by 9a2jg » Tue Jun 30, 2020 7:32 am
Ultim je šestoga miseca, u apartmane ni uliza njanci jedan gost. Ovoga ni bilo ni u doba rata...
Ali, država je revnosno uzela, pod prijetnjom ovrhe, akontaciju za porez na afitavanje (koji se nije ni dogodio), paušalna boravišna taksa se mora platiti, ako van (slučajno) dođe koji gost priko AirBnb-a ili bookinga, morate platiti PDV na NJEGOV iznos provizije.
Nezapamćeno u svijetu, gdje se to plaća prema prijavljenoj adresi davatelja usluge posredovanja, u ovom slučaju Kalifornija.
No, nemaš se kome žaliti, jer država je odrezala, i čitavi sustav kontrole i represije je tu, da ti ne bi slučajno palo na pamet ne platiti, ne poslati list evidencije i statistike, jer, tko vjeruje automatizmu, i činjenici da to već jedan put dobiju ? Na sve načine država pokazuje malome čoviku da je mali, da će mali i ostati, i da on treba dati najviše.
Gledan Bol, a tako je, manje više svugdi. Sjedište vlasnika hotela je u Zagrebu, Beču..., tamo ide zarada, tamo se plaća porez.
Zagreb i Beč cvitaju, a u Bolu domoroci financiraju NJIHOVU infrastrukturu. Jer je kompletni sustav postavljen naopako.
Dok sam jučer iša na misu, gledan plaže ispod hotela. Ležaljka do ležaljke. Da je nama makarski gradonačelnik samo 24 ure !
Ako ste zaboravili, on je onaj, koji je zajedno s komunalcima jedno jutro u 6 uri, pokupija sve ležaljke i šugamane s makarskih plaža, i odnija ih u skladište komunalaca. Svi vlasnici koncesija na ležaljke su došli pameti u 24 ure. Svi oni, bilo gdje na hrvatskoj obali, imaju koncesiju s jasnim naputkom, ležaljke u skladištu, na hrpi, i kako se koja izda, tako se i postavlja. Zadnjih 15-ak godina, obični gost, koji dođe s familijom, i šugamanima, nema ih di stavit. Dođu se meni žalit, ja ih pošaljem u TZ, oni napišu žalbu, koja se (pretpostavljam) po njihovom izlasku iz službene prostorije, baci u koš. Nikad ih nismo pročitali objavljene !
Zašto ? Zato jer veliki igrači redovito "kupe" članove vijeća TZ, i rade što hoće. Prije 15 godina su me počeli zvati na sastanke, pa kad sam javno počeo postavljati pitanja iz ove problematike, više me nisu zvali.
Govori mi žena, prije dva dana, da je ujutro, najranije slušala HR1, da je u Hvaru dvoznamenkasti broj gostiju, registriran preko evisitora ! Plaćamo danak, ne efektima virusa, nego monokulturi, zvanoj turizam, koja je okupirala sva dalmatinska mista.
Kad sam, na jednom okruglom stolu, prije desetak godina govorio o štetnosti monokulture, i odsustvu školovanja zanata, svi su me blijedo gledali. Pozdravio sam inicijativu da su doveli učitelja mandoline, plesa, dva dana tjedno niža muzička škola iz Splita za klavir i solo pjevanje, sve je to lipo, samo, ne daj bože da ti pukne cakal, prva butiga je u Splitu ; skuplji pašaj 4 puta od stakla.
O bravarima, vodoinstalaterima, marangunima, letričarima, piturima, da ne govorin. Uz (pra)staru populaciju na otocima, imamo i situaciju da obični svakodnevni kvarovi po stanovima i kućama postaju nepremostiv problem. Ne more ti pomoć ni Gospa sinjska.
Pametni ljudi su nan govorili prije dva miseca : Zaboravite sezonu 2020., okrenite se onoj mogućoj, 2021.! Nismo virovali !
Sad virujemo.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja