by 9a2jg » Mon Apr 13, 2020 5:52 pm
Reka san da neću pod ovin topikon, ali vrag ne da mira...
Sve vikendaške kuće pune, puno nepoznatih ljudi, djece, pasa, i druge živine...
Ali, to nije sve. Vozim se do granica Općine, dokle smijem, vidim Filipinke i Filipince, rade u plantažnom vinogradu Blue Sun-a.
Prvo je doveja Indijce, i stavija po jednoga u svako misto u Hrvatskoj, di ima otele, kao jasnu upozorbu domaćem življu da ne talasa, jer da će ih zaminit takvima, koji ne pitaju ni satnicu, ni za što rade, ne poznaju institut sindikata, jedu jedanput na dan, i ne bave se politikom.
Sada , Pilipinci... Još san bija u Tehničku školu Nikola Tesla u Splitu, kad mi je jedan stariji kolega, prvi časnik palube, reka :
Koki, ovi će nan doć glave u pomorstvu, jer neljudski obaraju cijene rada, a znanje im je vrlo upitno, pače manjkavo !
Sada, 55 godina poslije, svjedočimo istinitosti tih tvrdnji, i proročanskih riječi Miljenka Smoje, koji je sve to predvidija.
Maloprije mi je bija čovik u vižite, ćer mu je otišla u Irsku, trbuhom za kruhom, veli, ćer nema šanse doć, ali se zato s istoka more ulist u Lijepu našu, kako očeš. Naivno san ga upita: Jel' s blagoslovom Hrvatske unije poslodavaca ? Posla me je u kurac.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja