
9a6r

Postby 9a2jg » Tue Jul 14, 2020 8:48 am

Nigdje nikad nisam napisao jedno slovo, iz kojeg bi se moglo iščitati da želim nekome smrt. Ali, kako kaže pjesma Augusta Šenoe : " Ide vrijeme, dođe rok, eto vraga, skok na skok,... " Smrt je sastavni dio života. A , ako je u prirodi reda, red bi bio da prvo parte najstariji, prirodni tijek stvari, po Darwinu...

Moja poanta je bila da iščezavaju komunistički mastodonti sa scene, oni isti koji su nepravedno, i nezasluženo promovirali i davali društvena priznanja u neovisnoj RH. Oni koji ne poznaju prilike će reći : Šta ovaj priča, u kapitalizmu smo, kakve komunjare ?
Sve ove godine , priznanja i novce su dobijali podobni, koje je klika iz sjene gurala, i naturala nam, kao voditelje u svijetlu budućnost ; u naravi, oni su se samo dobro potkožili, imaginarnim položajem na društvenoj ljestvici, i stanovitom količinom novaca.
Sve ostalo je folklor, predstava za raju. Neki su dobijali po dva, tri, pa i 4 puta. I svaki put je to prošlo filter u HRS-u i HZTK !
Stoga, razumljivo je da svi naši prijedlozi za izmjene i dopune Statuta HRS-a nisu nikada ni došle do članica - klubova, članova IO-a, i javne rasprave. Zato se glasa elektronski, da se zabašuri javnost rada i transparentnost postupka. Zato se i šalju radni materijali i vjerodajnice onim klubovima koji ne plaćaju članarinu. Takvima se ne šalje kontrola Ureda državne uprave, treba kinjiti one koji pošteno rade ! Ta oni će im smetati na Izbornoj skupštini !

U životu sam upoznao dosta takvih mastodonta , koje ne možeš ni buldožderom maknuti s ušančene pozicije. Ima ih određeni broj i u HRS-u, i u nekim klubovima. Odlikuje ih tajan rad, redovito privatizacija opreme i lokacija, i stalno osiguravanje glasačke baze.
I bez nabrajanja imena, svi ćete ih prepoznati u mojim retcima. Zajednički nazivnik im je "doživotni".

Dobro je napisano, ne bi Lassie nikad doša nazad, da je pokojni Jozo živ. Niti bi mu se drugi lupeži motali po klubu. Garant !
9a2jg

Postby 9a6r » Tue Jul 14, 2020 2:28 pm

To san ja napisa i tako bi bilo.Nažalost Jozo je otiša na oni svit,ne prerano ali opet rano.Meni jedna nagrada nikako nije jasna, pače neshvatljiva.Neznam kako se dobije Teslu? Na konto kojeg i kakvog rada? Jeli boravljenja 7 dana u šutu u kontejneru na brdu i zvanja na svoj privatni znak sa društvene,klupske lokacije za koju je iša i moj dio love! I ne samo moje ! :roll: Ako je to bio uvjet,onda bi se i mi mogli ubacit.Jer koji su to njegovni velebni rezultati u radu,osim spomenutih,njemu donjeli Teslu? Eto možda sam neupućen,nemam sve informacije ali sam znatiželjan.Ja te zasluge naime ne vidim.Ovim slijedom možemo jednog dana očekivati i nagradu za životno djelo. :o Kako se to boduje? Koje kvalitete treba imati za dobiti,ne osvojiti Teslu? :shock:
9a6r

Postby 9a2jg » Tue Jul 14, 2020 7:47 pm

Njih je svih zajeba drug Goran, kad je uspija proturit da nema i novčanog dijela. Odma su se svi naglo oladili, kako za godišnjeg, tako i za životnog Teslu. A taman su bili naštelili u prijedlogu, da ista osoba može i više puta dobit !
A, kad bi se sve to pošteno razgrnulo, došlo bi se do onih činjenica, koje sam javno pisao 2005.g. , citiram sam sebe, "da godinama nisu radioamateri dobijali RADIOAMATERSKA priznanja, a ima ih zaslužnih, po tom osnovu, na desetine, možda i par stotina". Način na koji je to do sada išlo je, ustvari, radilo razdor među ljudima, kako u klubovima, tako i u Savezu, uopće !

Gorane fala, svojim konstruktivnim prijedlogom si učinio da se ne ponovi karikatura, nalik na onu za priznanja HZTK.
Jer netko u 25 godina dobije 3 ili 4 puta, drugi u 50 nijednom. A taj od "25 godina" se nije pojavija u eteru sve te godine, a i duže.
Ne triba ić dalje od uzdaničkih klubova, u Supetru, Pazinu, Gomilici... Ne tribaju van kineske kuglice, računa se na prste...
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Jul 16, 2020 11:22 am

ETIKA I PROCEDURE RADA ZA RADIO AMATERE
3.izdanje
(Lipanj 2010.)
John Devoldere, ON4UN i Mark Demeuleneere, ON4WW
Prijevod: Krešimir Kovarik, 9A5K i Martin Švaco, 9A2JK

III.6. DX CLUSTERI
III.6.5. Stvari koje ne treba raditi na DX clusteru
• Spotirati sam sebe
- Šta je to? To je osobno reklamiranje cijelom svijetu, govoreći: Tu sam, na ovoj
frekvenciji, molim pozovite me.
- Nije potrebno objašnjavati da se ovo ne radi u radioamaterizmu. Ako želite raditi
QSO, pozovite CQ ili odgovorite postaji koja poziva CQ.
- Spotiranje samog sebe vodi k diskvalifikaciji u natjecanjima.
• Prikriveno spotiranje samog sebe
- Primjer: radite lijepu DX postaju koja se javila na vaš CQ. Kada završite svoj QSO,
spotirate znak DX postaje, koja je bila tu, ali je nakon završene veze otišla s
frekvencije. Vrijednost ovog spota je 0, jer je DX postaja otišla, ali ste istovremeno
privukli mnoštvo DX operatora na vašu frekvenciju, nadajući se da će vam to
pomoći da uradite neke druge DX postaje. Ovo DX operatore čini nervoznim.
• Hvalisanje
- Spot ne služi da govori svijetu kako ste vi sjajni: ne spotirajte DX postaju (koja je
spotirana već nekoliko puta) s napomenom: Napokon sam je uradio…Skromnost je
vrlina.
• Spotiranje prijatelja
- Vaš dobar prijatelj neprestano zove CQ, ali nitko se ne javlja. Želite mu malo
pomoći i spotirati ga, iako on uopće nije DX postaja. Ne radite to. Radeći to, niti će
vaš prijatelj, niti ćete vi, postići neko uvažavanje u očima radioamatera.
• Zamoliti prijatelja da vas spotira
- Je spotiranje samog sebe, ali prikriveno. Spotiranje samog sebe ne treba raditi, pa
nemojte ni tražiti od prijatelja da vas spotira.
• Biti favorizator
- Podrazumijeva one koji konstantno spotiraju svoje omiljene contest postaje za
vrijeme kontesta. To je isto kao kada bi navijači, za vrijeme brdske utrke, gurali
bicikliste koji se natječu. To nije fer i nije sportski.
• Poslati spot koji je zapravo privatna poruka
- Treba shvatiti da se svaki spot, svaka poruka na DX clusteru šalje tisućama
radioamatera širom svijeta. DX clusteri su povezani preko Interneta, tako da ni vaš
lokalni DX cluster nije više lokalni nego je sada dio globalne mreže.
- Na žalost, neki spotovi su privatne poruke, kao npr: HA7xx šalje spot: VK3IO on
1827, s komentarom QRV???, što očigledno nije spot nego privatna poruka
(upisana u polje namijenjeno za komentar).
- Drugi primjer: UA0xxx spotira ZL2yyy na 3.505 kHz i doda ur 339, my RST 449?
Pse confirm. Ovaj operator radi budalu od sebe i njegova reputacija među
radioamaterima je uništena.
• Korištenje DX clustera kao chat kanala
- S funkcijom TALK može se poslati individualna poruka drugom radioamateru na
vašem lokalnom DX klasteru. Neki DX clusteri imaju sličnu funkciju za razgovor gdje
možete privatno chatati s korisnikom na drugom DX clusteru, naravno ako su
clusteri povezani (preko npr. radio veze ili Interneta).
- Funkcija Announce Full (To All) je skroz druga priča. Poruka poslana koristeći ovu
funkciju, biće poslana korisnicima povezanih clustera širom svijeta. Većina To All
objava je zapravo namijenjena određenoj osobi i tada su svi ostali prisiljeni čitati
poruku koja im ništa ne znači. Primjer: Poruka poslana svima od ON7xxx izgleda
kao ON4xx, good morning Frans. Drugi primjer, svima od DF0xx: wir warten auf
K3714. Šta god to značilo. I, nažalost, postoji još mnoštvo sličnih primjera.
- Nemojte nikada koristiti Announce Full funkciju kao chat kanal. Također,
nikada ne koristite ovu funkciju da nekome date argument ili kritiku. Svijet vas gleda!
Šaljite samo poruke koje zanimaju većinu DX operatora.
- Primjer: možete objaviti da je DX ekspedicija upravo otišla s opsega ili frekvencije ili
da će u određeno vrijeme biti na određenoj frekvenciji.
- Opće pravilo je: poruke koje se šalju svima trebaju biti od interesa svima. Ako
poruka nije od interesa svima nemojte je ni slati preko To All funkcije.
• Korištenje pozivne oznaka od nekog drugog na DX clusteru
Čini se da neki pokvareni umovi provjeravaju DX cluster s pozivnom oznakom drugih
ljudi i da rade neprihvatljive stvari. To je gore od anonimnog odašiljanja, jer se na ovaj
način ocrnjuju ljudi čije se pozivne oznake koriste. Nikada ne odgovarajte na DX
clusteru ako se suočite sa sličnom situacijom.

Pametni ljudi, na HRS forumu citiraju. Neprocjenjivo.
Hvala 4OE, 3TY, i 3IV.
Najjača mi je ona, da kršitelji rastežu propis ka žvaku, da bi opravdali svoju narcisoidnost, i želju za "uspjehom" pod svaku cijenu.

U međuvremenu pravim listu onih koji zovu frendove mobačem da ih spotiraju. Ima ih, ki kezmića...
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Jul 16, 2020 3:46 pm

Dobar je Sale, zna kako preživiti... Sad je počeja filozofiju da je on počeo primjenjivati "nove tehnike" osamdesetih, a da smo mi mamuti i pterodaktili. Ne libi se napisati da bi po njemu, trebalo pisati NOVU RA etiku !!!

Sve se svede, da li radiš moralno, legalno, i po propisu, kako za slobodan rad, tako i u natjecanjima. Poštuješ li, ili si guba ?
To te ja pitam ! I ne samo ja.
Pitanje je retoričko, jer obadva znamo odgovor.
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK