Ko je jamija, jamija...

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Ko je jamija, jamija...

Postby 9a2jg » Fri Apr 03, 2020 1:35 pm

https://www.index.hr/magazin/clanak/pro ... 71794.aspx

Ništa meso, ništa riba, zelenilo samo šiba...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Apr 04, 2020 8:16 am

Kad se skupljala lemozina za samozvanog laureata, za ići na Manaslu 83, organizator je bija YUDXC. Ljudi dali, njihovi šoldi, njihovo pravo, njihova stvar. Među njima je bija i pokojni Daki. E, ali kad je Daki , zajedno s slabovidećim natjecateljem zapeja u Skoplju, ovi se nije sitija, biti velik za male šolde, i uzvisit se, nego je bija guba, i nije se sitija povijesti !

Govorila je moja pokojna mater : Izi tuđu kokošicu, veži svoju za nožicu.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Apr 05, 2020 4:38 pm

I čelnik SDP-a Bernardić, je u današnjem javnom istupu istaknuo zahtjev da se ove godine ukine paušalni porez za preko 110.000 malih iznajmljivača u turizmu .
Pa da je i sakupljanje političkih bodova, dobro je da se netko zauzeo za male iznajmljivače na javnoj političkoj sceni.
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Apr 06, 2020 9:41 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/min ... ead_more_d

Iskustvo nas uči da su oni najsiromašniji najugroženiji. Jesu li mirovine sigurne? Aladrović kaže da jesu. Zasad. "I prije smo komunicirali da su mirovine i socijalna davanja zadnja linija obrane. I kratkoročno i srednjoročno, a usudio bih se reći i dugoročno sigurno, međutim, vidjet ćemo kako će se dalje odvijati situacija. Ono što je nepredvidivo je koliko će kriza trajati. Za mirovine nam je potrebno oko 3,5 milijardi kuna na mjesec."

Prvo je premijer rekao da su mirovine "nesigurne", sada ministar, odavna "pikiraju" na mirovinske fondove, da ih, po ne znam koji put, "usmjeravaju" , gdje im je najbolje (?!) investirati svoj (naš) novac. O tome smo sve rekli, mnogo puta. Ne valjaju zakoni po kojima je dano nekima da upravljaju mirovinskim fondovima, a sami ne dijele sudbinu i dobrobit umirovljenika.

Ali, to je ista situacija kao i HZTK i HRS. Oni rade po zakonu, ali je zakon loš. Mi, odavno, ne trebamo posrednika između ministarstva i Tehničke kulture. Međutim, ta, naizgled nerješiva enigma, ima i svoj gordijski čvor, i svog trojanskog konja.
Trojanci (Trojanke) su pusta administracija, s peterocifrenim plaćama, koju je instalirao HZTK, i koji, samo na prvi pogled, odgovaraju odgovornoj osobi čelne udruge u kojoj su ! U stvarnosti, oni su eksteritorijalni, po mnogo stvari, od "prava", do obveza.
Dobro upućeni iz metropole me godinama uvjeravaju da su, najviše zbog te činjenice, svojevoljno odstupili Mate i p. Krešo.
Sve se više samouvjeravam u to.
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Apr 07, 2020 12:06 pm

Veliki rezovi u gradskoj administraciji i gradskim poduzećima u Splitu, smanjenje plaća svima koji imaju preko 4 tisuće kuna, smanjenje administracije, i mnoge druge mjere, sve s trajanjem najmanje do Nove godine ! Detalji slijede...
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Apr 08, 2020 3:35 pm

Znao sam ja da je previše izgledalo dobro, da bi bilo istinito.......

Detaljno sam pisao o obvezi tzv. malih iznajmljivača, vlasnika soba i apartmana glede poreza. Nastupio je salto mortale !!!

U noći sa 30. na 31. ožujka je (konačno) izašlo uputstvo s procedurom za odgodom plaćanja paušalnog poreza građana - malih iznajmljivača. Jasno je bilo naznačeno da je 31. ožujka ZADNJI dan kada se zahtjev može podnijeti. Sve sam to bio prenio i ovdje.
I sam sam podnio zahtjev, u ime supruge, za odgodom tog plaćanja. Zahtjevu sam priložio traženi formular, propisno ispunjen, s izjavom, pod krivičnom odgovornošću, da nisam državi dužan ni lipe u tom trenutku podnošenja.

Kafkijanski rasplet. Prije pola sata me zove šefica Porezne iz Supetra i kaže kako mi je odbijen zahtjev, jer da smo na taj dan već bili zaduženi za iznos, koji tražimo da se odgodi plaćanje ! Ne vjerujem svojim ušima. Pitam je ponovo, ona ponavlja, da smo trebali platiti prvu ratu poreza do 31.3. Ja već na rubu živaca pitam : Šta je onda trebalo, podnijeti zahtjev jedan dan prije ? Da, odgovara ona. A kako, zavapih ja, kad je naputak za sve iznajmljivače osvanuo na portalima u noći sa 30. na 31. ožujka ? S druge strane žice muk. Znači, nastavih ja, na djelu je igra riječi, obmana i držanje naroda za budale. Gospođa meni opet da moramo platiti. Ja joj počeo citirati hodogram događanja, da je uvjerim da su oni sami stvorili nemoguću situaciju, koju mi, i da smo htjeli, nismo mogli ispoštovati, a cijelo vrijeme smo bili pokorni i disciplinirani građani koji poštuju zakon, ona mi spustila slušalicu.

Izbrojio sam dva puta do tisuću, prije nego što sam sjeo za tipkovnicu. Prvo, što mi je palo na pamet da je i "otac nacije" , doktur, doša do kuće zakonom koji je vrijedio jedan dan, u ratno vrijeme. Drugo, nisam se borio da doživljavamo ovakve postupke.

Kad bi pisa dalje, a ima materijala, počela bi izlaziti žuč, bolje fermat.......
9a2jg

Postby 9a4db » Wed Apr 08, 2020 7:28 pm

Moga si slušati sinoć Garija u Otvoreno... kada ga pitaju za male iznajmljivaće on o kampovima :mrgreen:

Obiteljski smještaj

Dubretić iz Zajednice obiteljskog smještaja kaže da je iznajmljivanje stalo. "Sezona bi mogla biti 70 posto lošija nego prošle godine", rekao je Dubretić. Kaže kako su trenutne mjere kozmetičke i da ih je vlada zanemarila. "Iznajmljivač je u određenom kontekstu i poduzetnik pa se zalažemo da mjere budu iste za i nas", dodao je. "Tražimo i kredit za likvidnost - većina iznajmljivača će biti ugrožena. Većina su umirovljenici i praktički postaju socijalni slučajevi", zaključio je Dubretić iz Zajednice obiteljskog smještaja.

"Tri ili šest bi značilo da je samo pitanje u kojem mjesecu će iznajmljivač prestati plaćati kredite. Ispod 12 mjeseci se nema što govoriti", rekao je Dubretić.

Cappelli je rekao da nije točno da su zanemarili obiteljski smještaj te dodao da je Ministarstvo turizma odmah otpisalo paušal turističke pristojbe prvih šest mjeseci za svih 108.000.

"164 milijuna kuna je otpisano, brisano, dakle za prvih šest mjeseci", rekao je Cappelli, dodajući da je njihova parola "nula ostvareno - nula će platiti". O moratoriju se razgovara", rekao je. Naglasio je da će se iznajmljivači koji su fizičke osobe razmatrati za moratorij kao i druge fizičke osobe.

"Uz Maltu imamo najbolje mjere od svih", zaključio je Capelli.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/dir ... 73052.aspx

Izgleda da moramo na onu staru partizansku: "neprijatelju ni zrna žita" pa ko osta, osta...
9a4db
Site Admin

Postby 9a2jg » Wed Apr 08, 2020 8:09 pm

Problem je, usudim se reći, a sve što kažem je premalo, višeslojan.
Počelo je 2001. za vladavine rahmetli Ivice Račana, kada ovaj sektor uopće nije ušao u dugoročne planske dokumente, koji su bili za 20 g. Znači, još trpimo njihovu "ljubav i skrb" ! Svih 20 godina ta kategorija nije mogla imati praćenje HBOR-a i svih ostalih povoljnih kreditora, jer nismo bili u planskim dokumentima !
Račana zamijenio Sanader, pa ostali, ali maćehinski odnos je ostao, kao konstanta. Svi nas oni doživljavahu kao nužno zlo, a ne kao vjerodostojnog partnera na turističkom nebu, onu snagu koja ima 66% postelja, i koja ostvaruje 50% ukupne zarade u noćenjima.
Privatne iznajmljivače vlast doživljava kao kulake iz poslijeratnog perioda (2.svj.rat), koje bi oni najradije razvlastili nad vlastitom imovinom, da mogu. Sve to ima duboke korijene u genima njihovih roditelja, koji su se napajali na izvorima socijalističke misli, da je najveći "neprijatelj" bogati seljak, obrtnik, poduzetnik, i iznajmljivač.
Zaludu i pozajmljena "pamet" iz USA, koji su ih savjetovali da sve do 20 postelja mora biti kućna radinost, a ne insistirati na obrtu, ili firmi. Na sreću nas, malih iznajmljivača, poslušali su ih. No, to je samo jedan, od niza koraka koji bi se morali učiniti.

Nama ne pomaže ni činjenica da je nekoliko zadnjih ministara turizma i sami iznajmljivači, no očito je jedna (populistička) retorika za nas u turizmu, a druga je na sjednicama Vlade. Jer, cijelokupna ocjena svih sudionika, na svim portalima, jest da Vlada štiti samo velike, a na malima se trenira strogoća. Ministri turizma bi se morali sramiti ovih 120.000 iznajmljivača, koliko su malo učinili za njih.

Ja ne krivim Poreznu upravu, ona i jest tu da sprovodi odluke Vlade i ministarstava, ali kad nešto očito ne valja, pa nije to Deset zapovijedi, uklesano u kamenu, nego odluka na papiru, koja je podložna izmjenama, i prilagodbama.
Postojeći ministar turizma je sve samo ne vjerodostojan, dapače, kontradiktoran je, i služi samo velikim igračima. O njegovim "biserima" bi se dao napisad poveći članak.
9a2jg

Postby 9a4db » Thu Apr 09, 2020 9:56 am

Filoksera II rulz

Izgledno je da su neki krugovi u i oko VRH ovu Corona situaciju vidjeli kao priliku da
se udio od 66% snizi i to drastično. Banksteri su im tu na pomoći, jer su im izvjesno
ostavili slobodan lov...

U ovom trenutku globalni portali više vode računa o malim iznajmljivačima nego
VRH. Postoje grantovi i kompenzacije za otkaze - nešto što Gariju ne bi palo na pamet
ni u noćnoj mori.

Za ovih 50% paušala mogu se fino vaditi, nismo mi, to su selonačelnici krivi.

Što se tiče prihoda od PDVa na razini godine, baš me zanima kako će to izgledati
ove i slijedećih godina, jer ako nema ovih 20 mil. ljudi u godišnjoj posjeti, nema ni PDVa
od njih. Nema ni PDVa od bijele tehnike, lancuna, šugamana, toaletnog papira, sapuna,
deterdženta, piture, & svega ostalog nužnog da apartman bude u funkciji.

Kada će ih i kako strpati u resorte koje tek treba graditi ostaje da se vidi.
Uostalom resort je kao naručen za širenje bioloških "bombi".
Živjeli resorti, nadajmo se da će biti puni kao oni u Turskoj, ovih zadnjih godina ;)

Lufthansa je upravo potopila Germanwings, ako Ryan ne poleti krajem svibnja, neće ni
oni dugo. U sličnoj situaciji su svi low-costeri. Kada Corona napravi predah neće biti
raspoloživih kapaciteta za brzi i jeftini turistički transport.
9a4db
Site Admin

Postby 9a6r » Thu Apr 09, 2020 10:38 am

Do Božića će bit gladnih kruva a ne turista!
Više od pola zaposlenih je zatražilo pomoć.550000 ! :?
Croatia Airlines...bye ,bye.
9a6r

PreviousNext

Return to PHRK