by 9a2jg » Sat Jun 06, 2020 8:35 am
Ja san, prid sami rat, osigura prostor za PPS kluba u Bolu, stup IMP od 8 m, sve po najvišim standardima, otiša u rat, kad san se vratija, na stupu načičkane antene mobilne HT mreže, a u nesuđenom PPS-u oprema HT-a ! Zaludu mi je što točno znam tko je podmićen da se to dogodi, sve je otišlo u zastaru. Oprema HT-a je skinuta tek lani, stup zjapi avetinjski prazan, kao i PPS. Samo, sada nije "nenarodni režim", sada nitko ne daje prostor, sada je to "vlasništvo" Jake Andabake, za jednu kunu. Tehnika narodu !
Nasumce sam odabrao tri relevantne lokacije na Braču, gdje se nalaze stupovi i oprema mobilnih operatera. Na svakoj od njih je bila ista shema, nađi najslabiju kariku, dobro je podmaži, bez ikakve studije utjecaja na okoliš, a i bez građevinske dozvole !
Cijelokupni kabelski rasplet po Bolu je realiziran u zimu 1985/6. Aktivno sam radio u tome kao konzultant i interni nadzor investitora, MZ Bol. Što se dogodilo ? Isto kao s kabelskom kanalizacijom u Splitu, svako je svojata, i spori se za vlasništvo i pravo korištenja, a istina je samo jedna, sve je to izgradila MZ Bol, svojim sredstvima, i (vrlo velikim) sredstvima građana. Da pojednostavim , ono što su domoroci financirali i izgradili, krčmili su svi, prvi HT, pa nadalje.
Slična je stvar i sa mobilnom telefonijom. Koliko mi je poznato, a mislim da sam dobro upućen, od svih lokacija na Braču, samo je na TRI davatelj usluga stupio u poslovni odnos s vlasnikom zemljišta na kojemu je stup i oprema.
Na svim ostalim lokacijama su bili "balkanizmi", znate na što mislim.
Idemo dalje...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja